Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/06/2023
Muzică

Versuri cu semn de întrebare | Interviu cu DORU TRĂSCĂU de la THE MONO JACKS despre albumul „Norul Nouă”

Alina Bălan De Alina Bălan
Comentarii Versuri cu semn de întrebare | Interviu cu DORU TRĂSCĂU de la THE MONO JACKS despre albumul „Norul Nouă” Share Versuri cu semn de întrebare | Interviu cu DORU TRĂSCĂU de la THE MONO JACKS despre albumul „Norul Nouă”
Doru-Trascau-The-Mono-Jacks


Interviu cu DORU TRĂSCĂU de la THE MONO JACKS despre albumul „Norul Nouă

Alergăm, căutăm tot timpul câte ceva

Fericirea poate fi ușor reprezentată vizual de Doru Trăscău performând pe scena de la Sala Palatului, într-o seară de sărbătoare pentru el și trupa sa, The Mono Jacks, sărbătoare închinată celui mai nou album lansat de către ei. „Norul Nouă” e un album ce ar putea vorbi de la sine, un album care pare că nu are un timp, un spațiu, dar care ne poartă prin trecutul, prezentul și viitorul fiecăruia dintre noi.

O colecție de 10 piese cu sound impecabil, uneori meditativ, iar alteori învolburat, cu podoabe de versuri ușor anxioase pe alocuri, foarte vulnerabile și cu note optimiste că undeva, cineva, cândva va fi exact cum avem nevoie, iar toate neînțelegerile omenești cu sine sau cu alții, se vor evapora.

Pentru tot acest amalgam de stări, am socotit că cel mai bine ar fi să merg către sursă, adică la Doru Trăscău, și să născocesc, inspirată de propriile lor versuri, câte o întrebare pentru fiecare piesă în parte.

Așadar:

1. “O sa încep de luni”.

De unde îți iei motivația?

Motivația mi-o iau din fiecare reușită de până acum, din fiecare moment în care știu că am ajuns la linia de sosire, pentru că mi-am dorit suficient de mult.

2. “Râuri albe”

Ce e creativitatea pentru tine, o sclipire sau un mușchi ce trebuie antrenat?

Creativitatea înseamnă și sclipire și antrenament, iar pentru mine mai înseamnă și ritual.

De pildă, dacă simt nevoia să cânt sau mă gândesc să compun ceva, întodeauna îmi iau chitara aproape.

Apoi, ideile vin cântând. Am un anume loc unde stau pe canapea, am un stilou (nu pix) cu care-mi place să scriu versuri, am mici tabieturi care să mă aducă în starea necesară pentru compus.

Doru-Trascau-The-Mono-Jacks

3. “Un semn”

Ce faci atunci când ți-e frică?
De ce le e frică oamenilor să fie vulnerabili?

De obicei, frica mă paralizează, cel puțin până de curând. Spun asta pentru că am decis să-mi schimb abordarea. Curajul este, până la urmă, tot o formă de frică.

Frica de ceva mai puțin plăcut îți dă curajul de a merge într-o direcție, de pildă. Drept urmare, învăț cum este să fiu curajos, dar mai ales să-mi dau voie să fiu mânios, căci multă frică a venit și din incapacitatea de mă mânia.

Nu știu alții cum sunt, dar eu nu am o problemă în a fi vulnerabil. Presupun că frica de vulnerabilitate vine din dorința de a nu lăsa o impresie reală vizavi de felul în care te simți.

Este o imagine falsă pe care o proiectezi ca să pari stăpân pe situație. NIMENI nu este stăpân pe situație. Unii sunt doar mai convingători.

Doru-Trascau-The-Mono-Jacks

4. “Aici acum”

Suntem înghesuiți, dar niciodată aproape unii de alții?

Suntem înghesuiți de propriile noastre fantome, de toate gândurile care ne țin ocupați.

Nu știu cât ne înghesuie alții, dar sunt sigur ca e ceva mai ușor să faci față aglomerației dacă în înghesuiala asta ai aproape de tine oameni pe care-i iubești.

Doru-Trascau-The-Mono-Jacks

5. “Undeva”

De ce crezi că trebuie mereu să căutam ceva?

Pentru că fără curiozitate nimic nu mai are sens. Cred că dacă nu mai ai întrebări, dacă nu mai cauți nimic, dacă ai deja raspunsuri la tot, atunci misiunea ta pe pământ s-a încheiat.

6. “Călător”

Ne fac poveștile călătoria în lume mai ușoară?

Poveștile sunt poate cea mai frumoasă punere în formă a cuvântului. Poveștile ne însuflețesc, ne conturează și ne dau speranță.

O poveste bună e un prilej de bucurie.

Doru-Trascau-The-Mono-Jacks

7. “Urgent”

I’m happy because of me e doar un citat de duzină, iar fericirea noastră stă, de fapt, în alți oameni?

Nu. Fericirea noastră nu stă, de fapt, în alți oameni. Fericirea este și atât. Noi alegem să o atingem sau nu, să o băgăm în seamă sau, uneori, să fugim de ea.

Oamenii din jur sunt doar o șansă în a te ferici împreună.

8. “Spune”

Când știm că o sa fie un da și o mie de nu, de ce ne îndreptăm, totuși, în acea direcție?

Poate că uneori e încăpățânare, poate că uneori e mai important să obții ceva, oricât de mic ar fi acel ceva, chiar dacă știi că rezultatul final nu va fi cel dorit.

Poate că uneori e mai important că ai încercat.

Doru-Trascau-The-Mono-Jacks

9. “Mai stai un pic”

Ce-ai făcut când n-ai mai știut ce să faci?

Am sperat, am așteptat, am plâns, m-am adunat și apoi am pornit de la capăt.

10. “Somn ușor”

La ce e bună visarea?

Dacă e să ne luăm după ce spune știința, se pare că visele sunt foarte importante pentru ceea ce englezii numesc “well being”.

Altfel, fără visare nu există imaginație și fără imaginație nu există nimic.

Interviu de ALINA BĂLAN | Muzică | Interviuri

Doru-Trascau-The-Mono-Jacks

Foto: Cristina Oltean

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută