Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 31/05/2023
Film

„Saint Omer”, o dramă despre gen, rasă și rolul de mamă

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii „Saint Omer”, o dramă despre gen, rasă și rolul de mamă Share „Saint Omer”, o dramă despre gen, rasă și rolul de mamă
Saint Omer


„Saint Omer”, o dramă despre gen, rasă și rolul de mamă

În 2016, în sala de judecată din Saint-Omer, a avut loc procesul unei tinere franceze de origine senegaleză acuzată de uciderea bebelușului ei, act opus față de preconcepțiile despre maternitate și feminitate, considerată „cea mai rea dintre toate crimele posibile”.

Femeia, o studentă la doctorat cu un IQ de geniu, mărturisește că, în realitate, de vină este… vrăjitoria. Saint Omer, debutul în ficțiune al documentaristei Alice Diop, este o dramă despre problemele de clasă, de gen, etnice și culturale.

„Toate filmele mele se nasc întotdeauna dintr-un sentiment, o intuiție, care crește, și crește până când devine o obsesie atât de puternică încât se naște filmul.

Niciodată nu-mi spun ‚Hei, acest subiect este interesant’.

Întotdeauna vine de la ceva care atinge un punct sensibil, uneori ceva ce nu a fost povestit de mult timp”, mărturisește regizoarea.

Povestea filmului Saint Omer începe, de fapt, cu o fotografie alb-negru publicată în Le Monde, în 2015, făcută de o cameră de supraveghere: o femeie de culoare, la Gare du Nord, împinge un cărucior cu un bebeluș de rasă mixtă. Cu două zile înainte însă, un bebeluș fusese găsit în Berck-sur-Mer, purtat de valuri, la 6 dimineața.

Anchetatorii găsiseră un cărucior într-un tufiș și, plecând de la acea fotografie, studiind înregistrările camerelor de supraveghere, au dat de urma femeii.

Saint Omer

Saint Omer

Saint Omer

Povestea îi atrage atenția lui Alice Diop, care începe să urmărească cu atenție modul în care se desfășoară cazul, mai ales că presa subliniază antiteza halucinantă dintre femeie și motivația acțiunilor sale: o intelectuală cu un IQ de 150 își ucide copilul în urma unui blestem al mătușilor sale din Senegal.

„Pentru mine, ceva nu se leagă. În același timp, mă întreb de ce toată lumea face atâta caz de faptul că este extrem de bine vorbită, este o universitară până la urmă…

Încă de la primele încercări de a-i construi povestea, aud un întreg mecanism cunoscut, o sumă de proiecții jurnalistice asupra acestei femei.

Nu știu cum să descriu acest act nebunesc de a merge la procesul unei femei care și-a ucis copilul mixt de 15 luni, când eu însămi sunt tânăra mamă a unui copil mixt.

Dar vorbesc cu producătorii mei, care simt că există un film care încearcă să se regăsească”,

afirmă Alice Diop.

 

Saint Omer - o dramă despre gen, rasă și rolul de mamă

În distribuție: Kayije Kagame (H24, 24 h de la vie d’une femme), Guslagie Malanda (Mon amie Victoria), Valérie Dréville (Suite Armoricaine) și Aurélia Petit (Personal Shopper).

Saint Omer va avea premiera în cinematografe pe 2 iunie.

Text de Teodora Bratu | Filme | Premiere

Cinemap | Știri recomandări și programe filme

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.