Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/08/2023
Eat & Drink Lifestyle / Destinații turistice

Bucătaria din sudul Franţei, o experienţă de încercat şi… degustat

Cezar Deli-Iorga De Cezar Deli-Iorga
Comentarii Bucătaria din sudul Franţei, o experienţă de încercat şi… degustat Share Bucătaria din sudul Franţei, o experienţă de încercat şi… degustat
sudul frantei


Bucătaria din sudul Franţei, o experienţă de încercat şi… degustat

În fiecare an, sudul Franței este asaltat de milioane de turiști dornici de o vacanță de neuitat, plină de amintiri plăcute.

Pe lângă peisajele pitorești din sudul Franței , arhitectura veche a orașelor, combinată cu un stil nou, modern, dar cel mai important culoarea azurie a Mării Mediteraneene, simțurile noastre, se îndreaptă spre a degusta gastronomia rafinată a bucătăriei franceze.

Cu acest gând, să facem o incursiune în apetisantele dish-uri ale acestei bucătării…

SALATA NIÇOISE 

sudul frantei nicoise
foto Nicoise

Această salată apetisantă provine din orașul Nisa, fiind foarte populară în acea zonă.

Pentru pregătirea ei se pun legume proaspete, ierburi aromatice de Provence, ou fiert, ton proaspăt, anșoa, asezonat cu un dressing preparat de maeștrii bucătări. Este un dish ușor care poate fi servit la prânz sau cină, pentru cine dorește să-și mențină silueta și să mănânce ușor seara.

RATATOUILLE 

RATATOUILLE sudul frantei
foto Ratatouille

Cine nu a văzut celebrul film Ratatouille? Ei bine, popularul fel de mâncare din film aduce gustul copilăriei în prezent.

Își are originea, tot în mirificul oraș Nisa. La baza preparatului stau combinații de legume de sezon și ierburi aromatice, în special rozmarinul.

Se servește fierbinte ca prim fel de mâncare sau alături de un preparat din carne – de rață (preferata mea). La noi este cunoscut sub numele de… ghiveci de legume.

SOUPE DE PISTOU

soupe de pistou sudul frantei
foto Soupe de Pistou

Este o supă provençală care se prepară cu trei tipuri de fasole, după bunul plac: albă, roșie sau verde.

Este originară din Marsilia, iar ingredientul secret ce-i dă savoare este sosul pistou asezonat cu legume „din gradina bunicii”. Sosul este un amestec de busuioc, ulei de măsline, usturoi și multă pasiune. Un fel de pesto italian, dar fara brânză sau muguri de pin așa cum îl găsim în bucătăria italiană. Se poate mânca alături de un vin rosé.

SOCCA

socca sudul frantei
foto Socca

Socca, un preparat iubit de turişti, nu foarte rafinat, atrage prin simplitatea și gustul său desăvârșit.

O simplă clătită din făină de năut, ulei de măsline, apă, mult piper deasupra și pătrunjel „în ploaie” face din acest preparat o delicioasă gustare de dimineață sau între mese, printre străduțele încărcate de istorie ale orașului Nisa.

MOULES FRITES

sudule frantei
foto Moules Frites

Scoicile, vedetele Rivierei franceze, ne îmbie cu gustul lor, fie în sos de vin, fie în sos de usturoi.

În Franța, sunt servite alături de garnituri (cartofi prăjiți, copți) alături de un sos special cu unt, lămâie, ardei gras, anșoa și tarhon. La orele prânzului printre zecile de terase de pe rivieră, acestea se regăsesc alături  de un vin alb și multă bună dispoziție.

ESCARGOTS À LA BOURGUIGNONNE

ESCARGOTS À LA BOURGUIGNONNE sudul frantei
foto ESCARGOTS À LA BOURGUIGNONNE

Dacă sunteți pasionați de fructe de mare, în special de melci, în sud veți găsi și o astfel de rețetă.

Sunt preparați în sos de pătrunjel, unt și usturoi, vin însoțiți de socca sau de pâine prăjită și pot fi mâncați alături de un vin roșu sec din zona Bourgogne. Dacă v-am convins, încercați! 

BOUILLABAISSE

BOUILLABAISSE sudul frantei
foto BOUILLABAISSE

Este o supă de pește din orașul-port Marseille, făcută din patru tipuri de pește, printre se numşră crabii-păianjeni și scorpia de mare.

În vremurile de demult, această supă era pregătită de pescarii care întorceau de pe mare într-o zeamă de fenicul, sos de portocală și șofran, pe deasupra asezonÎndu-se cu sos rouille și crutoane bine rumenite. Bineînțeles, se acompaniază cu un vin alb sec sau un rosé, după preferințe.

LA DAUBE PROVANÇALE

sudul frantei LA DAUBE PROVANÇALE
foto La Duabe Provancale

O tocană marinată în vin roșu din regiunea Provence, care conține carne de vită, bacon, ceapă, usturoi, legume, în special morcovi și măsline, se poate servi alături de un orez alb, brun, negru sau un piure de cartofi alb sau mov.

Este deliciosă, sățioasă, potrivit pentru orelor prânzului.

CASSOULET

sudul frantei cassoulet
foto Cassoulet

Este un fel de mâncare tradițională din sud care conține carne de porc sau opțional rață, cu cârnați și fasole.

Putem spune că e un fel de iahnie de fasole. Nu prea se găsește în restaurante, dar dacă sunteți în vizită la o rudă sau prieteni, o puteți încerca gătită ca la mama acasă. Pentru savoare încercați un vin roșu de Bordeaux, care îi va defini cu siguranță toate aromele.  

PISSALADIÈRE

PISSALADIÈRE sudul frantei
foto PISSALADIÈRE

Am ajuns la finalul recomandărilor, dar nu pe ultimul loc, cu o pizza originară din Nisa, compusă dintr-un aluat dospit, asezonat cu ulei de măsline și anșoa.

Topping-ul tradițional, păstrat de maeștrii francezi este făcut din  ceapa caramelizată, măsline negre și hamsii. Așa o rețetă se îmbină perfect cu un vin roșu dulce servit alături de oamenii dragi la un apus de soare pe malul mării. 

Pe lângă aceste rețete, puteți să gustați și alte bucate tradiționale sau reinterpretări de dishuri.

Tot timpul anului, Riviera Franceză vă așteaptă să vă desfățați simțurile gustative și vizuale avec les célèbres plats chargés d’épices, de passion et d’art. BON APPÉTIT!

Text de CEZAR DELI-IORGA

Foto pexels – Photo by Polina Kovaleva:

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută