Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 02/06/2023
Film

Multiversul SPIDER-MAN | SPIDER-MAN: Trilogia lui Sam Raimi

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Multiversul SPIDER-MAN | SPIDER-MAN: Trilogia lui Sam Raimi Share Multiversul SPIDER-MAN | SPIDER-MAN: Trilogia lui Sam Raimi
SPIDER-MAN: Trilogia lui Sam Raimi


Sam Raimi – trilogia Spider-Man

Trilogia semnată de regizorul Sam Raimi este una extrem de importantă pentru fanii filmelor cu supereroi, pentru că a fost printre primele astfel de francize care au pus bazele unui fenomen ce nu a făcut decât să crească de la an la an și să domine box office-ul la nivel global.

După un limbo juridic în ceea ce privește drepturile de ecranizare, Spider-Man a putut să vadă lumina marelui ecran în 2002.

Unul dintre cele mai populare personaje de benzi desenate din toate timpurile și-a văzut drepturile sale cinematografice trecând de la fabrica de filme de serie B Cannon Films, la compania de producție Carolco Pictures și apoi la MGM, care le-a vândut în cele din urmă la Sony Pictures pentru anumite drepturi asupra lui James Bond.

SPIDER-MAN: Trilogia lui Sam Raimi

Abia din acest moment, regizorul lui „Evil Dead”, Sam Raimi, un fan declarat al lui Spidey și care și-a mai făcut mâna în acest gen și cu „Darkman”, l-a urcat pe Spider-Man pe marele ecran. Tobey Maguire a fost cel care l-a interpretat pe Peter Parker și a fost un pariu câștigător, chiar dacă actorul era ceva mai în vârstă decât personajul din benzile desenate.

SPIDER-MAN: Trilogia lui Sam Raimi

Filmul a avut încasări de 400 de milioane de dolari numai în Statele Unite.

Dacă până în acel moment „X-Men” înregistrase un succes de dimensiuni decente, „Spider-Man” a fost reușit un home run incontestabil.

Primul film din trilogie spune povestea originilor Omului Păianjen, iar antagonistul este The Green Goblin (Willem Dafoe).

SPIDER-MAN: Trilogia lui Sam Raimi

Așa cum spuneam, prima parte a fost un real succes la box office, înregistrând încasări record, de 100 de milioane de dolari doar în primul weekend de la lansare.

A doua parte a trilogiei a venit rapid, la doar doi ani distanță: un „Spider-Man 2” (2004) cu aceeași distribuție și regizor, cu un răufăcător nou, Dr. Octopus (Alfred Molina), și un succes la fel de mare, atât la box office, cât și în presa de specialitate.

SPIDER-MAN: Trilogia lui Sam Raimi

Ultima parte a trilogiei s-a mișcat la fel de repede și a apărut în 2007, în aceeași formulă ca primele două părți, iar de această dată, Spider-Man trebuia să înfrunte trei răufăcători, pe Venom (Topher Grace), Sandman (Thomas Haden Church) și New Goblin (James Franco).

Și acest sequel a rupt box office-ul, devenind al treilea film din 2007 la încasări – doar în primul weekend de la lansare a făcut 380 de milioane de dolari.

SPIDER-MAN: Trilogia lui Sam Raimi

O a patra parte era în cărți pentru anul 2011, însă Sony a decis că este momentul unui reboot, cu un alt regizor și alți actori.

Dar, adevărul fie spus, nu doar Sony a fost de vină pentru închiderea francizei cu Maguire, pentru că nici Sam Raimi nu și-a mai dorit continuarea, fiind afectat de unele cronici negative încasate de „Spider-Man 3”.

Păcat, pentru că la momentul respectiv se zvonea că în această a patra parte a francizei ar fi urmat să apară și Angelina Jolie în rolul fiicei antagonistului Vulture. Ce-i drept, Angelina Jolie s-a alăturat universului MCU 10 ani mai târziu, cu un alt rol, cel al Thenei din „Eternals” (2021).

De asemenea, cam după tot atâta timp, și Sam Raimi a revenit în Universul Marvel, regizând de această dată un alt film cu supereroi „Doctor Strange in the Multiverse of Madness” (2022).

Text de Ioan Big | Filme Opinii

Multiversul SPIDER-MAN | Spider-Man: Across the Spider-Verse

NOTĂ: Filmul Omul-Păianjen: Prin lumea păianjenului are premiera în cinematografe pe 2 iunie 2023.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.