Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 01/06/2023
Festival Film

DRACULA FILM FESTIVAL… după 10 ani | Interviu cu IOAN BIG, directorul DFF

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii DRACULA FILM FESTIVAL… după 10 ani | Interviu cu IOAN BIG, directorul DFF Share DRACULA FILM FESTIVAL… după 10 ani | Interviu cu IOAN BIG, directorul DFF
IOAN BIG


Dracula Film Festival, deja tradiţionalul eveniment internaţional de film fantastic de la Braşov, se va desfăşura între 25-29 octombrie şi se anunţă a fi o sursă de experienţe memorabile, nelimitate la cinematografie (aproape 3000 de noi producţii, din peste 80 de ţări, s-au înscris anual în competiţiile festivalului, la ediţiile recente), întrucât va îngloba evenimente din spaţiul artelor vizuale, muzicii, comics-urilor şi literaturii. Dracula Film Festival, inclus în 2021 de către Dread Central pe lista The Best 50 Horror Festivals in the World, creşte de la an la an ca diversitate a ofertei evenimenţiale şi, drept urmare, a fost interesant de aflat opinia lui Ioan Big, directorul DFF, despre evoluţia acestui eveniment cu totul aparte în peisajul festivalier românesc.

DRACULA FILM FESTIVAL... după 10 ani | Interviu cu IOAN BIG, directorul DFF 

Spune-mi pe scurt povestea și câte ceva despre obiectivul acestui festival, născut la Brașov cu 11 ani, în urmă.

Privind retrospectiv, după 10 ediţii de festival şi o multitudine de amintiri frumoase asociate acestora, ca organizatori, suntem în mod inevitabil expuşi tentaţiei de a-i mitologiza istoria, dar este neîndoielnic, totuşi, faptul că Dracula Film Festival s-a născut din pasiune şi nu din ambiţie, din pasiunea pentru toate formele de Pop culture şi entertainment care pot genera experienţe memorabile.

Fiindcă se resimţea o anume nevoie atunci, prin 2010-2011, când începusem cu toţii să ne revenim, cât de cât, din efectele crizei economice, care ne cam tăiaseră apetitul pentru going out… iar membrii echipei Asociaţiei Culturale Fanzin, responsabili de DFF, aveau pulsul acestei ‚însănătoşiri’ datorită revistei de timp liber Zile şi Nopţi, pe care o fondaseră încă din 2000 şi care devenise deja extrem de populară în mediul urban. Povestea a început deci cu simpla dorinţă de a oferi publicului o evadare de câteva zile în spaţiul fanteziei prin intermediul unei culegeri de poveşti cinematografice care să satisfacă o gamă cât mai largă de gusturi personale.

Acesta a rămas şi până în ziua de azi obiectivul principal al DFF, promovarea filmului fantastic sub absolut toate formele sale de declinare narativă şi estetică, indiferent că e vorba de horror, SF, fantasy, experimental sau thriller, indiferent că abordarea este una arthouse sau consumeristă, ori că aceste basme vizuale adulte s-au născut în Islanda, Australia, Japonia sau România. Misiunea pe care ne-am asumat-o este să încurajăm publicul larg să descopere în fiecare an la Braşov o perspectivă surprinzătoare şi cuprinzătoare ale realizărilor cinematografice recente din această zonă cinematografică.

De la scurtmetraje ale unor actori populari ca Dorian Boguţă sau Andrei Huţuleac, premiate în DFF cu Vladutz Trophy înainte ca aceştia să atragă atenţia ca regizori, prin filme ca Urma sau #dogpoopgirl, până la producţii avangardiste proiectate la noi şi ulterior premiate în zeci de festivaluri, precum Fornacis al Auréliei Mengin sau Vortex al lui Christophe Karabache, a experimenta şi a descoperi sunt, cred eu, verbele ce definesc Dracula Film Festival, din perspectiva publicului.

DRACULA FILM FESTIVAL... după 10 ani | Interviu cu IOAN BIG, directorul DFF

Folosit ca vector de comunicare, Dracula deranjează destui concetăţeni, care îl percep ca o erodare a eforturilor de promovare ale valorilor cu adevărat interesante ale României. Cum se poziționează Dracula Film Festival apropo de această idee?

Dreptul fiecăruia la opinie este imuabil şi acest fel de reacţii nu trebuie în niciun caz ignorate, însă, în cazul nostru, nu cred că trebuie să adoptăm o poziţie în această dezbatere, pentru simplul motiv că nu suntem parte a ei. Raţiunile principale care ne-au determinat să alegem numele, prin specificul asumat al festivalului, nu aveau cum să aibă ca bază de plecare o ierarhizare a valorilor culturale româneşti.

DFF este un festival dedicat filmului fantastic în ansamblul său, cu caracter internaţional, deci un eveniment tematic Pop culture în ale cărui competiţii se înscriu anual producţii din mai multe zeci de ţări. Cu alte cuvinte, misiunea DFF este în principal de a expune publicul român mai ales la produse create de alte industrii de film, pentru a menţine racordul cu evoluţia globală ale subgenurilor specifice spaţiului cinematografic fantastic, iar Dracula reprezintă, în mod incontestabil, un brand esenţial în Pop culture pe întreg mapamondul, nefiind asociat eminamente cu ţara noastră.

DRACULA FILM FESTIVAL... după 10 ani | Interviu cu IOAN BIG, directorul DFF

Să ne reamintim că, pentru întâia oară, povestea a fost pusă în scenă ca piesă de teatru la Londra încă din anul apariţiei cărţii irlandezului Bram Stoker, în 1897, iar centenarul primul film celebru cu acest personaj, Nosferatu, al cineastului german F.W. Murnau, a fost sărbătorit anul trecut, în ediţia aniversară de 10 ani a festivalului nostru, printr-un cineconcert cu totul aparte, susţinut de un super-grup spaniol. Vorbim deci de o istorie artistică şi culturală seculară multinaţională a acestui personaj, în decursul căreia el a prins viaţă în peste 700 de producţii de film, televiziune, teatru şi jocuri video. Festivalul nostru îi poartă numele în principal datorită acestei prezenţe constante în cultura de masă, care transcende frontierele geografice şi culturile naţionale.

Galerie imagini

2 răspunsuri

  1. Buna ziia unde va avea loc festivalul ? In ce loc din Brasov santem in perioada aceea in Brasov cu un grup de britanici si am vrea sa participam .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută