D.A.N.C.E™ Dance. Artists. Network. Conference. Encounter pune Timișoara pe harta europeană a dansului contemporan
AREAL– spațiu de dezvoltare coregrafică și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara organizează între 26- 30 iunie 2023 platforma colectivă de spectacole, conferințe și networking coregrafic – D.A.N.C.E.™ Dance. Artists. Network. Conference. Encounter – eveniment care va pune Timișoara pe harta europeană a dansului contemporan.
Organizat în cadrul programului “Power Station – Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023”, D.A.N.C.E™ activează scena dansului contemporan românesc, creând un context de dezvoltare profesională și schimburi de experiență pentru artiști, producători și organizații culturale din Timișoara, România și întreaga Europa.
În premieră, D.A.N.C.E™ va aduce la Timișoara, Adunarea Generală a rețelei European Dancehouse Network – din care AREAL face parte din 2021. Vor participa aici peste 50 de curatori, artiști, producători și directori de instituții/structuri coregrafice din Europa.
De asemenea, vor fi organizate conferințele EDN Think-In, care îi va avea ca invitați speciali pe 8 coregrafi români din Timișoara, București și Cluj-Napoca și conferința Dancing from Burnout towards Equity despre sănătate mintală, burnout, echitate și bunăstare unde vor participa peste 20 de invitați din țară și străinătate; EDN Encounter – o vizită de reperaj la Timișoara pentru 7 artiști și producători din Cehia, Slovacia, Slovenia și Kosovo; și nu în ultimul rând o serie de prezentări informale și sesiuni de networking deschise rețelei EDN, unele cu acces exclusiv pe bază de invitație, altele deschise publicului general și oaspeților.
Pe parcursul celor 5 zile, invitații străini și publicul timișorean vor putea să descopere un program artistic dens care va include 10 spectacole de dans contemporan prezentate de companiile Unfold Motion și Alexandra Gîrbea din Timișoara, AREAL, Indie Box, Tangaj Colectiv, Alexandra Mihaela Dancs (București), Om Studio coregafic (Cluj-Napoca); un program de filme de dans Moonlight – Romanian dance films night; 2 sesiuni de Dans Liber conduse de Denis Bolborea, Alexandros Raptis, Valentina De Piante și Cristina Lilienfeld; o călătorie artistică prin oraș Burning through desire realizată de coregrafa Alexandra Bălășoiu.
În ultima zi, în data de 30 iunie, la închiderea evenimentului, AREAL în parteneriat cu Centrul Național al Dansului va organiza o sesiune de networking și dialog pentru scena de dans contemporan din România cu participarea unor artiști și producători din Timișoara, București, Iași, Cluj-Napoca, Sfântu-Gheorghe. Activitățile vor avea loc Teatrul Național Timișoara, Muzeul Tehnic Corneliu Mikloși, Cinematograful Victoria și FABER.Community din Timișoara iar programul artistic este curatoriat colectiv de co-directorii AREAL Alexandra Bălășoiu, Cosmin Manolescu, Cristina Lilienfeld și Valentina De Piante.
”Invităm la o reflecție vie asupra propriului mod de a ne locui corpul, de a crea și de a intra în dialog. Dincolo de timp și spațiu, dincolo de mine și tine, există un spațiu al infinitului, unde granițele nu au sens, unde luptele pentru putere devin un zâmbet în curtea școlii și contradicțiile cooperează. DANCE ™ te invită să experimentezi dansul contemporan românesc dintr-o multitudine de perspective ancorate deopotrivă în știință, experiment, plăcere, durere, experiență, autobiografie și conexiune cu natura.
Corpuri în spațiu și vieți întinse în timp, adesea alungite la limita suportabilității, cu năzuințe de super eroi, vise de a schimba lumea și amintiri de războinici, artiștii dansului contemporan românesc se adună și se prezintă Europei. Se dansează în căutarea corpului, a dansului, a iubirii, a vieții și a morții dincolo de pandemie, război, amintiri, reguli și mentalități moștenite.” – Alexandra Bălășoiu, coregrafă și co-director AREAL, unul din inițiatorii proiectului.
„Evenimentul aduce la Timișoara artiști, coregrafi, cercetători, manageri și producători de dans din România și Europa, curioși să cunoască orașul, oamenii și programul cultural al Capitalei Europene a Culturii. Rețeaua European Dancehouse Network creează oportunități de întâlnire, schimb de idei și experiențe nu doar pentru profesioniștii timișoreni, ci pentru toți cei interesați de tendințe actuale ale practicilor artistice și manageriale din scena europeană a dansului.
De asemenea, publicul timișorean are ocazia să participe la spectacole, filme și ateliere inedite și poate înțelege mai bine situația și aspirațiile profesioniștilor din domeniu, prin discuțiile propuse despre sănătate mintală, burnout, echitate și bunăstare.” – Raluca Iacob, coordonatoare a componentei Power Station, membră în Consiliul de Coordonare al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara.
“Dansul contemporan, o artă relativ nouă în peisajul cultural timișorean, are nevoie de multă deschidere și susținere pe plan local. Mă bucur enorm că echipa Centrului de Proiecte și curatorii Timișoara 2023 au decis să susțină organizarea evenimentului D.A.N.C.E™ la Timișoara, o platformă complexă de întâlniri, discuții, schimburi de practici artistice și prezentări de spectacole și filme.
Sper din toată inima ca acest proiect să sprijine dezvoltarea scenei de dans contemporan locale dar să ofere și noi oportunități de colaborare pentru artiștii români cu scena dansului european” – Cosmin Manolescu, coregraf, curator și co-director AREAL.
D.A.N.C.E™ | Dance.Artists.Network. Conference.Encounter face parte din programul “Power Station” și este organizat în cadrul programului “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în Anul 2023” fiind un proiect co-finanțat de Primăria Orașului Timișoara prin Centrul de Proiecte. Evenimentul este organizat în parteneriat cu rețeaua European Dance House Network, rețea finanțată de Uniunea Europeană.
D.A.N.C.E™ este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.