Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/06/2023
Artă & Cultură / Performing arts

LUCKY DUST – un spectacol despre timp, corp și istorie, în premieră în România

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii LUCKY DUST – un spectacol despre timp, corp și istorie, în premieră în România Share LUCKY DUST – un spectacol despre timp, corp și istorie, în premieră în România
LUCKY DUST – un spectacol despre timp, corp și istorie, în premieră în România


LUCKY DUST – un spectacol despre timp, corp și istorie, în premieră în România

– Performance prezentat la Timișoara, pe 28 și 29 iunie și la București, pe 2 și 3 iulie 2023

– Coproducție româno-portugheză realizată de Institutul Prezentului și O Rumo do Fumo

– Două solouri încrucișate cu Vera Mantero și Mădălina Dan, pornind de la un concept și o cercetare de Ștefania Ferchedău

Performance-ul LUCKY DUST este prezentat în premieră publicului din România pe 28 și 29 iunie 2023 la Timișoara, la Centrul Cultural FABER (de la ora 20:00, Splaiul Peneș Curcanul 4-5, Timișoara) și la București – pe 2 și 3 iulie, la /SAC @ MALMAISON (de la ora 19:30 – Atelierele Malmaison, Calea Plevnei 137C, corp B, etaj 2).

LUCKY DUST este o coproducție româno-portugheză realizată de Institutul Prezentului (București) și compania de dans O Rumo do Fumo (Lisabona), creată de coregrafele Vera Mantero (Portugalia) și Mădălina Dan (România), pornind de la un concept și o cercetare de Ștefania Ferchedău, director artistic la Institutul Prezentului.

La intersecția dintre trecut și prezent, spectacolul LUCKY DUST are în centru cuvântul scris sau vorbit și modul în care acesta poate genera sensuri și conexiuni noi prin corporalitate și dans. Performance-ul explorează cum devine istoria mișcare, cum devine o temă sau o curiozitate mișcare, ce se poate spune prin mișcare și ce metode pot fi folosite pentru a exprima o istorie personală prin mișcare.

Ștefania Ferchedău spune: „Putem observa doar trecutul, iar corpul, ca un organ de gândire activ în dans, este locuit de multe straturi de timp. Istoriile și scrierile artiștilor, cronologiile încrucișate între generații artistice și conexiunile neașteptate se materializează în LUCKY DUST.”

LUCKY DUST pornește de la o serie de scrieri și spectacole ale coregrafei portugheze Vera Mantero, care datează din a doua parte a anilor 1980 și din anii 1990, precum și de la texte scrise în timpul procesului de lucru la spectacol în 2022 și 2023. Astfel au luat naștere două solouri încrucișate interpretate de Mădălina Dan și Vera Mantero.

Mădălina Dan, coregrafă și interpretă notează:

„A scrie este intimidant. Ce înseamnă să documentezi sau ca munca ta artistică să fie bine arhivată? Ce înseamnă să fii uitat? Micro-patrimoniu invizibil – Macrostructuri- instituții, muzee, teatre. Abia recent am învățat că trecutul contează, iar urmărirea și punerea sa în context necesită efort colectiv. Corpul meu este o arhivă care stochează o istorie vie a dansurilor mele.”

Spectacolele din Timișoara și București includ proiecția documentarului „Let’s talk about it now”, 1999, de Margarida Ferreira de Almeida, realizat în timpul retrospectivei dedicate de Culturgest, Lisabona, creație a artistei Vera Mantero din perioada 1989–1999.

Performance-ul LUCKY DUST este prezentat la Timișoara în zilele de 28 și 29 iunie 2023 (Centrul Cultural FABER, Sala multifuncțională) în conexiune cu întâlnirea rețelei European Dancehouse Network, organizată de AREAL/ spațiu pentru dezvoltare coregrafică, și face parte din Programul cultural național „Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

Despre creatori și performeri

Vera Mantero (n. 1966) – Coregrafă și performer, cu preocupări în cercetare, filozofie și știință. Este o referință majoră în dansul contemporan la nivel internațional. Procesul ei de lucru este similar cu cel al unui arheolog sau astronom a cărui privire merge adânc, dincolo de suprafața lumii pentru a căuta, a găsi legături neașteptate, a le decoda, folosind în același timp corpul drept instrument de experimentare.

Folosește scrisul ca mediu de reflecție asupra muncii ei, pentru a genera noi idei și pentru a surprinde în detaliu un prezent care se evaporă instantaneu. Carnetele sale de artist, începând de la mijlocul anilor 1980 și până la începutul anilor 2000, dezvăluie traseul pe care l-a urmat pentru a-și condensa practica într-o schemă de compoziție care este, în același timp, concretă, poetică și filozofică în straturile pe care le încorporează.

Vera Mantero:

„Un corp este ceea ce suntem în lume. Există apoi o serie de lucruri pe care le putem face și care ne pot proiecta în afara corpului nostru. Dar nu ne putem părăsi temporar corpul, nu putem face asta până nu trece o durere, de exemplu. Nimeni nu poate scăpa de corpul lui, nu putem exista dincolo de corpul nostru.

Este ca și cum ar exista cu adevărat un destin, un destin corporal: tot ceea ce se va întâmpla în corpul nostru și nu putem controla, fie el bun sau rău, este destinul nostru.” („Corpul meu și corpul altor oameni”, 1988).

Spectacolele Verei Mantero au reprezentat o referință pentru scena de dans contemporan emergentă în anii 1990 și au fost mai târziu prezentate la București în 2007 și la Timișoara în 2021.

Mădălina Dan (n. 1980) este o coregrafă și o interpretă consacrată, care a evoluat către zona de dans contemporan la începutul anilor 2000, creând propriile coregrafii din 2007. Trăind între diferite locuri, orașe și țări, ea este preocupată de limitările întâmpinate în a-și documenta, colecta și auto-istoriciza în mod sistematic piesele, purtând mereu în interior un patrimoniu imperceptibil cu care merge peste tot.

LUCKY DUST – un spectacol despre timp, corp și istorie, în premieră în România
Madalina Dan, Vera, Mantero, Lucky Dust, foto Andrei Vuia

Preocupată să conecteze arta și viața, folosește diverse proceduri pentru a naviga în arhivele personale și a înțelege modul în care trecutul influențează prezentul. Mădălina Dan găsește poezie în precizia și concretețea vieții, iar un umor și o ironie neașteptate răzbat adesea în spectacolele sale. În creațiile ei recente, este interesată să testeze tactilul ca o evadare din domeniul vizibil în cel invizibil al realității-corpului subiectiv și afectiv.

Ștefania Ferchedău (n. 1979) – Cercetătoare, editoare de carte, manager și mediatoare. Angajează un demers detectivistic în lucrul cu arhivele, prin interviuri și creează diverse contexte în care laboratorul și procesul de lucru al artistului devine vizibil.

O preocupă înțelegerea mecanismelor interne ale gândirii artistice, căutarea și generarea unui acces nemediat la parcursul luat de o idee, un concept sau un text, dar și susținerea și acompanierea șantierului unei lucrări de artă. Ștefania Ferchedău crede că proiectele utopice sunt esențiale pentru însăși existența în domeniul artistic. În 2016, a fondat Institutul Prezentului, o structură de cercetare interdisciplinară care face toate cele de mai sus posibile.

LUCKY DUST – un spectacol despre timp, corp și istorie, în premieră în România
Madalina Dan, Vera Mantero, Lucky Dust. foto Institutu Prezentului

Despre performance-ul LUCKY DUST:

Bazat pe o idee, practici, spectacole și texte de: Vera Mantero
Concept și direcție: Ștefania Ferchedău
Coregrafie & interpretare: Mădălina Dan și Vera Mantero
Elemente de scenografie: Andrei Dinu
Sunet & direcție tehnică: Alexandros Raptis, Alexandru Andrei
Producător: Institutul Prezentului
Co-producător: O Rumo do Fumo

Producția performance-ului LUCKY DUST a demarat în anul 2022, când a avut o avanpremieră work in progress, sub forma unei instalații performative la care au mai participat coregrafele Alexandra Bălășoiu și Alexandra Gîrbea.

Finanțatori: Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri: FABER, AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică, SAC/ @ Malmaison

Despre program și producători:

IP — Institutul Prezentului (București) este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative concepută de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.

O Rumo do Fumo este o structură susținută de Republica Portugheză — Cultura | DGArtes — Direcția Generală pentru Arte.

Programul „Uncensored Act”, din care face parte producția LUCKY DUST, are în centru ideea de comunitate, acțiune și reflecție colectivă, dezvoltare și schimb de resurse, de colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune, propunînd un parcurs declanșat de istoria Timișoarei în contextul 1989 și conectat regional și internațional prin conținutul artistic propus.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Contact: ip@institutulprezentului.ro, www.institutulprezentului.ro

Institutul Prezentului

Institutul Prezentului (IP) este o platformă de cercetare și resurse artistice și teoretice în domeniul culturii vizuale și performative, concepută de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.

Formatele de lucru includ proiecte de cercetare, conferinţe, ateliere și rezidențe, expoziţii-dosar precum „24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească (găzduită de Muzeul Național de Artă al României), reconstituiri sau editarea în format tipărit a publicațiilor P+4 Publications.

Din 2022, Institutul a deschis o direcție nouă de acțiune în propriul studio de lucru din București, în care dedică spațiu unor voci din comunitatea artistică locală, deschizând totodată acest laborator către alți creatori din România, invitându-i să lucreze alături de Institut.

Prin proiectele sale, Institutul Prezentului susţine accesul noilor generaţii de artiști și producători din domeniul culturii contemporane, precum și al publicului interesat, la resurse de cunoaștere semnificative, la contactul nemediat cu personalităţi și momente-reper ale scenei artistice românești și internaţionale.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută