Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/09/2023
Artă & Cultură / Art Expo

ART EXPO | Brâncuși: surse românești și perspective universale

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii ART EXPO | Brâncuși: surse românești și perspective universale Share ART EXPO | Brâncuși: surse românești și perspective universale


Brâncuși: surse românești și perspective universal

„Arta trebuie să odihnească și să vindece contrarietățile interioare ale omului. Ea are această misiune terapeutică: să ne amintim de acel <<catharsis>> aristotelic.

O sculptură desăvârșită trebuie să aibă darul de a-l vindeca pe cel care o privește.

Arta trebuie să apropie, nu să îndepărteze, să umple, iar nu să sape prăpăstii în bietele noastre suflete… și așa destul de răscolite de întrebări.

În Artă nu există străini.”

– sunt doar câteva cuvinte care se regăsesc în mărturiile lui Constantin Brâncuși.

ART EXPO | Brâncuși: surse românești și perspective universaleRenumitul părinte al sculpturii moderne a purtat cu sine limbajul creativității românești de-a lungul Europei și al Statelor Unite, contribuind la înnoirea viziunii plastice a artei moderne.

ART EXPO | Brâncuși: surse românești și perspective universale

Pentru prima dată de la 1970 încoace, opere emblematice din viața artistului vor fi găzduite într-o expoziție amplă, intitulată Brâncuși: surse românești și perspective universale, la Muzeul Național de Artă Timișoara, în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa Centrală și de Est în 2023, ca parte a programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

ART EXPO | Brâncuși: surse românești și perspective universale

„Numărul sculpturilor lăsate de Brâncuși este destul de redus. Brâncuși n-a sculptat mult, pentru că el în momentul în care nu era mulțumit de o anumită operă, o distrugea, o arunca la pubelă.

Brâncuși nu păstra rebuturi în atelierul lui. Tot ce a păstrat a fost pentru că era convins că era o operă care să-l reprezinte.

De aceea, au rămas foarte puține opere, în catalogul rezonat al operelor sculptate sunt în jur de 230 – 240 sculpturi. Se includ aici sculpturile din ghips, pentru Brâncuși, ghipsul era o operă originală, sculpturile în bronz și cele în marmură, care sunt foarte rare”

– Doina Lemny, curatoarea expoziției, doctor în istoria artei și unul dintre cei mai apreciați specialiști în arta lui Constantin Brâncuși.

ART EXPO | Brâncuși: surse românești și perspective universale

Astfel, peste 100 de opere brâncușiene, unele prezente pentru prima dată în România, din perioada de maturitate a artistului, de la mari muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar și din tinerețea acestuia, din colecții muzeale și private din România, vor fi expuse în dialog cu o selecție inedită de fotografii și fragmente filmate de către artist.

Text de Teodora Bratu | Art Expo 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută