Bucătaria din sudul Franţei, o experienţă de încercat şi… degustat
În fiecare an, sudul Franței este asaltat de milioane de turiști dornici de o vacanță de neuitat, plină de amintiri plăcute.
Pe lângă peisajele pitorești din sudul Franței , arhitectura veche a orașelor, combinată cu un stil nou, modern, dar cel mai important culoarea azurie a Mării Mediteraneene, simțurile noastre, se îndreaptă spre a degusta gastronomia rafinată a bucătăriei franceze.
Cu acest gând, să facem o incursiune în apetisantele dish-uri ale acestei bucătării…
SALATA NIÇOISE


Această salată apetisantă provine din orașul Nisa, fiind foarte populară în acea zonă.
Pentru pregătirea ei se pun legume proaspete, ierburi aromatice de Provence, ou fiert, ton proaspăt, anșoa, asezonat cu un dressing preparat de maeștrii bucătări. Este un dish ușor care poate fi servit la prânz sau cină, pentru cine dorește să-și mențină silueta și să mănânce ușor seara.
RATATOUILLE


Cine nu a văzut celebrul film Ratatouille? Ei bine, popularul fel de mâncare din film aduce gustul copilăriei în prezent.
Își are originea, tot în mirificul oraș Nisa. La baza preparatului stau combinații de legume de sezon și ierburi aromatice, în special rozmarinul.
Se servește fierbinte ca prim fel de mâncare sau alături de un preparat din carne – de rață (preferata mea). La noi este cunoscut sub numele de… ghiveci de legume.
SOUPE DE PISTOU


Este o supă provençală care se prepară cu trei tipuri de fasole, după bunul plac: albă, roșie sau verde.
Este originară din Marsilia, iar ingredientul secret ce-i dă savoare este sosul pistou asezonat cu legume „din gradina bunicii”. Sosul este un amestec de busuioc, ulei de măsline, usturoi și multă pasiune. Un fel de pesto italian, dar fara brânză sau muguri de pin așa cum îl găsim în bucătăria italiană. Se poate mânca alături de un vin rosé.
SOCCA


Socca, un preparat iubit de turişti, nu foarte rafinat, atrage prin simplitatea și gustul său desăvârșit.
O simplă clătită din făină de năut, ulei de măsline, apă, mult piper deasupra și pătrunjel „în ploaie” face din acest preparat o delicioasă gustare de dimineață sau între mese, printre străduțele încărcate de istorie ale orașului Nisa.
MOULES FRITES


Scoicile, vedetele Rivierei franceze, ne îmbie cu gustul lor, fie în sos de vin, fie în sos de usturoi.
În Franța, sunt servite alături de garnituri (cartofi prăjiți, copți) alături de un sos special cu unt, lămâie, ardei gras, anșoa și tarhon. La orele prânzului printre zecile de terase de pe rivieră, acestea se regăsesc alături de un vin alb și multă bună dispoziție.
ESCARGOTS À LA BOURGUIGNONNE


Dacă sunteți pasionați de fructe de mare, în special de melci, în sud veți găsi și o astfel de rețetă.
Sunt preparați în sos de pătrunjel, unt și usturoi, vin însoțiți de socca sau de pâine prăjită și pot fi mâncați alături de un vin roșu sec din zona Bourgogne. Dacă v-am convins, încercați!
BOUILLABAISSE


Este o supă de pește din orașul-port Marseille, făcută din patru tipuri de pește, printre se numşră crabii-păianjeni și scorpia de mare.
În vremurile de demult, această supă era pregătită de pescarii care întorceau de pe mare într-o zeamă de fenicul, sos de portocală și șofran, pe deasupra asezonÎndu-se cu sos rouille și crutoane bine rumenite. Bineînțeles, se acompaniază cu un vin alb sec sau un rosé, după preferințe.
LA DAUBE PROVANÇALE


O tocană marinată în vin roșu din regiunea Provence, care conține carne de vită, bacon, ceapă, usturoi, legume, în special morcovi și măsline, se poate servi alături de un orez alb, brun, negru sau un piure de cartofi alb sau mov.
Este deliciosă, sățioasă, potrivit pentru orelor prânzului.
CASSOULET


Este un fel de mâncare tradițională din sud care conține carne de porc sau opțional rață, cu cârnați și fasole.
Putem spune că e un fel de iahnie de fasole. Nu prea se găsește în restaurante, dar dacă sunteți în vizită la o rudă sau prieteni, o puteți încerca gătită ca la mama acasă. Pentru savoare încercați un vin roșu de Bordeaux, care îi va defini cu siguranță toate aromele.
PISSALADIÈRE


Am ajuns la finalul recomandărilor, dar nu pe ultimul loc, cu o pizza originară din Nisa, compusă dintr-un aluat dospit, asezonat cu ulei de măsline și anșoa.
Topping-ul tradițional, păstrat de maeștrii francezi este făcut din ceapa caramelizată, măsline negre și hamsii. Așa o rețetă se îmbină perfect cu un vin roșu dulce servit alături de oamenii dragi la un apus de soare pe malul mării.
Pe lângă aceste rețete, puteți să gustați și alte bucate tradiționale sau reinterpretări de dishuri.
Tot timpul anului, Riviera Franceză vă așteaptă să vă desfățați simțurile gustative și vizuale avec les célèbres plats chargés d’épices, de passion et d’art. BON APPÉTIT!
Text de CEZAR DELI-IORGA
Foto pexels – Photo by Polina Kovaleva: