Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 25/06/2023
Film

Eveniment cinematografic la Institutul Cervantes: Argentina, 1985 – un film multipremiat

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Eveniment cinematografic la Institutul Cervantes: Argentina, 1985 – un film multipremiat Share Eveniment cinematografic la Institutul Cervantes: Argentina, 1985 – un film multipremiat
Eveniment cinematografic la Institutul Cervantes: Argentina, 1985 – un film multipremiat


Eveniment cinematografic la Institutul Cervantes: Argentina, 1985 – un film multipremiat

Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, Premiul Goya pentru cel mai bun film ibero-american, Premiul Criticii (Critics Choice), precum și o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun film internațional de lungmetraj.

În seara zilei de marți, 27 iunie 2023, începând cu ora 19.00, Institutul Cervantes din București (Bulevardul Elisabeta 38) va găzdui un eveniment cinematografic, organizat de Ambasada Republicii Argentina în România: proiecția filmului multipremiat Argentina, 1985 de Santiago Mitre (2022).

Evenimentul se va desfășura în prezența E.S. Domnul Claudio Rozencwaig, Subsecretar pentru Politică Externă în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Argentina.

Eveniment cinematografic la Institutul Cervantes: Argentina, 1985 – un film multipremiat

Filmul Argentina, 1985 este inspirat din povestea reală a procurorilor Julio Strassera și Luis Moreno Ocampo, precum și a echipei lor de tineri avocați, eroi neașteptați în lupta inegală de urmărire în justiție a celei mai sângeroase dictaturi militare din Argentina, în ciuda tuturor piedicilor și într-o cursă contra cronometru pentru a face dreptate victimelor Juntei militare.

Relatare cinematografică a unui eveniment fundamental din istoria modernă a Argentinei, filmul reprezintă un adevărat reper al reașezării valorilor democratice ale țării. Pelicula a fost apreciată la nivel internațional și a primit multiple premii prestigioase, precum Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, Premiul Goya pentru cel mai bun film ibero-american, Premiul Criticii (Critics Choice), precum și o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun film internațional de lungmetraj.

Santiago Mitre (n. 1980) este un tânăr regizor de film și scenarist argentinian. În 2011, a regizat primul său lungmetraj, The Student, avînd ca subiect viața universitară, care a câștigat Premiul pentru cel mai bun debut din partea Academiei Argentiniene și Premiul special al juriului la Locarno.

Cel de-al doilea lungmetraj al său, Paulina – povestea unei învățătoare idealiste (interpretată de soția lui Mitre, Dolores Fonzi) – a avut premiera la Cannes, câștigând Premiul Fipresci și marele Premiu al Săptămânii Criticilor. A fost membru al juriului secțiunii „Săptămâna Internațională a Criticilor” din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, în 2016.

Tot în 2016, Santiago Mitre a câștigat Premiul Havana Star de regie pentru filmul său Paulina la cea de-a 17-a ediție a Festivalului de Film Havana de la New York.

La Bienala de la Veneția regizorul argentinian a declarat: „Îmi amintesc și acum ziua în care Strassera și-a încheiat rechizitoriul: vuietul sălii de judecată, emoția părinților mei, străzile care, în sfârșit, puteau sărbători altceva decât un meci de fotbal, ideea de justiție ca act de vindecare.

Procesul din 1985 a făcut ca justiția argentiniană să recunoască și să dezbată o revendicare de mult așteptată. Pe măsură ce mă documentam, am dat peste aspecte necunoscute: trecutul procurorilor, echipa tânără și fără experiență, țara care se afla încă sub dictatură. Această poveste a vibrat în mine și mi-a declanșat dorința de a face un film despre justiție și de a merge mai adânc în căutarea cinematografică și politică decât în filmele mele anterioare, de data aceasta pe baza unor evenimente reale.”

Participrea la eveniment este liberă, pe baza confirmării solicitării de rezervare de loc făcute la adresa: cultbuc@cervantes.es.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută