Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 25/09/2023
Film

F-SIDES Cineclub prezintă în luna septembrie filmul britanic Riddles of the Sphinx (1977), la Cluj-Napoca

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii F-SIDES Cineclub prezintă în luna septembrie filmul britanic Riddles of the Sphinx (1977), la Cluj-Napoca Share F-SIDES Cineclub prezintă în luna septembrie filmul britanic Riddles of the Sphinx (1977), la Cluj-Napoca
F-SIDES Cineclub prezintă în luna septembrie filmul britanic Riddles of the Sphinx (1977), la Cluj-Napoca


F-SIDES Cineclub prezintă pe 27 septembrie, de la ora 18:30, cea de-a patra proiecție din acest sezon, filmul britanic “Riddles of the Sphinx” („Enigmele Sfinxului”, 1977), la cinema Arta din Cluj-Napoca.

Filmul este proiectat în contextul temei cineclubului din această lună, “Flip the Script on Gazing”, ce o aduce în atenția noastră pe teoreticiana Laura Mulvey, femeia care a schimbat cinematografia feministă.

Riddles of the Sphinx (1977), 92′
Regia: Laura Mulvey, Peter Wollen, Marea Britanie
27 septembrie, ora 18:30, cinema Arta

Riddles of the Sphinx” („Enigmele Sfinxului”) este un film dramatic experimental britanic din 1977, scris, regizat și produs de Laura Mulvey și Peter Wollen, cu Dinah Stabb, Merdelle Jordine și Riannon Tise în rolurile principale.

“Flip the Script on Gazing” este tema lunii septembrie a cineclubului F-Sides și aduce în atenția noastră figura care a schimbat cinematografia feministă, teoreticiana Laura Mulvey, care în anii ’70 vorbea despre conceptul male gaze, care a avansat către female gaze în cel de-al doilea val feminist.

Conform Laurei Mulvey, așa cum prezintă în eseul său celebru “Visual Pleasure and Narrative Cinema” (1975), în mod tradițional, femeia de pe ecran a avut un rol pe trei niveluri – obiect al dorinței pentru personajul din film, obiect al dorinței pentru cel care se află în spatele camerei și obiect al dorinței pentru spectatori, care s-au identificat întotdeauna cu eroul masculin al filmului.

Fiecare film din acest sezon F-SIDES Cineclub primește un răspuns literar din partea unei autoare române, invitate de Elena Vlădăreanu, din echipa Premiile Sofia Nădejde. Autoarea va intra în dialog cu viziunea filmului, va contesta, va chestiona sau va privi din alte perspective tropii abordați de film.

Pentru “Riddles of the Sphinx”, scriitoarea Domnica Drumea propune ca răspuns textul „SÂNGELE LAPTE NU SE FACE”, care poate fi audiat înainte de proiecție în sala de cinema și citit în curând pe Scena9.ro.

Domnica Drumea este poetă și traducătoare. Este membră fondatoare a primei mișcări literare importante post-2000 din România, „Fracturi”. Debutează în 2004 cu volumul „Crize”, Editura Vinea, distins cu premiul pentru debut al Asociației Scriitorilor din București. În 2009 publică volumul “Not for Sale” la Editura Cartea Românească. În 2014 publică volumul „Vocea” la Editura Charmides. Poemele sale au fost traduse în engleză, franceză, suedeză, cehă, slovenă.

F-SIDES Cineclub prezintă în luna septembrie filmul britanic Riddles of the Sphinx (1977), la Cluj-Napoca

Despre “Riddles of the Sphinx

În cel de-al doilea lungmetraj pe care l-au realizat împreună, un clasic al cinematografului feminist, avangardist și anticanonic, teoreticienii de film Laura Mulvey și Peter Wollen interoghează, pe baza mitului lui Oedip, imaginea Sfinxului grecesc. Își propun să rescrie astfel coduri care creează sens și continuitate narativă.

Cu o structură godardiană, împărțită în șapte secțiuni, “Riddles of the Sphinx” încearcă să descifreze ce reprezintă acest simbol feminin în sistemul cultural și politic european, legătura dintre poziția lui în afara cetății și subordonarea în patriarhat și felul în care aceasta ne influențează noțiunile de feminitate, maternitate și diferență sexuală (Georgiana Vrăjitoru, curatoare).

F-SIDES Cineclub Cluj-Napoca Sezonul 4 este realizat cu sprijinul: AFCN, Zilele Sofia Nădejde Institutul Francez, Cinema Arta, Glitch Shop.
Parteneri media: Scena9, DLITE – blog de literatură român-german, Liternet, CUTRA, Filme & Cărți.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută