Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/09/2023
Muzică

INDIE STAR | MADELINE KENNEY: O artistă 100% independentă

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii INDIE STAR | MADELINE KENNEY: O artistă 100% independentă Share INDIE STAR | MADELINE KENNEY: O artistă 100% independentă
MADELINE KENNEY


MADELINE KENNEY: O artistă 100% independentă

Au trecut cinci ani de când tânăra cantautoare americană Madeline Kenney a atras atenţia melomanilor cu albumul său de debut, Night Night at the First Landing, produs de Chaz Bear aka Toro y Moi, vârful de lance al microgenului Chillwave, iar muzica ei s-a rafinat continuu – dovada o constituie tripticul discografic Perfect Shapes (2018) – Sucker’s Lunch (2020) – Summer Quarter (2021) -, aceasta evoluând spre un sound cu totul aparte de Electronic Rock, care impresionează actualmente pe noul ei LP, A New Reality Mind, produs integral în micuţul studio din subsolul casei sale din Oakland.

INDIE STAR | MADELINE KENNEY: O artistă 100% independentă

Verbul ‘impresionează’ poate suna prea rece în asociere cu o artistă care şi-a câştigat fanii prin emoţia pe care o transmite atunci când îşi descrie propriile experienţe sentimentale, însă “noua realitate” a lui Kenney se configurează creativ în jurul stării de solitudine absolut neobişnuite pentru ea, consecinţă a încheierii unei lungi poveşti de iubire în care a pus foarte mult suflet, în contextul (post)pandemic, care a descurajat recalibrarea în raporturile cu cei din jur.

INDIE STAR | MADELINE KENNEY: O artistă 100% independentă

Cu alte cuvinte, fără vrerea ei, Madeline Kenney s-a trezit, aproape peste noapte, de una singură, în special emoţional, independentă 100%, iar modul în care a reacţionat pentru a gestiona schimbarea a fost o introspecţie extrem de onestă, aproape clinică, prin intermediul muzicii… “That way of living, I’m over it”.

O asemenea explorare de sine vine la pachet, inevitabil, cu nuanţarea propriei perspective asupra tezaurului de amintiri şi trăiri intime (“I think I learned about communication the wrong way”), iar asta susţine şi explică într-un mod inspirat dinamica deliberat fluctuantă a tonului vocii lui Madeline Kenney, între angelic şi cyborgian (Reality Mind vs. The Same Again), sau reminiscenţele sonore optzeciste care se strecoară printre momentele experimentale de pe A New Reality Mind, definind cu fineţe frontiera dintre haos şi ordine, întotdeauna eluzivă în cazul unei despărţiri sau pierderi cu profund impact asupra propriului sine.

INDIE STAR | MADELINE KENNEY: O artistă 100% independentă

Cu acest nou album, foarte ambiţios ca melanj estetic, Madeline Kenney îşi face un autoportret care surprinde, captivează şi intrigă în acelaşi timp, fiind deopotrivă un exerciţiu terapeutic şi un pas evolutiv major, aproape de statement, pentru ea, ca artistă. Încotro se va îndrepta de aici încolo rămâne de văzut, însă ruperea de “vechea realitate” reprezintă un refresh extrem de promiţător.

» Text de IOAN BIG

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.