Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/06/2023
Artă & Cultură

Încep proiectele de artă în spațiul public din programul Accelerator

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Încep proiectele de artă în spațiul public din programul Accelerator Share Încep proiectele de artă în spațiul public din programul Accelerator
Încep proiectele de artă în spațiul public din programul Accelerator


Încep proiectele de artă în spațiul public din programul Accelerator

Artista Maria Mandea deschide seria de lucrări prin lansarea Bibliotecii online de jocuri publice:

Duminică, 25 iunie 2023, ora 12.00 – pe website-ul www.institutuljocului.ro

În lunile iunie-septembrie 2023, comunitățile din București, Timișoara, Constanța, Cluj-Napoca, Pitești și Oltenița vor fi invitate la instalații participative în propriul oraș.

Arta în spațiul public este ultima etapă din programul Mentorat și producție pentru artiști emergenți, care s-a desfășurat de la începutul anului 2022, timp de aproape 2 ani.

– Etapele anterioare au fost: stagiul de mentorat și expoziția de grup, Back to Where It All Began, care a avut loc la Gaep Gallery între lunile februarie și mai 2023 și care este accesibilă acum online.

– Programul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) anunță startul proiectelor de artă în spațiul public, parte din programul Accelerator, care se vor desfășura în perioada iunie-septembrie 2023 la nivel național, în București, Timișoara, Constanța, Cluj-Napoca, Pitești și Oltenița.

Artiștii care vor realiza lucrările de artă în spațiul public sunt: Andrei Arion, Roberta Curcă, Lucia Ghegu, Alina Ion, Maria Mandea, Delia A. Prodan, Stanca Soare și Ana Maria Szöllösi.

Publicul din România este invitat să participe la prima activare care va avea loc online, duminică, 25 iunie, ora 12.00. Propusă de artista Maria Mandea, intervenția în spațiul public online marchează lansarea Bibliotecii de jocuri publice și se va desfășura pe website-ul www.institutuljocului.ro.

Încep proiectele de artă în spațiul public din programul Accelerator

Biblioteca de jocuri publice este o colecție de jocuri care pot fi adaptate unor spații publice și jucate de către oricine. Din momentul lansării, jocurile vor fi accesibile pe website-ul Institutului Jocului, împreună cu regulile și cu instrucțiunile de instalare. Jucătorii pot alege un joc pe care să-l realizeze în spațiu sau pot propune unul nou, dezvoltând biblioteca. Prin această metodă, spațiul public devine spațiu de joacă, spațiu locuit, spațiu poetic, spațiu activ.

Următorul pas este dezvoltarea unei rețele de locuri de joacă – spații publice în București – în care în care biblioteca să devină o platformă la îndemâna tuturor.

În programul Accelerator, jocul din spațiul public va avea loc la finalul lunii august, într-o zonă din fața cinematografului bucureștean Gloria din cartierul Titan.

„Arta în spațiul public e o provocare pentru noi, un salt în necunoscut, pentru că este un teren neexplorat în România. De aceea, suntem privilegiați pentru că avem ocazia să prezentăm proiectele Accelerator la nivel național, în mai multe orașe și comunități din România. Artiștii au contextualizat practica lor în mod specific, bazându-se pe studiu și investigarea comunităților, totodată având oportunitatea de a conferi practicilor lor valențe noi. Ne pregătim să venim, cu deschidere, în comunități și de-abia așteptăm reacțiile oamenilor la o abordare inedită, pe care chiar o pot numi pionierat.” – declară Andrei Breahnă, manager cultural și project manager Accelerator

Maria Mandea este o artistă a căror mesaje sunt puternic ancorate în problemele comunității. În expoziția Back to Where It All Began, artista a propus o lucrare manifest, Restitutio in integrum, instalație joc ce pornește de la cazul real al parcului IOR din București, din care o parte a devenit proprietate privată în urma retrocedărilor de după 1989. În expoziție, jucătorii au revendicat parcul, plantând copaci-acadele, pe care le-au primit la intrarea în expoziție.

Ancorarea artiștilor în comunitate și activarea unor zone din orașe sunt importante pentru a crește vizibilitatea și a atrage atenția asupra problemelor sau modalităților de îmbunătățire a unor caracteristici observate de artiști în decursul unui timp îndelungat. Totodată, prin aceste proiecte, putem observa modalitățile de lucru și o extensie a practicilor artiștilor implicați în proiectul Accelerator. Proiectele elaborate de artiști vor fi individuale sau de grup. 

Despre celelalte lucrări de artă în spațiul public

Andrei Arion și Delia A. Prodan vor produce o serie de grătare din metal și terrazzo, amplasate în zone din București, unde au loc reparații de drumuri. Obiectele, aparent banale, vor activa locuri în care persistă craterele și noroiul. Acestea reprezintă și un instrument practic, palpabil, de curățare a pantofilor și, totodată, un comentariu asupra infrastructurilor falimentare ale orașelor și asupra felului în care afectează viața cotidiană a cetățenilor.

Alina Ion, Treads of Solitude. O piesă sonoră care va conține „instrucțiuni” sau indicii privind direcțiile (stânga, dreapta) și câteva repere generale, cum ar fi „la vederea primului copac, virați la dreapta”, „când ajungeți la al doilea bloc, întoarceți-vă”, etc. Parametrii pentru piesa sonoră urmează o scurtă călătorie în orașul natal al artistei, Oltenița.

Roberta Curcă, Lucia Ghegu, Stanca Soare, Ana Maria Szöllösi, cu contribuția Mariei Mandea, Full of Mmerit, yet Poetical / Auto-destructive Traces. Propunerea este un performance în următoarele orașe din România, Timișoara, Cluj-Napoca, Pitești și București. Lucrarea constă într-o minge realizată din cretă, care va fi rostogolită prin oraș de către o artistă până când se dezintegrează.

Lucia Ghegu, On the Same Line. Lucrarea constă într-o instalație formată din zmeie de hârtie, legate de un cadru de lemn, amplasate în piețe sau străzi pietonale. Trecătorii sunt invitați să ia un zmeu și să îl zboare. Lucrarea va fi prezentată în Constanța.

Stanca Soare, Joint Lines. Inspirat de o inițiativă franceză numită „Piane în stații”, care a pus piane la dispoziția publicului larg în trenuri nesigure, proiectul este o instalație tip război de țesut. Amplasată în gara din Cluj-Napoca, „Joint Lines” are în vedere arta ca instrument de vindecare pentru călători la întâmplare și persoane fără adăpost, precum și pentru spațiile prin care trec.

Finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), în parteneriat cu Gaep Gallery din București și i8 Gallery din Reykjavik, Islanda, Accelerator este primul și cel mai complex mentorat pentru artiștii emergenți care propune tinerilor artiști o abordare strategică asupra carierelor lor.

Accelerator abordează trei paliere: cunoștințele și experiența specialiștilor naționali și internaționali în domeniul artei contemporane, oferite în cadrul etapei de mentorat derulate în 2022, resursele pentru producția de lucrări noi și spațiile de expunere. Expoziția de la Gaep a fost primul astfel de spațiu, celelalte fiind proiectele de artă în spațiul public demarate acum în București, Timișoara, Constanța, Cluj-Napoca, Pitești și Oltenița.

Înființată de peste 7 ani, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), urmărește, prin programul Accelerator, să susțină artiștii emergenți în drumul și dezvoltarea carierelor lor oferindu-le oportunități de învățare inspirate din abordarea și practicile din străinătate. De asemenea, ACEP și-a propus să intensifice proiectele de formare și dezvoltare a publicurilor prin acțiuni organizate în București și în țară, online și offline, în care publicul înțelege, se regăsește și se conectează cu arta contemporană. Arta contribuie, astfel, la dezvoltarea individuală și colectivă, făcând ceea ce a făcut dintotdeauna – a catalizat evoluția societății.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută