Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/06/2023
Artă & Cultură / Art Expo

“chairs_”o expoziție în doi care a apărut din întâmplare

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii “chairs_”o expoziție în doi care a apărut din întâmplare Share “chairs_”o expoziție în doi care a apărut din întâmplare
"chairs_”o expoziție în doi care a apărut din întâmplare


chairs_”o expoziție în doi care a apărut din întâmplare

vernisaj 15 iunie 2023, ora 19.00 

2/3 galeria prezintă în perioada 15 iunie – 13 iulie 2023 “chairs_” – o expoziție, în doi, având ca temă unul dintre cele mai uzuale obiecte întâlnite în viața cotidiană și anume ”scaunul”. Proiectul este semnat de Claudia Retegan – fondator 2/3 galeria și artistul Răzvan Neagoe.

Vernisajul va avea loc pe 15 iunie 2023 de la ora 19.00 în prezența celor doi artiști, la 2/3 galeria în Strada Franceză nr 4.

Ideea expoziției în doi a fost urmare a unei vizite în atelier, unde Claudia și Răzvan au descoperit această temă comună a scaunelor în reclin. Astfel s-a născut “chairs_” o expoziție în doi care a apărut din întâmplare.

Toate fotografiile din cadrul expoziției au ca subiect scaunul, Răzvan Neagoe portretizează obiectele găsite în spații abandonate sau în spații temporar neutilizate în perioada pandemiei COVID, adoptând o estetică impresionistă, repetiția este utilizată des în imaginile acestor scaune care apar de cele mai multe ori în secvențe sau în imagini secționate și apoi recompuse.

Creațiile Claudiei Retegan includ colaje, fotografie și video, folosind atât imagini de arhivă cât și fotografiile ei personale. Claudia a început seria intitulata “some chairs” în anul 2015 în Los Angeles, aceasta fiind expusă pentru prima dată în cadrul rezidenței de la California Institute of the Arts în primăvara anului 2015.

Scaunul este unul dintre cele mai analizabile piese de mobilier, având literatura sa proprie. Este piesa de mobilier care reflectă cele mai multe variații de stil pe parcursul epocilor, scaunul este și un mobilier politic, de la începutul istoriei sale fiind într-o strânsa legătura cu simbolurile puterii, aceasta putând fi urmărită până în zilele noastre.

Indiferent dacă este într-o casă privată, la masă, în bucătărie, în birouri profesionale sau publice, un scaun este si un obiect decorativ, menținându-și o funcție foarte specifică, fiind conceput pentru a așeza o singură persoană. O colecție de fotografii, aceste scaune nu au nimic și totuși foarte multe în comun. Ce ne transmit scaunele pe care nu ne mai putem așeza? Aceste lucrări nu pretind a fi o antologie exhaustivă.” Claudia Retegan

"chairs_”o expoziție în doi care a apărut din întâmplare

”Proiectul derulează o serie de stări, delimitate printr-o enumerare de compoziții fotografice. Fotografiile trebuie înțelese dincolo de realitatea privirii imediate. Interioarele sunt fotografiate doar în lumina nopții, cea care pătrunde printre draperii, storuri sau pe sub ușă, invadând deseori intimitatea și revelând astfel atmosfera deseori picturală a fotografiei. Astfel, expoziția ”chairs_” nu este doar imaginea unei simple încăperi populate cu piese de mobilier, ci descrie, mai degrabă, o radiografie interioară a unei stări de spirit.” Razvan Neagoe 

Expoziția chairs_este cu vânzare, lucrările realizate de cei doi artiști pot fi cumpărate de la 2/3 galeria.

Claudia Retegan & Răzvan Neagoe | ”Chairs”

2/3 galeria | Strada Franceză nr 4

15 iunie – 13 iulie

Mi-Vi: 15:00 – 20.00 | Sa&Du 12:00-18.00

Intrarea este liberă

"chairs_”o expoziție în doi care a apărut din întâmplare

Despre artiști:

Claudia Retegan (n. 1984 în România) este artist vizual, designer, curator și fondatoarea 2/3 galeria. S-a specializat în mediul fotografiei, iar practica ei include atât imagini bazate pe timp, cât și imagini statice. Locuiește și lucrează în București, România. Cea mai recentă provocare a ei este 2/3 galeria, lansată în 2021 în București, axându-se pe expunerea artiștilor contemporani cu o acută pasiune pentru mediul fotografic.

Claudia a absolvit studiile de licență în 2008 de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, iar în următorii ani se reîntoarce în tara unde urmează o carieră în publicitate. În 2012 se mută la New York pentru a studia fotografia la ICP, aici lucrează ca asistent didactic, si participând la numeroase expoziții de grup. Doi ani mai târziu, se mută la Los Angeles, California, pentru studiile de masterat in arte plastice, secția de fotografie la Institutul de Arte din California.

De-a lungul anilor, ea publică, proiectează cărți de artist, organizează și participă in expoziții de grup, unele dintre aceste proiecte fiind expuse in cadrul Rencontres d’Arles, (Franța) Bushwick Open Studios, New York – MOMA PS1Art Book Fair, New York – Luhring Augustine, New York – Photoville, New York – Photo LA- Los Angeles, Unseen Festival – Amsterdam.

Răzvan Neagoe (n. 1974) este artist vizual român, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Genurile artistice în care se exprimă sunt: fotografia, pictura, obiectul, colajul, performance, instalația, landart și new media, dezvoltând proiecte cu tentă socială, de arhitectură dar și de recuperare a operelor clasice.

În 2007 împreună cu Alina Tudor a câștigat premiul pentru tineret al Uniunii Artiștilor Plastici din România. La începutul anilor 2000 a făcut parte din grupul Ecco, în calitate de membru fondator. Din 2006 este prezent prin activitatea grupului focAR din care face parte – în câteva proiecte de mare anvergură printre care enumerăm Biennale d’Art Contemporain de Lyon, Bucharest Biennale, Urban Jealousy – the 1st International Roaming Biennial of Tehran, Erosion Biennial LA(O)ST IMAGE Lituania, Illumini Bienniale Londra.

În perioada 2019-2021 expune alături de comunitatea artistică STUP notabilă fiind participarea la Art Encounters Biennial (ev. paralel).Coordonează platforma E.T.A.J. photography din cadrul E.T.A.J. Artist Run Space și este inițiatorul proiectului fotografic “SUPRAPUNERI”.

"chairs_”o expoziție în doi care a apărut din întâmplare

2/3 galeria este o galerie tânără de artă fondată în București, ce își propune să promoveze arta contemporană, punând accentul pe fotografie. Spațiul expozițional a fost deschis pe 10 iunie 2021 la București.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută