Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 29/09/2023
Film

PREMIERA | „CREATORUL” De la Oppenheimer la ChatGPT și Apocalipsă

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii PREMIERA | „CREATORUL” De la Oppenheimer la ChatGPT și Apocalipsă Share PREMIERA | „CREATORUL” De la Oppenheimer la ChatGPT și Apocalipsă
Creatorul The Creator Premiera


„Creatorul” / „The Creator

De la Oppenheimer la ChatGPT și Apocalipsă

Realitatea post-apocaliptică din această nouă producție SF este un rezultat al revoltei Inteligenței Artificiale, care a fost introdusă cândva tocmai pentru a proteja omenirea.

Odată cu incidente precum detonarea de către AI a unui focos nuclear în Los Angeles, roboții au devenit inamicii oamenilor și un război de uzură a început să fie purtat între artificiali și oamenii rămași.

Din trailer, totul pare un amestec de „Odiseea spațială 2001”, „Terminator”, „Blade Runner” și „E.T.”. Cu toate acestea, premisa filmului „The Creator” („Creatorul”) este cât se poate de oportună și actuală, având în vedere modul în care Inteligența Artificială capătă valențe în prezent, de la generarea de artă, până la a fi puternic dezbătută în timpul grevei Sindicatului Scenariștilor din Statele Unite, însă filmul este la bază mai ales o poveste despre prietenie, inițial având chiar titlul „True Love”.

Soldatul Joshua (John David Washington), trimis în misiune pentru a-l distruge pe Creator, arhitectul inteligenței artificiale care amenință omenirea, ajunge să se confrunte cu dileme morale atunci când descoperă că ținta sa este copilul AI Alphie (Madeleine Yuna Voyles, care-și face debutul în acest film).

Mai mult, Joshua și Alphie sunt arătați ascunzându-se împreună într-o scenă, fapt care sugerează că vor exista momente în poveste în care Joshua este forțat să meargă împotriva propriilor semeni pentru a apăra robotul copil.

De asemenea, această asociere a unui luptător / războinic care poartă o povară emoțională și care ajunge accidental un salvator al unui copil, pe care trebui să-l și protejeze în timpul unei călătorii inițiatice, amintește de alte producții recente și de succes: „The Last of Us”, „Logan” sau chiar debutul regizorului Gareth Edwards, „Monsters”.

Apropo de asta, Edwards mai este cunoscut și pentru filme precum „Godzilla” sau „Rogue One: A Star Wars Story” și are un talent deosebit pentru a compune povești extraordinare în domeniul science-fiction și fantasy.

„Creatorul” are premiera în România pe 29 septembrie.

Text de Gruia Dragomir | Premiere | Recomandări

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută