Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/06/2023
Artă & Cultură / Performing arts

„The Fiddler on the Roof”, a doua parte a turneului SoNoRo Conac

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii „The Fiddler on the Roof”, a doua parte a turneului SoNoRo Conac Share „The Fiddler on the Roof”, a doua parte a turneului SoNoRo Conac
SoNoRo-Conac


SoNoRo Conac | „The Fiddler on the Roof”, a doua parte a turneului

Turneul SoNoRo Conac din acest an continuă în perioada 22-27 iunie 2023, cu cinci concerte în locuri alese cu scopul de a atrage atenția asupra patrimoniului architectonic al României, prin intermediul muzicii de cameră.

Turneul a început în luna martie prin concerte la Templul Coral din București, la Teatrul Național din Caracal și la Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” din Ploiești și își va continua călătoria cu muzicieni de renume internațional, precum violoniștii Alexandra Tîrșu și Kirill Troussov și violistul Răzvan Popovici.

Spre bucuria organizatorilor și a publicului fidel, acest proiect a primit la începutul anului, chiar de Ziua Culturii Naționale, Premiul de Excelență pentru cei 10 ani de turnee SoNoRo Conac, la Gala premiilor Musicrit.

Ediția curentă, a XI-a, se intitulează „The Fiddler on the Roof” – un titlu care face referire atât la repertoriul ales, cât și la instrumentele de coarde prezente în turneu, dintre care chiar două viori Stradivarius care vor răsuna în concertele din luna iunie.

Din volumul „Dicționar de instrumente muzicale”, de Valeriu Bărbuceanu, aflăm că

„Pentru a construi o vioară se folosesc cca 70 de piese din lemn de brad, paltin și arțar […]” și că „[…] în general se construiesc patru categorii de viori: de serie (modele de fabrică); pentru avansați (viori de serie, însă realizate dintr-un lemn mai bun, cu fibră deasă); pentru maeștri (de fabrică, realizate de diferiți lutieri specializați; unii fac fața, alții spatele, alții gâtul); pentru maeștri (realizate de un singur lutier, care își pune semnătura în interiorul instrumentului și data când a fost realizat)”.

Antonio Stradivari (în latină, Stradivarius – 1644?-1737) a fost un lutier italian care a dus meșteșugul fabricării viorii la nivel de perfecțiune. Se estimează că a construit în jur de 1100 de instrumente (viori, viole, violoncele ș.a.), iar în prezent mai există 550 de viori, niciuna identică.

Alexandra Tîrșu

SoNoRo-Conac_Alexandra-Tîrșu

Violonista Alexandra Tîrșu s-a născut în 1992 și a studiat la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Viena cu Anton Sorokow, apoi, din 2017, la Universitatea de Muzică și Arte din Viena, cu profesorul Pavel Vernikov.

A obținut premiul al treilea și premiul publicului la prestigioasa competiție ARD din 2021. Tânăra muziciană din Moldova este din ce în ce mai apreciată, fiind considerată vârful de lance al generației sale. 

Kirill Troussov

SoNoRo-Conac_Kirill-Troussov-2

Îndrumat de Sir Yehudi Menuhin încă de la o vârstă fragedă, Kirill Troussov este acum recunoscut ca unul dintre cei mai importanți violoniști din prezent.

Presa internațională îi descrie interpretarea ca fiind de „…o eleganță impresionantă, o tehnică ireproșabilă, o sensibilitate muzicală excepțională și sonorități de o frumusețe pură…”. 

Răzvan Popovici

SoNoRo-Conac_Răzvan-Popovici
foto © Șerban Mestecăneanu

Răzvan Popovici a studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg și a cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris.

Concertează regulat în întreaga lume ca membru al Ansamblului Raro. Din septembrie 2023, Răzvan Popovici va deveni profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers.

Cele cinci concerte sunt programate astfel:

joi, 22 iunie 2023– reședința pictorului Gheorghe Fikl din Socolari, județul Caraș-Severin;

vineri, 23 iunie 2023 – Palatul de Justiţie Arad;

sâmbătă, 24 iunie 2023 – Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor din Gherla, județul Cluj;

luni, 26 iunie 2023 – Castelul Teleki din Posmuș, județul Bistrița-Năsăud;

marți 27 iunie 2023 – Colonia Pictorilor din Baia Mare, județul Maramureș. Toate concertele vor începe la ora 19:00.

Reședința pictorului Gheorghe Fikl

SoNoRo-ConacResedinta-Gheorghe-Fikl

Reședința pictorului Gheorghe Fikl este un spațiu de creație în care a amenajat un atelier de pictură și câteva galerii de artă. Pictorul își creează aici operele, iar vernisajele sunt urmate de concerte, din dorința acestuia de a îmbina arta vizuală cu muzica.

Clădirile vechi, din piatră, se situează între dealuri, în mijlocul naturii, lângă Cheile Nerei. 

Tribunalul Arad

SoNoRo-Conac_Tribunalul-Arad

Ridicată în anul 1892, clădirea în care Tribunalul Arad îşi desfăşoară activitatea se încadrează în tradiţia edificiilor publice locale, inspirate din stilul neoclasic cu influenţe baroce. Din octombrie 1996 până în anul 2002 s-au desfăşurat ample lucrări de reparaţii capitale şi refuncţionalizare a imobilului.

Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor din Gherla

SoNoRo-Conac_Biserica-si-Claustrul-Manastirii-Franciscane,-Gherla

Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor din Gherla are o importantă culturală și istorică deosebită, fiind un exemplu tipic pentru arhitectura barocă a secolului XVIII din Transilvania. Noi lucrări de reabilitare au avut loc în perioada 2018-2022, iar acest proiect este considerat ca fiind cel mai complex din ultimii ani, pe plan național. 

Castelul Teleki din Posmuş

SoNoRo-Conac_Castelul-Teleki-din-Posmus

Castelul Teleki din Posmuş, care se află pe lista monumentelor istorice, a fost redeschis publicului în anul 2022, după un amplu proces de reabilitare şi restaurare. Satul Posmuş din comitatul medieval Cluj, raionul Teaca, aflat lângă comuna Şieu (de care aparţine în prezent), este menţionat în sursele scrise pentru prima oară în anul 1228. Satul a devenit proprietatea familiei Teleki începând din secolul al XVII-lea. 

Colonia Pictorilor

SoNoRo-Conac_Colonia-Pictorilor,-Baia-Mare

Colonia Pictorilor este expresia vie a școlii băimărene de pictură, înființată acum mai bine de 120 de ani, în 1896, de artistul Simon Hollósy. Pornind de la o școală de pictură pentru perioada de vară, în anul 1898, prin Hotărârea Primăriei orașului Baia Mare din 26 martie, demersul primește un caracter permanent. 

Mai multe informații sunt disponibile pe https://conac.sonoro.ro/.

Text de IOAN BIG | Performing Arts | Opinii

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută