Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/08/2023
Artă & Cultură / Benzi Desenate

Roman grafic interactiv despre Iuliu Maniu

Mădălina Diaconu De Mădălina Diaconu
Comentarii Roman grafic interactiv despre Iuliu Maniu Share Roman grafic interactiv despre Iuliu Maniu
iuliu Maniu Benzi Desenate


Roman grafic interactiv despre Iuliu Maniu

Anul acesta marchează 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu

Anul acesta marchează 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873) și 70 de ani de la moartea sa, în temnița Sighetului (5 februarie 1953), o aniversare și o comemorare propuse spre studiu prin intermediul unui alt tip de manual de istorie, un proiect educațional ce va fi lansat în luna august, la Festivalul de Film și Istorii Râșnov și apoi, în luna septembrie, la Bruxelles, Charleroi și Luxemburg, în cadrul proiectului Libertate și modele – istoria recentă a României prin benzi desenate și interviuri.

Este vorba despre romanul grafic interactiv „Momente din Istorie. Vol. III. Iuliu Maniu”, care propune un tur virtual al Casei Memoriale Iuliu Maniu de la Bădăcin prin intermediul benzilor desenate istorice, precum și o cronologie desenată în cadre succesive a celor mai importante momente din viața lui Iuliu Maniu. Lucrarea este realizată de autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu.

„Adaptarea romanelor istorice sub formă de benzi desenate a devenit, în ultimii ani, foarte populară pe piața internațională”,

spune autorul volumului.

„Acest tip de roman grafic interactiv este un concept nou în România şi cred că elevii sunt interesaţi să descopere istoria altfel decât prin intermediul orelor de la şcoală sau din cărţile clasice de istorie. Filmul, la fel ca banda desenată, reprezintă un intermediar pentru a transmite idei, mesaje care să rămână în mintea privitorului sau cititorului.

Prin acest nou roman grafic, un fel de educație muzeală prin benzi desenate, îi încurajez pe elevi să contribuie la poveste, să-şi exprime propria opinie. Astfel, bariera de comunicare dintre elev – profesor sau elev – muzeograf cred că dispare şi se poate porni o discuţie constructivă la ora de istorie sau într-un muzeu. Şi totul pe baza unui roman grafic de acest gen.”

„Romanul grafic semnat de Mihai I. Grăjdeanu nu-și propune să înlocuiască manualele de istorie din școlile din România. Nici nu ar putea să o facă.

Dar poate fi un material didactic auxiliar de mare ajutor în încercarea de a-i apropia mai mult pe elevi de o materie stufoasă precum istoria.”

– Cosmin Budeancă, Editura Fundației Culturale Memoria.

iuliu Maniu Benzi Desenate

iuliu Maniu Benzi Desenate

iuliu Maniu Benzi Desenateiuliu Maniu Benzi Desenate

 

Alexandru Groza, manager interimar la Muzeul Ororilor Comunismului în România:

„Cum construim o lume mai bună? Cum facem ca valorile democratice să devină punctul central al preocupării societăţii civile?

Răspunsul la ambele întrebări este: prin educaţie. Banda desenată construieşte o comunicare bidimensională în care istoria prinde viaţă şi atinge, prin discurs, tinerele generaţii.

Frumuseţea benzii desenate este că permite dezvoltarea unei gândiri critice în spaţiul alb dintre scene, în pauza dintre dialoguri.

Acolo este creuzetul ce dă naştere întrebărilor esenţiale care îi vor pregăti pe tineri pentru a deveni activi social în combaterea fenomenului totalitar”.

Text de Mădălina C. Diaconu | Benzi Desenate | Carte | Opinii

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută