Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/05/2023
Festival Lifestyle Muzică

Festivaluri 2023 | Interviu cu Paula Furir, Head of Marketing UNTOLD & Neversea

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Festivaluri 2023 | Interviu cu Paula Furir, Head of Marketing UNTOLD & Neversea Share Festivaluri 2023 | Interviu cu Paula Furir, Head of Marketing UNTOLD & Neversea
untold 2023 neversea 2023


Paula Furir, Head of Marketing UNTOLD & Neversea

UNTOLD și Neversea nu mai au nevoie de nicio prezentare, dar spune-ne, te rog, care au fost sursele de inspirație, scânteia creativă care a dus la organizarea acestor două festivaluri?

Cred că a fost vorba de locul potrivit, momentul potrivit, oamenii potriviți. Imaginează-ți un om cu un vis, adaugă o echipă care are această calitate extraordinară de a crea magie, iar rezultatul dintre cele două a fost realizarea acestor experiențe spectaculoase, unice în România. O să le iau pe rând. Omul a fost Bogdan Buta, fondatorul UNTOLD Universe, iar oamenii sunt ,,magicienii” din echipă care au crezut în vis și și-au dorit să participe activ la construirea unui concept incredibil.

Așa s-a născut UNTOLD în 2015. A fost o experiență memorabilă, pentru că încă de la prima ediție, festivalul UNTOLD a câștigat premiul la categoria Best Major Festival în Europa. A fost o premieră, era pentru prima dată când un festival aflat la prima ediție reușea să obțină acest trofeu.

De atunci, în fiecare an am reușit să dezvoltăm concepte creative noi, să le oferim fanilor experiențe extraordinare, am integrat acest loc al legendelor Transilvania, am inclus simbolistica în povestea noastră, iar răsplata nu a întârziat să apară. UNTOLD a intrat în lista celor mai mari cinci festivaluri ale lumii, conform datelor publicate de compania de analiză Viberate.

În 2017 am creat o altă experiență, pe care ne-am dorit-o unică, festivalul Neversea. Aici am ales să ne jucăm cu simboluri noi, marea, apusul, răsăritul, soarele. Am inclus în conceptul Neversea starea de bucurie pe care o simți când ești cu picioarele în nisip, când prietenii și muzica sunt tot ceea ce contează.

Cum au evoluat ele, uitându-te la primele ediții, și care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat de-a lungul drumului? 

Au crescut frumos ambele festivaluri, au ajuns cele mai mari festivaluri din România și două dintre cele mai mari din lume. Odată cu creșterea lor au crescut și provocările. La început, artiștilor nu li se părea România destul de cool ca să vină aici, plus faptul că atunci, în 2015, nu exista nimeni în România care să deservească, pe zona de producție, festivaluri de o asemenea anvergură și a trebuit să apelăm și la furnizori din afara țării. Cele mai mari provocări întâlnite sunt legate de infrastructura din România, au fost artiști care au renunțat și încă renunță să vină aici din cauza faptului că nu avem infrastructură terestră și aeriană peste tot.

Noi am dezvoltat concepte unice de entertainment în țara noastră, care au ecou global. Peste 20% din publicul UNTOLD și peste 10% din publicul Neversea vine din străinătate, iar numărul celor care își doresc să experimenteze festivalurile noastre este în continuă creștere. UNTOLD este un festival recunoscut în clasamentele realizate la nivel mondial, lucru valabil și pentru Neversea.

Care sunt principalele elemente care diferențiază UNTOLD și Neversea de alte festivaluri de muzică din lume?

În fiecare an venim cu un alt concept creativ pentru UNTOLD, care se regăsește în storytelling și în decorurile perfect integrate în ADN-ul festivalului. Totul, de la decoruri la lumini, de la conținutul video la focurile de artificii, totul este setat pentru a oferi fanilor acea atmosferă magică UNTOLD. Am creat acest culoar între lumea reală și o lume fantastică, plină de personaje mitice și decoruri unice.

După show-urile de la UNTOLD și Neversea, foarte mulți artiști ne spun că își doresc să revină și la edițiile următoare. Iubesc energia publicului de aici, atmosfera și relația specială care se creează între ei și fani, dar și ospitalitatea noastră. Direcția este valabilă și pentru festivalul Neversea, unde, în fiecare an, construim o poveste care se integrează cu un nou decor al scenei principale.

Cum selectați artiștii care vor performa pe scenele festivalurilor voastre și cum vă asigurați că aceștia sunt compatibili cu publicul festivalului?

 În fiecare an ne dorim să aducem artiștii preferați ai fanilor. De aceea realizăm un sondaj la finalul fiecărei ediții în care îi întrebăm pe cine își doresc să vadă în capitolul următor UNTOLD sau la malul mării, la Neversea. Acesta ar fi primul criteriu, apoi ne uităm la artiștii care sunt pe val și disponibili pentru edițiile din anul respectiv.

Cum gestionați logistica și securitatea pentru evenimente atât de mari și cât de mult planificați în avans pentru acestea?

 Avem o relație strânsă cu autoritățile naționale și locale, la baza căreia stau încrederea și organizarea. Am învățat unii de la alții pe măsură ce festivalurile au crescut și avem un plan bine structurat, pe care îl analizăm și actualizăm în fiecare an.

Organizarea este monitorizată timp de un an pentru a fi pregătiți să gestionăm situațiile imprevizibile din cele 4 zile și nopți de festival. Este important pentru noi toți să construim un mediu sigur, în care fanii să se bucure de toate experiențele oferite de UNTOLD și Neversea.

Cum încorporați idei noi și inovații în fiecare ediție UNTOLD și Neversea pentru a le menține cât mai fresh și interesante pentru public?

Este foarte important pentru noi ca fiecare ediție să fie unică pentru fani, cu activități diferite și noi concepte la mainstage. De aceea, după ce se termină festivalurile, începem sesiunile de brainstorming pentru edițiile următoare. Designerii, arhitecții și oamenii creativi din echipă își dedică ore întregi documentării, iar alături de partenerii noștri iau naștere noi capitole ale poveștilor UNTOLD și Neversea.

Ce va fi diferit la edițiile din acest an de UNTOLD și Neversea, în afară de artiști, bineînțeles? 

Anul acesta, la malul Mării Negre, pentru a sărbători 5 ani de Neversea, am pregătit un nou concept creativ pentru festival, pe care vă așteptăm să îl descoperiți între 6 – 9 iulie, în Constanța. Până atunci, puteți urma indiciile pe care le comunicăm pe paginile noastre oficiale, pe rețelele sociale și în media.

Al optulea capitol UNTOLD va oferi un concept creativ nou, o experiență pe care o vrem specială. Vom avea live act-uri în premieră în România, artiști care vor pregăti show-uri concepute special pentru UNTOLD, o poveste nouă de spus și activități extrem de interesante pentru fanii festivalului.

untold 2023

Cum ați integrat aspectul cultural și tradițional locale în UNTOLD și Neversea și cum credeți că acestea ar putea adăuga valoare evenimentelor voastre?

UNTOLD și Neversea înseamnă și România. Promovarea țării și a culturii noastre a fost încă de la început unul dintre obiectivele noastre. Când vorbim de UNTOLD, vorbim de Transilvania, târâmul Contelui Dracula, un tărâm al mitologiei românești. Toate acestea sunt integrate în ADN-ul festivalului.

În 2016 am lansat campania Romania All-Inclusive, prin care le oferim fanilor oportunitatea de a vizita castele, palate, muzee și alte locuri istorice din țară. E o invitație pentru a descoperi România. Cu brățara de festival, fanii beneficiază de reduceri sau gratuitate pentru a descoperi obiectivele istorice ale țării noastre. În 2018, UNTOLD a fost primul brand care a devenit Ambasador al Turismului Românesc.

Când vorbim de Neversea, vorbim de litoralul românesc și potențialul uriaș pe care îl are și pe care noi îl creștem prin festivalul organizat în Constanța. Astfel, numele orașului de la malul mării are ecou internațional și atrage turiști străini, care rămân să se bucure de plajă și după ce se termină festivalul. Campania Romania All-Inclusive am extins-o și pentru Neversea.

La Neversea am lansat și proiectul ,,S.O.S Cazino”, scopul acestei campanii fiind acela de a aduna banii necesari, cu ajutorul donatorilor și al partenerilor, pentru conservarea monumentului din Constanța. Am încercat să fim un catalizator pentru comunitatea din Constanța, un oraș care a primit cu atâta căldură cel mai mare festival organizat pe o plajă din Europa, dar și pe cei peste 260.000 de participanți din întreaga lume.

untold 2023

Care sunt cele mai importante aspecte de planificare pentru festivaluri de muzică de o asemenea anvergură și care sunt cele mai mari lecții pe care le-ați învățat din organizarea UNTOLD și Neversea?

Siguranța participanților este cea mai importantă pentru noi și lucrăm un an întreg alături de autoritățile locale și naționale la măsurile pe care le luăm în timpul festivalului. Un alt aspect important este povestea cu care venim la fiecare ediție de festival și prin care îi facem pe fanii festivalului să fie parte din ea. Există o echipă mare de oameni creativi care reușesc să scrie AND-ul fiecărui festival pe care îl organizăm, reușesc să-i ofere unicitate. E cel mai intens moment al muncii noastre, sunt sesiuni de brainstorming între departamente, cultura noastră organizațională presupune interdependență, care intervine și la nivel personal și la nivel profesional. Suntem oameni care creează experiențe si ni le dorim unice de fiecare dată.

Cum vedeți evoluția industriei festivalurilor de muzică în România și care credeți că sunt tendințele actuale și viitoare în această industrie?

Cred că acum putem vorbi despre o evoluție în această industrie și despre o cultură de festival. Există acest detaliu care face diferența între o seară petrecută la un concert și câteva zile, în care organizatorii de festivaluri oferă experiențe complete.

Noi, ca organizație, am reușit să venim cu un univers de experiențe, cu o poveste bine spusă în care am inclus câteva elemente care fac diferența: de la cele mai apreciate nume din industria muzicală, fie că vorbim de mainstream sau underground, la grupul de prieteni care face ca zilele de festival să devină cele mai frumoase zile din an, la activările pregătite pentru fani în tot perimetrul festivalului, efectele pirotehnice, instalațiile LED, activările partenerilor noștri, la zona de food court, noi am colorat acest univers. Fiecare ediție a festivalurilor noastre are o poveste, e ca un tărâm care se deschide pentru cele mai frumoase experiențe.

Cum vă implicați în dezvoltarea scenei muzicale din România și care sunt proiectele în care sunteți implicați pentru a sprijini tinerii artiști locali?

Acum universul UNTOLD include trei festivaluri și încercăm ca de fiecare dată să fim atenți la tendințe. Suntem curioși să descoperim care sunt artiștii care au potențial de trendsetteri.

Avem scene dedicate artiștilor din România și la fiecare ediție a evenimentelor noastre reușim să-i aducem în fața fanilor. Cred că a descoperi bucuria lor este cel mai mare reward pentru noi.

Cum ți-a schimbat ție viața implicarea în organizarea acestor festivaluri? Cât e de solicitant, cât de stresant, plăcut și cât de mult te vezi continuând să faci acest lucru?

De fiecare dată când vorbesc despre UNTOLD, fără să vreau, ajung să spun că nu am cuvinte pentru a descrie ce trăiești acolo sau, mai bine spus, cuvintele nu pot descrie senzațiile și trăirile pe care UNTOLD le declanșează în mine. Este ca un tărâm magic, a cărui magie o simți încă din momentul în care pui piciorul în parc și în orice loc ajungi în festival.

Participarea la UNTOLD produce o schimbare în bine în noi. De la artiști, la staff, la participanți, cu toții o simțim și vorbim despre ea și ce ne dorim este să reușim să păstrăm acea schimbare și să o ducem mai departe în viața de zi cu zi.

În schimb, pentru mine Neversea este despre libertare și culoare, multă culoare. Headliner-ii Neversea sunt marea, nisipul și soarele și senzația de nemărginit pe care ți-o oferă locul. Este festivalul care are puterea de a te umple de viață și te face să te simți tânăr indiferent de vârstă. E ca un spațiu atemporal, în care fiecare persoană este binevenită.

Interviu de Gruia Dragomir | Interviuri
Festivaluri 2023 | zilesinopti.ro/festivaluri/

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.