Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 26/08/2023
Film

EXCLUSIV: Interviu cu DENZEL WASHINGTON despre THE EQUALIZER 3

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii EXCLUSIV: Interviu cu DENZEL WASHINGTON despre THE EQUALIZER 3 Share EXCLUSIV: Interviu cu DENZEL WASHINGTON despre THE EQUALIZER 3
Denzel Washington Equalizer 3


Interviu cu DENZEL WASHINGTON despre THE EQUALIZER 3

Câștigător a două premii Oscar (pentru Glory și Training Day) și cu încă opt nominalizări în portofoliu – dintre care cea mai recentă a fost chiar anul trecut, pentru The Tragedy of Macbeth -, deopotrivă iubit de critica de specialitate și de public, Denzel Washington este unul dintre cei mai valoroși actori din cinematografia americană contemporană. În pofida statutului de super-vedetă, la încheierea ultimei zile de filmare la The Equalizer 3, Washington a ieșit din cadru fără a face o vâlvă deosebită în jurul ultimei sale apariții în rolul anti-eroului Robert McCall, fostul US Marine și agent secret devenit vigilante, pe care l-a interpretat pentru întâia oară în 2014.

Trilogia regizată de Antoine Fuqua se va închide la finele aceste veri, când The Equalizer 3 va fi lansat în cinematografe, inclusiv la noi, iar spectatorii îl vor vedea pe McCall refugiat în Europa, implicat fără voie într-un conflict cu Mafia italiană.

Prin amabilitatea InterComFilm, distribuitorul filmului în România, am obținut în exclusivitate pentru cititorii Zile și Nopți un interviu în care DENZEL WASHINGTON oferă publicului detalii despre rolul său dintr-unul din cele mai așteptate filme de acțiune din 2023. [I.B.]

Cum a fost experiența lucrului la The Equalizer 3?

Ei bine, în primul rând, a fost una foarte diferită, întrucât am filmat în Europa, în Italia mai exact, și a fost grozav, în special Coasta Amalfi, care e foarte frumoasă. Mai fusesem acolo, dar niciodată în locațiile în care s-a filmat.

E partea din Italia pe care eu o ador. De circa 30 de ani merg aproape în fiecare vară în Italia, însă niciodată n-am ajuns acolo cu un job și a fost o reală plăcere să lucrez acum în regiunea aceea.

Cum se simte Robert McCall scos din mediul american prin natura poveștii și mutat în Italia?

N-aș zice că nu e în elementul său, dar, în mod evident, sunt diferențe de limbă, diferențe culturale, în ceea ce privește mâncarea… toate lucrurile astea, deci McCall trebuie să facă față unor provocări.

Dar asta a făcut el dintotdeauna, nu-i așa? Este un om care adoră un challenge.

Robert McCall rămâne singurul personaj pe care l-ai interpretat nu doar o dată pe marele ecrane. De ce îți face plăcere să îl joci?

Vorbind cu oamenii, am descoperit că ei iubesc acest personaj întrucât simbolizează ideea de justiție.

Mă refer la oameni obișnuiți, care mi-au mărturisit că le place personajul fiindcă este capabil să biruiască în fața nelegiuiților într-un mod de care ei n-ar fi capabili. El poate să ajungă să îi înfunde inclusiv pe cei care reprezintă autoritatea, cei care dețin puterea, iar asta-i face să se atașeze de personaj.

DENZEL WASHINGTON despre THE EQUALIZER 3

Mai ales că trăim în vremuri în care simțim nevoia cuiva care să ne protejeze pe noi, cei mici. Ești de acord? 

Da. N-am auzit chiar formularea asta, însă discutam cu portarul din clădirea în care locuiesc după ce tocmai terminasem Fences, iar el mi-a zis atunci: ‘Mda, Fences e nemaipomenit, dar când faci următorul Equalizer?’.  Era unul dintre aceia care își dorea mult să revadă un personaj de care se simțea aproape.

La fel, îmi aduc aminte că, în anii ’80, am făcut un film foarte serios, Cry Freedom, despre Stephen Biko [activistul anti-apartheid], și povestindu-i despre cât e de important unui prieten de-al meu, doctor, acesta mi-a replicat: ‘Zilnic eu mă confrunt în realitate cu probleme de viață și de moarte, așa că vreau ca un film să mă ajute să evadez, să mă distreze, nu să-mi pună și el probleme de felul ăsta.’.

Doar pentru că acel film era important pentru mine nu însemna deci neapărat că era important și pentru el.

Cât de importantă e componenta emoțională în filmele Equalizer? Robert e un om căruia îi pasă de ceilalți, iar publicului îi pasă de el… 

Interesant este că le dă întotdeauna oamenilor o șansă înainte să facă dreptate, le oferă posibilitatea să îndrepte lucrurile, doar că se lovește numai de persoane care nu au intenția asta.

Este un moment în primul film în care, după ce intră într-o cameră plină de interlopi ruși, dă impresia la final că aproape îi pare rău de ce a trebuit să facă, deci există și un element de compasiune – nu e doar un ucigaș cu sânge rece.

Care este explicația că personajul își cronometrează în avans fiecare luptă? Își gândește mișcările ca la șah?

Cred că e parte din procesul lui, parte din personalitatea sa.

Și da, e un fel de gândire strategică, să evalueze amenințarea imediat ce a intrat într-o încăpere, fiind interesant pentru public să privească spre personajele negative chiar din perspectiva lui, să vadă prin ochii lui armele pe care acestea le au, câte sunt, cine e cel mai dur, tatuajele, toate chestiile astea. În felul ăsta și publicul e cu un pas înaintea bad guy-ului.

DENZEL WASHINGTON despre THE EQUALIZER 3
Antoine Fuqua

Cât de importantă este buna colaborare? Antoine Fuqua, de exemplu, a regizat cinci filme cu tine, cele trei Equalizer, plus Training Day și The Magnificent Seven. De ce crezi că funcționează atât de bine?

Știi deja că suntem pe aceeași lungime de undă. Am avut un succes imens încă de la început, cu Training Day, și am ajuns treptat să ne cunoaștem foarte bine, iar familiile noastre s-au apropiat și ele în timp.

Cinci filme am făcut cu Antoine, zici? Da, dar am făcut patru și cu Spike [Lee].

Sunt realizatori de film cu care te înțelegi din prima și continui cu ei. De fapt, cu Spike voi lucra din nou chiar anul viitor.

În Equalizer 3 colaborezi din nou cu Dakota Fanning, la aproape 20 de ani după Man on Fire. Cum a fost?

N-aș putea zice că a fost ciudat într-un sens negativ, ci că a fost interesant s-o privesc acum în ochi pe fetița de acum 20 de ani, devenită femeie în toată firea, iar pentru mine asta a fost un pic straniu.

Dar e la fel de drăguță și, nu e nevoie să o mai zic, foarte talentată.

DENZEL WASHINGTON despre THE EQUALIZER 3

Să vorbim nițel de povestea din Equalizer 3. Robert are aici un adversar formidabil, Mafia, corect? 

Da, așa e. Devine parte a vieții oamenilor din acel mic sat în care s-a stabilit și nu se poate abține să nu se implice. Inițial, este rănit și are nevoie de ajutor, dar Robert nu e genul de om care să aibă nevoie sau să ceară sprijin, fiindcă e un solitar.

Nu mai e cazul acum, pentru că nu poate continua singur și se vede forțat să se bazeze pe oameni și, în ultimă instanță, să învețe să se bucure de prezența altor oameni.

DENZEL WASHINGTON despre THE EQUALIZER 3

Cum te-ai pregătit pentru acest film?

A fost un proces de aproximativ doi ani legat de transformarea mea fizică. La începutul lui 2022 pierdusem deja vreo 15 kilograme, iar până la final am mai dat jos alte 8-9 kile. Pentru remodelare.

E o replică în The Tragedy of Macbeth în care personajul vorbește de “frunza galbenă” a vietii lui și cred că eu am ajuns în acea fază, de îngălbenire a frunzelor, fiindcă frunzele la mine nu mai au cum să fie verzi [râde].

Iar asta e OK, deci trăiesc în prezent cu dorința să fiu cât mai bun, deopotrivă fizic, spiritual și mental. Vreau să văd până unde mă pot întinde, să explorez tot ceea ce am de oferit.

DENZEL WASHINGTON despre THE EQUALIZER 3

Deci te-a bucurat provocarea fizică… 

Da, cu siguranță. Nu vreau să spun că trebuie reinventată roata însă, ca om, ai nevoie de provocări, iar cea fizică a fost, în cazul acesta, parte din interesul meu pentru rol, mai ales prin prisma faptului că merg înainte și cu pregătirea celui din Gladiator 2.

Trebuie să te ridici la înălțimea așteptărilor rolului! Iar eu mă apropii de asta [râde].

Cât ai fost lăsat să îți faci chiar tu casacadoriile? 

Pentru că m-am antrenat la box timp de mulți ani, decenii chiar, sunt bun la chestii fizice, pot împărți pumni fără probleme, dar, ca să-ți răspund la întrebare, am avut un super-cascador ca dublură și l-am lăsat pe el cât am putut de mult, iar eu doar să iau creditul pentru rezultat [râde].

Deci, de obicei, când e vorba de dat pumni, eu sunt cel care a făcut-o, însă la primire el a fost cel care i-a încasat.

Cum sună asta? Altfel, eu exersez și în prezent boxul, acesta continuă să fie inclus în programul meu de pregătire matinală. Și astfel, Tatăl Timp rămâne neînvins [râde].

Denzel Washington

Cum a fost momentul în care ți-ai luat adio de la un personaj care te-a însoțit timp de aproape un deceniu?

Nu mi-am pus problema în termenii ăștia fiindcă mă gândeam mai mult la faptul că mă întorc acasă, deci nu mai știu ce aveam în minte. N-a fost un moment ieșit din comun. Și realitatea e că nu poți ști niciodată… 

Nu poți ști dacă nu îl vei mai juca din nou?

Eu știu, iar tu ești cel care nu poți ști niciodată [rade]. Trupul meu știe. Genunchii mei o știu. 

Totuși, prin spusele tale, dai un pic de speranță fanilor…

Pare că am zis-o în glumă dar, literalmente, genunchii mei au resimțit fiecare dintre cei 700-800 de pași – care au părut, de fiecare dată, câte 10.000 – făcuți pentru film în Atrani, Italia, până la acea bisericuță din vârful muntelui. Când ai genunchii șubrezi, cea mai grea parte nu e urcarea, ci coborârea… pe pietriș! Și le mai și vezi pe bunicuțele italiene de 90 de ani cu care te intersectezi pe drum și care merg cu mâinile la spate, cu aerul de ‘Eu fac asta în fiecare zi, ce-i în neregulă cu tine, tinere?’ [râde]. Chiar a fost greu.

Altfel, ca actor, ești în postura unică de a sta mai mult timp decât ca un turist aflat în vacanță în unele locuri și poți intra în contact cu localnicii, care, după ce trece în 2-3 zile magia faptului că se filmează la ei în zonă, își trăiesc viața lor, doar observându-te sau ajutându-te, eventual, în ceea ce faci. După care vine vremea să îți faci bagajele și să pleci acasă, dar amintirile sunt deosebite.

Ca atunci când am cunoscut o bătrânică de vreo 80 de ani care nu vorbea engleza, iar eu, neștiind italiană, am rugat pe cineva să îi spună că este noua mea prietenă. Atunci a început să tragă de mine, toată lumea a izbucnit în râs și, când am întrebat de ce, mi s-a spus că ea a zis: ‘Te iau acasă. Dacă ești noul meu prieten, te iau acasă la mine’. Iar oamenii au explodat de veselie.

EXCLUSIV: Interviu cu DENZEL WASHINGTON despre THE EQUALIZER 3

Denzel Washington

Este un privilegiu să devii parte a unei culturi unice, ceea ce nu s-ar putea întâmpla în nicio altă circumstanță decât cea dată de munca în altă parte, în acest caz la un film, timp de o perioadă mai lungă de timp.

Ca să nu mai vorbim de faptul că Mediterana e acolo și că lucrezi înconjurat de toată acea arhitectură frumoasă, de podgorii și de livezi de lămâi. Coasta Amalfi e un loc magic. Spusele mele par cele ale unui ghid turistic [rade].

Trebuie să-mi sun agentul ca să-mi facă rost de o comandă pentru un spot publicitar [rade]. Adevărul e însă acela că m-am simțit foarte bine acolo.

Cu ce speri că va rămâne publicul din Equalizer 3?

Sper să simtă căldura pe care o conține, să empatizeze cu acei 800 de oameni din orășelul Atrani, care ajung să lupte împreună împotriva celor răi, depășindu-și teama de bullying.

Eu m-am simțit foarte bine ca parte a acestei povești și sper că spectatorii se vor bucura de el la fel de mult ca și de primele două filme.

Are multă acțiune spectaculoasă și interpretări strălucitoare din partea unei distribuții talentate.

În ultima zi, l-ai îmbrățișat pe Antoine și i-ai mulțumit pentru tot sau, pur și simplu, ai plecat?

Sunt genul care întotdeauna pleacă în liniște, fără să spună vorbe mari. În fapt, ultima zi de filmare a fost la Roma, după care eu, fiind un tip liniștit căruia nu-i plac fanfarele, m-am făcut nevăzut.

Denzel Washington
Denzel Washington & Antoine Fuqua

Asta se potrivește și cu personajul, nu-i așa?

Ai dreptate, e adevărat. După ce și-a terminat treaba, dispare, iar tu te întrebi unde.

Dar se poate întoarce dacă avem nevoie de el?

Ar trebui să se întâmple ceva crime prin Paris sau în sudul Franței… poate? Miros și ceva tipi răuvoitori de combătut prin insulele grecești! Trebuie să fie niște “negativi” și pe-acolo [râde].

Intro & adaptare de IOAN BIG | Premiere | Interviuri

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută