Ce muzică nouă ascultăm în luna august
Luna aceasta ascultăm pop și folk, gata de consumat acasă sau în mașină, autocar sau avion, în drum spre destinațiile de vacanță. Fie că vorbim despre cantautori pe care istoria rock-ului i-a cam uitat, fie că aducem în discuție revival-ul folk-ului din ultimii ani, LP-urile lunii august sunt pline de surprize muzicale, așa că n-ar fi rău să le ascultăm în întregime.
Tim Staffell – Wayward Child
În 1969, Tim Staffell, solistul trupei londoneze Smile, lua decizia de a părăsi proiectul. Rămași fără vocalist, ceilalți membri decid să continue proiectul, cooptându-l pe colegul de facultate al lui Tim, tânărul Farrokh Bulsara. Acesta acceptă, cu două condiții: să-și schimbe numele în Freddie Mercury și să transforme numele trupei în Queen. Astăzi, în vârstă de 75 de ani, Tim Staffell, renăscut din cenușa Queen, își lansează un nou album discografic, alcătuit din piese pline de influențe pop, blues sau country. Înregistrat în Barcelona și produs cât se poate de modern, fără însă a neglija aspectul oldschool al pieselor, LP-ul reprezintă o călătorie muzicală de neratat, mai ales dacă luăm în considerare și povestea de viață absolut fabuloasă a lui Tim.
Yusuf / Cat Stevens – King of a Land
După ce s-a convertit la islam și și-a schimbat numele de scenă, cantautorul britanic ce a revoluționat mișcarea folk a anilor ’70 revine cu primul său material discografic în care cele două nume de scenă sunt prezentate laolaltă. Yusuf nu se abate de la temele cu tente politice și sociale și nici nu renunță la utopia ce îi caracterizează versurile. Militând pentru echilibru, egalitate, bunătate și pace, Yusuf / Cat Stevens oferă încă o porție de folk blând, adesea condimentat simfonic, însă numai bun de ascultat în tihnă. Într-o eră a muzicii brutale, calmul lui Stevens pare extraterestru, iar cântecele sale oferă confort chiar și în mijlocul haosului cotidian.
Graham Nash – Now
Graham Nash și-a petrecut tinerețea în mijlocul exploziei folk-ului de pe coasta de vest a Statelor Unite, revoluționând felul în care genul muzical este perceput de către publicul larg, iar acum revine cu cel de-al șaptelea album de studio al carierei sale solo. Deși materialul discografic nu ne surprinde în mod deosebit, remarcăm livrarea vocală matură a lui Nash, versurile cu tentă autobiografică, dar și orchestrațiile moderne. Ușor de digerat, Now reprezintă o creație a unui cantautor ce nu renunță la stilul său muzical, continuând moștenirea folk-rock pe care a construit-o fie singur, fie alături de trupa britanică The Hollies, fie împreună cu fantasticii mesageri ai folk-ului, Crosby, Stills & Nash.