Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/06/2023
Lifestyle Artă & Cultură / Teatru

Despre criza prețurilor la energie și condiția de miner în Stagiunea de Teatru Politic 2023

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Despre criza prețurilor la energie și condiția de miner în Stagiunea de Teatru Politic 2023 Share Despre criza prețurilor la energie și condiția de miner în Stagiunea de Teatru Politic 2023
Despre criza prețurilor la energie și condiția de miner în Stagiunea de Teatru Politic 2023


Despre criza prețurilor la energie și condiția de miner în Stagiunea de Teatru Politic 2023

Stagiunea de Teatru Politic vă invită la două spectacole despre condițiile de producție a energiei în context istoric, prezent și viitor, la Centrul de Teatru Educațional Replika din București (str. Lânăriei 93-95):

Spectacolul Energie Vitală, de Nicoleta Esinencu, Bogdan Georgescu, Alice Monica Marinescu, David Schwartz, vorbește despre criza prețurilor la energie din patru perspective diferite – satiră, comedie Sci-fi, documentar, distopie. Se va juca pe 7 iunie, de la ora 19.00.

Spectacolul subPământ, de Mihaela Michailov și David Schwartz, documentează condițiile de muncă și problemele cu care se confruntă comunitățile de mineri din Valea Jiului. Se va juca pe 8 iunie, de la ora 19:00.

Intrarea la ambele reprezentații este liberă, doar pe bază de rezervare!

ENERGIE VITALĂ- miercuri 7 iunie
subPĂMÂNT – joi 8 iunie

Despre criza prețurilor la energie și condiția de miner în Stagiunea de Teatru Politic 2023

ENERGIE VITALĂ

Ne mai putem imagina viața fără energie electrică? Care sunt cauzele și care sunt consecințele, la nivel uman și social, ale crizei prețurilor la energie? Cine este responsabil de criză și cine profită? Cum va arăta viitorul în context de „austeritate energetică”? A cui este energia?

Energie Vitală este un spectacol-colaj despre criza prețurilor la energie, alcătuit din patru texte diferite, cu perspective complementare: Electro-Cazino de David Schwartz, Și-au tremurat pe întuneric până la adânci bătrâneți de Alice Monica Marinescu, Pipeline de Nicoleta Esinencu, Wetbulb de Bogdan Georgescu.

Spectacolul are ca surse de inspirație: o cercetare amplă în mediul online, experiențe personale ale echipei artistice, discuții și interviuri cu persoane afectate de scumpirile din ultima perioadă și cu actanți din domeniul energiei – lucrători în sistemul energetic, ingineri, traderi, funcționari publici, oameni politici, economiști etc. Informațiile sunt însă filtrate ficțional, cu abordări și stilistici diferite, de la teatru documentar la distopie sau parodie.

Energie vitală a fost produs în 2022, în cadrul proiectului Să fie întuneric!, care și-a propus să înțeleagă și să facă accesibile și inteligibile pentru publicul larg atât mecanismele complicate și opace ale comerțului cu energie cât și factorii care au contribuit la creșterea galopantă a prețurilor, în context local și european.

Cu: Ioana Chițu, David Drugaru, Alice Monica Marinescu, Alexandru Potocean

Texte: Nicoleta Esinencu, Bogdan Georgescu, Alice Monica Marinescu, David Schwartz

Mișcarea scenică: Paula Dunker; Muzica: Nikita Dembinski; Grafica:Bogdan Marcu; Consultant artistic: Andra Tarara; Consultant tehnic:Andrei Mocearov; Colaboratoare documentare: Adina Marincea;Scenografia și regia: David Schwartz.

Despre criza prețurilor la energie și condiția de miner în Stagiunea de Teatru Politic 2023

subPĂMÂNT

Spectacolul subPământ are la bază o cercetare în Valea Jiului, coordonată de Mihaela Michailov (dramaturg), Vlad Petri (fotograf), DavidSchwartz (regizor). Cercetarea a avut mai multe direcţii – ateliere, discuţii libere şi interviuri cu mineri, soții de miner, cu pensionari și copii, cu paznici de mină, lideri de sindicat, oameni care trăiesc din furtul de cărbune.

subPământ este un spectacol-arhivă de povești-mărturii ale unor comunități pe cale de dispariție. Spectacolul îşi propune revalorizarea poveştilor, a problemelor şi culturii unor categorii sociale deseori ignorate în teatrul românesc de după 1989: comunităţile muncitoreşti.

Cu: Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban. Muzica: Bobo Burlăcianu. Scenografia: Adrian Cristea. Text: Mihaela Michailov. Regia: David Schwartz

Spectacolele fac parte din programul „15 – Shake Your Community”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național*. Grafica programului: Cătălin Rulea

*Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Mai multe informații despre Platforma de Teatru Politic puteți afla urmărind paginile de social media, Facebook și Instagram ale Stagiunii de Teatru Politic – @stagiuneadeteatrupolitic, sau pe e-mail: teatrupolitic@gmail.com.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută