Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/06/2023
Artă & Cultură / Performing arts

În anul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, ARPAS prezintă: Women at Work – Crossroads, Rhythms, and Continuities

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii În anul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, ARPAS prezintă: Women at Work – Crossroads, Rhythms, and Continuities Share În anul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, ARPAS prezintă: Women at Work – Crossroads, Rhythms, and Continuities
În anul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, ARPAS prezintă: Women at Work - Crossroads, Rhythms, and Continuities


În anul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, ARPAS prezintă: Women at Work – Crossroads, Rhythms, and Continuities

Contribuția Asociației pentru Promovarea Artelor Spectacolului ARPAS în anul Capitalei Culturale Europene Timișoara, proiectul Women at Work – Crossroads, Rhythms, and Continuities va avea loc în decursul anului 2023 în Mexic și România.

Punând la îndoială perspectivele occidentale și non-occidentale asupra corpului, coregrafele Flor Firvida Martin (Mexic/Argentina) și Simona Deaconescu (România) relatează realitățile a 10 femei care desfășoară profesii în care corpul lor este principalul instrument de generare a veniturilor: luptătoare, lucrătoare sexuale, dansatoare la bară, balerine, gimnaste, muncitoare din fabrici, țesătoare tradiționale, gardiene, asistente, minere etc.

Diviziunea globală a muncii și ierarhiile care se profilează în interiorul acesteia sunt modelate de valori care răspund în principal nevoilor societăților occidentale. Perspectivele occidentale și non-occidentale pot fi prezente atât în Europa, cât și în America Latină. De ce anume sunt aceste perspective legate, dacă nu în mod direct, de teritoriu?

Proiectul adoptă o abordare experimentală a mișcării ca rezultat al muncii zilnice și chestionează dacă un ring de luptătoare poate deveni un ring de dans subversiv sau munca fizică a unei țesătoare terenul pentru o transmisie interculturală. Privind mișcarea ca o coexistență a corpurilor dincolo de granițe, cercetarea celor două artiste va avea ca rezultat crearea unei instalații video-performative, dublate de un lecture-performance.

Subliniind relațiile fluide dintre dans, coregrafii sociale, munca comunitară și critica contemporană, Flor Firvida Martin și Simona Deaconescu propun o lucrare în care muncitoarele devin interpretele propriei povești. Cu accent pe explorarea fizicalității corpului feminin la locul de muncă, ele interoghează viitorul corpului într-un sistem capitalist în pragul colapsului și examinează modul în care o societate post-muncă modifică imaginea corpului.

Duo-ul coregrafic și cinematografic româno-argentinian propune un proiect interdisciplinar (instalație video, conferință performativă), o cercetare minuțioasă a mișcării bazată pe interviuri cu femei din societățile în care cele două coregrafe trăiesc, România și Mexic. Instalația va fi prezentată în toamna anului 2023 la București și Timișoara. Detalii privind datele și locațiile de prezentare a lucrării vor fi anunțate în curând. Proiectul este realizat împreună cu Centrul Național al Dansului București și Centrul Cultural German din Timișoara în cadrul Festivalului de Arte Performative Timișoara.

În anul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, ARPAS prezintă: Women at Work - Crossroads, Rhythms, and Continuities

Women at Work – Crossroads, Rhythms and Continuities face parte din proiectul Readings of female corporealities și este o coproducție Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului ARPAS – Centrul Cultural German Timișoara prin Festivalul de Arte Performative Timișoara cuprins în Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Producție realizată cu sprijinul Centrului Național al Dansului București.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Parteneri: /SAC@MALMAISON București, Ciudad Retoño / Fundación Cauce Ciudadano Mexico-City, Centro Cultural de España Mexico-City.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută