Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/07/2023
Artă & Cultură / Performing arts

PERFORMING ARTS | SoNoRo Musikland ajunge la ediția a V-a

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii PERFORMING ARTS | SoNoRo Musikland ajunge la ediția a V-a Share PERFORMING ARTS | SoNoRo Musikland ajunge la ediția a V-a


SoNoRo Musikland ajunge la ediția a V-a

Cel mai tânăr dintre proiectele Asociației culturale SoNoRo, Festivalul SoNoRo Musikland ajunge în acest an la ediția a V-a. Inspirat de istoria impresionantă a sașilor din Transilvania, festivalul este programat în perioada 14-23 iulie și va continua să celebreze, prin intermediul muzicii clasice, patrimoniul cultural din orașul Brașov și pe cel al câtorva sate din Transilvania – o zonă unde bisericile fortificate spun povești care au supraviețuit timpurilor vitrege pe care le-a trăit populația germană de-a lungul a peste 800 de ani de locuire. Această ediție a festivalului cuprinde 12 concerte, dintre care 3 jam sessions în grădini, la lumina lunii, atunci când se creează o atmosferă plină de farmec. 12 muzicieni, un dirijor și o orchestră de filarmonică vor încânta publicul cu măiestria lor artistică, aceasta fiind confirmată atât în mediul muzical internațional, cât și prin intermediul premiilor pe care le-au obținut de-a lungul anilor.

Festivalul va începe vineri, 14 iulie, în Piața Sf. Ioan – un spațiu urban redat orașului. Aflată în vecinătatea Bisericii Franciscane cu hramul Sf. Ioan Botezătorul, această piață a devenit un veritabil hub al vieții culturale brașovene. Sâmbătă, 15 iulie, publicul este invitat la Bastionul Țesătorilor din Brașov, un loc emblematic al orașului, apărat și întreţinut de bresla ţesătorilor până la sfârșitul secolului al XVII- lea, o fortificație medievală brașoveană cu o autentică arhitectură istorică.

SoNoRo

Duminică, 16 iulie, este programat un matineu la Casa Mureșenilor din Brașov, înfiinţată în anul 1968, ca urmare a donaţiei făcute de urmaşii familiei Mureşianu. Aceștia au pus în operă testamentul cultural al academicianului Iacob Mureşianu și au oferit statului român, în vederea organizării unui muzeu, spaţiul necesar, o colecţie foarte valoroasă de mobilier, pictură și sculptură, dar și o arhivă de o inestimabilă valoare culturală, numărând peste 25.000 de documente. Tot duminică va avea loc un jam session la Das Fort Boutique din Râșnov, un ansamblu minunat de case din secolul al XVIII-lea, restaurate cu grijă și transformate cu pricepere și eleganță în case de oaspeți.

Luni, 17 iulie, festivalul continuă cu un concert la Banca de Cultură Apollonia. Fosta bancă săsească, ridicată între anii 1906-1908, era cunoscută ca „Banca Țării Bârsei”, fiind edificată după planurile arhitectului Albert Schuller. Pe locul acestui edificiu s-a aflat locuința celebrei femei negustor din secolul al XVI-lea, Apollonia Hirscher, cunoscută pentru faptul că afacerile ei se întindeau până în cele mai îndepărtate colțuri ale Austriei și Turciei, dar și pentru donațiile făcute orașului. Marți, 18 iulie, iubitorii de muzică clasică sunt așteptați la Conacul Heldsdorf din satul Hălchiu, la 16 kilometri de Brașov. Acest conac este un fost hambar metamorfozat în spațiu de evenimente, caracterizat de o simplitate și o eleganță în stil shabby chic.

SoNoRo

Joi, 20 iulie, festivalul revine în Sala Barocă a Primăriei Municipiului Sighișoara, o clădire în stil neo-renascentist, edificată între anii 1886-1888, pe amplasamentul unei vechi mănăstiri dominicane. Această clădire impunătoare a avut de la început un scop administrativ, fiind numită Palatul Comitatului Târnava Mare. Ziua de joi se va încheia cu un jam session la Pensiunea Viscri 125, un loc din inima Transilvaniei care, potrivit Patrimoniului Mondial UNESCO, este unul dintre puținele vestigii rămase lumii ce oferă experiența satului tradițional cu biserici fortificate.

Vineri, 21 iulie, este programat un concert la Biserica fortificată din Meșendorf, o biserică-sală în stil gotic timpuriu, ridicată în secolul al XIV-lea; cu un turn vestic şi cor poligonal, aceasta a fost fortificată în 1495. Turnul primeşte un cat de apărare din lemn, la fel corul şi nava. Interiorul este dominat de tribuna pe stâlpi de lemn, dezvoltată pe trei laturi şi decorată cu picturi baroce, şi de altarul triptic din 1693, deasupra căruia este amplasată orga, construită în anul 1914. Ultimul jam session al festivalului va avea loc în această zi, la Critz Cross din Criț, o casă de oaspeți cu grădină și terasă, recondiționată recent.

SoNoRo

Sâmbătă, 22 iulie, Festivalul SoNoRo Musikland va merge din nou în vizită la Cross Country Farm din satul Prod, comuna Hoghilag, județul Sibiu, un tărâm al cailor fericiți și al unui turism ecvestru de înaltă calitate, la nivel internațional. Agenda festivalului ajunge la ultimul concert duminică, 23 iulie, care va avea loc în Biserica Evanghelică Sfântul Ștefan din Saschiz, construită în 1492 și finalizată în 1525, pe ruinele unei biserici romanice și a alteia în stil gotic cistercian, inclusă în patrimoniului UNESCO din anul 1999.

Accesul la concertele SoNoRo Musikland este liber și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile.

Citește aici mai multe articole ARTĂ & CULTURĂ.

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută