Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 25/05/2023
Film

„SISU”, un spectaculos dans macabru conceput de Jalmari Helander

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii „SISU”, un spectaculos dans macabru conceput de Jalmari Helander Share „SISU”, un spectaculos dans macabru conceput de Jalmari Helander
Sisu


„SISU”, un spectaculos dans macabru conceput de Jalmari Helander

Dacă ți-ai pierdut entuziasmul gândindu-te la cât de mult mai ai de așteptat până la lansarea următorului capitol din seria John Wick, se anunță vești bune pentru dependenții de acțiune! Intensă.

Din fericire, primăvara aceasta a fost o perioadă de renaștere a filmelor de acest gen pe marile ecrane, urmând să se încheie în forță cu cel mai recent film al regizorului Jalmari Helander, Sisu. Probabil, acesta te va duce cu gândul la primele western-uri ale lui Clint Eastwood, în care momentele de tăcere spun totul sau, mai mult, universul Sisu îți va părea mai „wickian” decât ar putea sugera premisa poveştii.

Scenariul scris de cineastul finlandez, autorul lui Rare Exports şi Big Game, ne poartă într-o călătorie în nordul Finlandei din ultimele zile pline de disperare care au marcat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, unde întălnim un miner singuratic, aparent obișnuit, pe nume Aatami Korpi (interpretat de Jorma Tommila).

Munca istovitoare îi este răsplătită când descoperă o cantitate masivă de aur. Cea mai apropiată bancă este însă la sute de mile distanță şi, în acea perioadă, Finlanda era ocupată de trupele naziste, care se retrăgeau înspre nord.

Korpi pleacă în căutarea unui loc sigur în care să depoziteze aurul până să fie oprit de o echipă de soldați germani, iar naziștii sunt… lacomi. Aceștia încearcă să-i fure câștigurile cuvenite și să-l execute fără să stea pe gânduri, doar că, în foarte scurt timp, realizează că nu au de-a face cu un miner obișnuit.

TIFF 2023
Sisu

Trecutul singuraticului Korpi este unul zbuciumat, plin de violență și dorință de răbunare după ce și-a pierdut tot ce avea mai de preț pe lume, iar reacţia lui e una extrem de sângeroasă. Lupta pentru supraviețuire nu se termină însă cu acea primă ciocnire, căci atrage atenția unui ofițer SS deosebit de brutal, care trimite acum tot ce a mai rămas din forțele naziste din Finlanda pentru a-l găsi și a-i fura aurul.

Nu există o traducere directă a cuvântului finlandez „sisu”, dar Korpi este întruchiparea perfectă a multiplelor înțelesuri: o formă de curaj și determinare inimaginabilă în fața unor provocări copleșitoare.

Sisu

Helander creează un film de acțiune incredibil de visceral, care a depășit așteptările, dovedind potenţialul imaginativ al industriei europene de film.

Sisu

Incitant din punct de vedere vizual, îndrăzneț și mereu, dar mereu imprevizibil, Sisu oferă un spectacol coregrafiat al macabrului, o demonstrație a ceea ce înseamnă un carnagiu.

Sisu

Acțiunea plină de extravaganță a lui Jalmari Helander a făcut deja mare vâlvă după premiera la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, iar în scurt timp va putea fi vizionat în cinematografele din întreaga lume.

În România, premiera a fost anunțată pentru data de 26 mai.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută