Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/05/2023
Lifestyle / Travel

Destinații de vacanță: fermecătoarea și enigmatica Japonie

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Destinații de vacanță: fermecătoarea și enigmatica Japonie Share Destinații de vacanță: fermecătoarea și enigmatica Japonie
Destinații de vacanță japonia


Destinații de vacanță: fermecătoarea și enigmatica Japonie

Japonia se numește oficial Nippon-koku. Varianta Japan se datorează occidentalilor, dar localnicii nu o folosesc și nici nu prea le place. Este un ținut cu totul aparte, cunoscut în românește și sub numele poetic de Țara Soarelui Răsare. Potrivit legendei, Japonia a fost creată de către Zei, care au înfipt o sabie în ocean, la scoaterea ei formându-se patru picături ce au devenit insulele principale, precum și o multitudine de insule mici (peste 6.000).

Conform tradițiilor orale, dar mai cu seamă a documentelor această minunată țară asiatică – din păcate (sau din…fericire, fiindcă a cam fost ocolită de hoardele de turiști frenetici, cu obiceiurile lor ciudate și mizeria ce o lasă în urmă) a rămas prea puțin cunoscută în străinătate, are o istorie de aproximativ două milenii și jumătate.

Pe teritoriul ei actual au trăit oameni încă din Paleolitic și Neolitic. Japonezii se pare că reprezintă un amestec dintre populațiile tungusice, altaice, uralice din Siberia și diferite triburi malaeziene, provenite din Insulele Pacificului din Sud, cât și a unor rase mongoloide.

Destinații de vacanță japonia

Tărâmul acesta enigmatic și fermecător este localizat în Asia de Est, în Nordul Oceanului Pacific, fiind format din patru insule importante, ce reprezintă 95 la sută din teritoriul Japoniei: Honsu, Hokkaido, Kyushu și Shikoku, restul fiind reprezentat de foarte multe insulițe. Populația se cifreză la cca.125 de milioane.

Numai că este tare greu să ajungi acolo. Pe de o parte, din cauza confruntării militare din Ucraina, teritoriul aerian rusesc fiind închis pentru avioanele din Occident, ocolul fiind foarte mare, ducând la sporirea orelor de zbor (14 non-stop), plus creșterea semnificative a costului biletelor.

Apoi, vine problema condițiilor sanitare impuse și acum de Japonia după Pandemie. Chiar dacă au trecut trei ani și jumătate de la declanșarea ei, nipponi au rămas tot precauți. Toată lumea poartă mască, pe stradă, în magazine, locuri publice. Pentru străini nu este obligatorie.

Persoanele care intenționează să intre în Japonia pentru o scurtă sau mai lungă ședere trebuie să prezinte la destinație o Adeverință de vaccinare completă pentru Covid-19 (cu minim trei doze), acceptată de către autoritățile de acolo, sub formă de QR pe celular. Eu am avut și documentele în original al celor trei vaccinuri (!) și bine am făcut, deoarece mi le-au cerut pentru un control suplimentar de Carantină.

Au mai fost, de asemenea, necesare încă două feluri de QR: pentru acordarea Vizei de intrare și pentru Vamă.Cu toate astea, erau niște cozi uriașe unde am stat vreo două ore în șir indian.

O întrebare firească se pune: de ce au loc atâtea cutremure aici? Deoarece insulele nipone s-au format la îmbinarea plăcilor tectonice ale Pacificului și Filipinelor, având trmdința de a se scufunda sub placa Euroasiatică din vest.

La îmbinarea acestor structuri uriașe crusta Pământului este adesea instabilă, ceea ce explică numărul mare de vulcani din Japonia (50 activi și circa 200 inactivi), dar mai cu seamă abundența mișcărilor telurice (circa 1.500 pe an)!!! Din aceste motive există o sumedenie de izvoare termale, care întregesc peisajul de vis.

Sistemul politic este reprezentat de Monarhia Constituțională. Maiestatea Sa, Naruhito, este Împăratul Japoniei. Moneda – yen (¥), un dolar echivalând cu 134 de yeni, cursul fiind mereu în schimbare. Vă avertizez amical, că este o destinație f.f. scumpă, asemenea prețuri lăsându-te fără respirație.

M-a surprins să constat că mulți dintre localnicii fermecătorului (dar ciudatului) colț de ”Paradis… robotizat” nippon (!) sunt, în general, rezervați față de străini, menținându-se într-un con prudent de umbră în fața cohortei de turiști. Văzând ce este acolo, precum și cum se derulează viața super-ordonată a japonezilor cred că reținerile nipponilor sunt justificate. Doar astfel localnicii și-au putut păstra tradițiile, modul auster de trai, curățenia de farmacie de pretutindeni, frumoasele lor obiceiuri cotidiene. Multe dintre ele par de neconceput pentru noi, străinii.

Destinații de vacanță japonia

Cel mai spectaculos fenomen, ce atrage mii de vizitatori și atenția întregii Planeta are loc primăvara și se numește ”Sakura” – Sărbătoarea cireților înfloriți – prilej cu care am ajuns și eu acolo în aprilie 2023. Reprezintă o tradiție națională nipponă, care vine încă din secolul al VIII-lea, din Perioada Nara. Inițial s-a numit ”Hanami” și constituia o Sărbătoare de care se bucurau doar Împăratul și apropații săi. Abia mai târziu au fost admiși samuraii, pentru ca în timpul Perioadei Edo și poporul să aibă voie să participe. Pentru ca în zilele noastre atracția să atingă cote maxime.

Cireşii înfloriţi sunt comparați cu norii, simbol al efemerităţii Vieţii potrivit credinţei buddhiste. Simbolistica vizează acceptarea cunoscutei forțe impersonale numită ”Karma”, ce însumează totalitatea consecințelor etice ale acțiunilor bune sau rele ale unei persoane, determinănd avatarurile reîncarnărilor. Simbolistica copacilor ninși de petale multicolore o găsim multiplicată în arta japoneză, în filme, modă etc.

În timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial imaginea gingașelor flori de cireş a fost folosită în propaganda militară pentru a stimula curajul și mândria patriotică a soldaţilor, mai ales a piloților de bombardiere ce intrau în obiectivele inamice cu tot cu avioane. Erau așa-numiții ”Kamikaze”, aviatori militari ai Imperiului Japonez ce efectuau atacuri sinucigașe împotriva navelor de luptă ale Aliaților în fazele finale ale campaniei din Pacific.

Destinații de vacanță japonia
Horia C. Deliu

O altă curiozitate de Cartea Recordurilor: Cea mai aglomerată Intersecție din lume se află la Tokyo -”Shibuya Crossing Street”- care la orele de vârf permite traversarea simultană din toate direcțiile a circa… 3.000 de oameni, iar la fiecare jumătate de oră, se însumează aproximativ 45.000 de oameni ce s-au intersectat pe una dintre cele cinci treceri de pietoni amenajate în zonă.

Destinații de vacanță japonia

Și, în sfârșit, nu trebuie ratată sub nici o formă întâlnire cu Muntele Sacru Fuji (3.776 metri) simbol Nippon. Este un gigantic vulcan situat la 144 km de Capitală, pe Insula principală din Arhipelagul Japoniei, la vest de Tokyo. Se spune că din șapte zile, în cinci Fuji se ”ascunde” în ceață. Pot spune că am avut noroc și l-am pozat în condiții cât de cât acceptabile. Există temeri printre localnici că o erupție ar putea avea loc oricând, iar îndrăgitul Fuji va produce într-o asemenea împrejurare un impact catastrofal asupra populației și mediului. Deocamdată, ”doarme”.

Destinații de vacanță japonia

Nici cu Aeroportul Kansai din Osaka nu mi-a fost…”rușine”, ca să zic așa. Este de dimensiuni considerabile și a fost construit pe o insulă artificială. Cu ani în urmă la 20 km de în mare s-a produs un dezastruos cutremur cu mii de victime, dar toată structura și logistica aferentă au rămas intacte. Până la construirea aeroportului ultramodern de sec. XXII, Osaka fusese cea mai mică prefectură. Suprafața insulei artificiale s-a dovedit suficientă ca orașul să cunoască o dezvoltare spectaculoasă. Pe Aeroportul din Osaka pasagerul acționează singur, de la ”check in”, la cântărirea bagajelor, etichetare, validarea pașaportului (fără Poliție de Frontieră). N-am mai văzut așa ceva, deși am călătorit în 80 de țări.

Destinații de vacanță japonia

Japonia însă este altceva. Dacă aveți timp și… bani, mergeți. Și la final cugetarea unui senior nippon – ”Să fii ceea ce esti”.

Una dintre cele mai mari provocări în viață este să fii tu insuți într-o lume care încearcă să te facă precum sunt toți ceilalți. Numai că cineva va fi întotdeauna mai frumos, mai deștept, mai tânăr, insa nimeni nu poate fi ca tine. Nu te schimba pentru ca oamenii să te placă. Fii tu insuți și semenii te vor aprecia în cele din urmă.

Horia C. Deliu

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.