Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 06/07/2023
Film

„AFIRE”, al doilea element de pe lista lui Christian Petzold

Iuliana Ciocîrlan De Iuliana Ciocîrlan
Comentarii „AFIRE”,  al doilea element de pe lista lui Christian Petzold Share „AFIRE”,  al doilea element de pe lista lui Christian Petzold
afire-christian-petzold


Descoperă detalii despre AFIRE/ În bătaia focului (2023), al doilea element după Undine/ Apa de pe lista lui Christian Petzold

Ați avut vreodată experiența neplăcută de a merge la o casă de vacanță, iar când ați ajuns acolo să realizați că nu vă veți petrece timpul liber în singurătate, așa cum plănuiați?

Leon trăiește exact acest scenariu în cea mai nouă creație a cineastului Christian Petzold, Afire (În bătaia focului), ce va avea premiera pe 7 iulie.

Leon (Thomas Schubert) și prietenul său Felix (Langston Uibel) merg într-o excursie creativă la casa de vacanță a mamei lui Felix, de pe coasta Mării Baltice, pentru ca Leon să lucreze la manuscrisul său, iar Felix să își completeze portofoliul cu noi fotografii.

afire-christian-petzold
Nadja (Paula Beer)
afire-christian-petzold
Leon (Thomas Schubert)
afire-christian-petzold
Leon (Thomas Schubert)
afire-christian-petzold
Nadja (Paula Beer)

Pe drumul spre locație, mașina celor doi se strică și după ce ajung pe jos și obosiți la casa de vacanță, descoperă că mama lui Felix a mai promis cazarea unui alt cuplu: Nadja (Paula Beer), nepoata unui prieten de familie, și prietenului ei salvamar, Devid (Enno Trebs). Instantaneu, pentru Leon, Nadja devine un interes romantic, acesta nereușind să doarmă din cauza zgomotelor pe care le aude când Nadia si Devid sunt în camera alăturată.

În același timp, Felix pare să se simtă apropiat de Devid, Petzold făcând acest aspect cât se poate de clar în toate interacțiunile dintre cele două personaje.

Un element-cheie în acțiunea acestui film este natura.

Astfel, Christian Petzold reușește să ne transmită în cel mai subtil mod posibil cum forțele naturii pot perturba chiar și cele mai liniştite momente și ne pot răpi și ultima fărâmă de libertate pe care credem că o deținem.

Poate vă întrebați cum este transmis acest mesaj?

Exact ca orice problemă, totul începe cu un semnal minuscul, demn de ignorat: avertismentele cu steag roșu ce indică un potențial incendiu provocat de lipsa ploilor și temperatura ridicată. Mai apoi, pe măsură ce acțiunea filmului se scurge, incendiile din pădure devin tot mai greu de ignorat, prima dată existând cenușă în aer, iar mai apoi fiind redat cerul roșu din cauza flăcărilor.

Această combinație dintre sentimentele de iubire și natură este explorată de către regizorul Christian Petzold și în filmul său precedent, Undine (2020).

Mai mult, Undine și Afire sunt legate nu doar de tema principală, ci și de dorința lui Petzold de a regiza o serie de filme ce au la bază elementele, Undine fiind apa, iar Afire, focul. Anul acesta, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, cineastul german a primit Ursul de Argint (Premiul Juriului), Afire fiind nominalizat şi la categoria Cel mai bun film pentru Ursul de Aur.

Text de Iuliana Ciocîrlan | Premiere | Film | Recomandări

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută