Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 17/05/2023
Film Festival

Prima ediție LYNX Festival, eveniment de fotografie și film documentar dedicat exclusiv naturii, are loc între 1 – 5 iunie la Brașov

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Prima ediție LYNX Festival, eveniment de fotografie și film documentar dedicat exclusiv naturii, are loc între 1 – 5 iunie la Brașov Share Prima ediție LYNX Festival, eveniment de fotografie și film documentar dedicat exclusiv naturii, are loc între 1 – 5 iunie la Brașov
LYNX Festival Brașov


Prima ediție LYNX Festival, eveniment de fotografie și film documentar dedicat exclusiv naturii, are loc între 1 – 5 iunie la Brașov

O inițiativă marca România Sălbatică

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.

Evenimentul va avea loc la Brașov, în perioada 1-5 iunie, și este o inițiativă a Asociației România Sălbatică, alături de Asociația FORONA. La prima ediție, evenimentul va avea intrare liberă la toate proiecțiile și activitățile din program, în limita locurilor disponibile. Pentru a-și asigura un loc la proiecțiile documentarelor, care se vor desfășura la Cinema Astra, publicul interesat își poate rezerva un bilet cu valoare zero prin intermediul platformei iabilet.

Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare asupra importanței pe care natura o are în viața noastră și să creeze o oportunitate de întâlnire și interacțiune între publicul larg iubitor de natură, profesioniști din domeniul filmului și fotografiei și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu.

LYNX Festival Brașov
Dan Dinu @ expo TIFF 2021, photo by Chris Nemeș

„Ideea acestui festival a venit în perioada în care am participat cu filmul România Sălbatică la festivalurile de profil la care am fost acceptați în selecțiile oficiale. Ne-am dat seama că unele dintre filmele foarte bune care ajung la astfel de evenimente nu vor fi niciodată prezente la noi și ar fi păcat să nu fie văzute și de publicul românesc.

Alăturarea cu fotografia a venit firesc, mai ales că aceste două domenii se completează reciproc. Chiar dacă suntem la prima ediție, am reușit să aducem alături de noi câțiva invitați de excepție, iar împreună cu echipele din cele două asociații partenere vom oferi publicului o experiență vizuală de neratat. Ne dorim ca acest eveniment să se transforme în unul cu tradiție, iar Lynx Festival să devină un eveniment marcant pentru Brașov.”, a declarat Dan Dinu, directorul artistic al Festivalului. 

Programul de proiecții al primei ediții LYNX Festival include 10 filme documentare lansate în ultimii 2 ani și apreciate în festivalurile din întreaga lume.

LYNX Festival Brașov
The Elephand and the Termite

Printre titlurile de anul acesta se numără Elefantul și termita / The Elephant and the Termite (r. Mark Deeble, Victoria Stone) – câștigător a 2 premii în cadrul Green Screen Festival anul trecut, Din inima Texasului: O poveste despre viața sălbatică / Deep in the Heart: A Texas Wildlife Story (r. Ben Masters) – un spectacol vizual îndelung lăudat de criticii americani, Râsul / Lynx (r. Laurent Geslin) – câștigător Grand Prix la Nature Namure FF și Profesoara mea, caracatița / My Octopus Teacher (r. Pippa Ehrlich, James Reed) – câștigător al Oscarului în 2021 pentru Cel mai bun documentar, pe lângă numeroase alte premii în marile festivaluri internaționale.

LYNX Festival Brașov
My Octopus Teacher

Cei mici vor fi în centrul atenției în cadrul LYNX Festival unde li s-au pregătit numeroase surprize: proiecție specială de film documentar pentru copii pe 1 iunie, escape tent, unde cei mici vor avea ocazia să lupte pentru salvarea planetei, Quiz cu premii, realizat de România Sălbatică, pentru testarea cunoștințelor despre natura țării noastre, precum și activități de birdwatching (observarea păsărilor) și interpretare a naturii.

LYNX Festival Brașov
LYNX FF-Expo

Iubitorii de natură și film documentar vor putea participa în cadrul Festivalului la 2 evenimente dedicate: un masterclass despre tendințele din industrie și importanța implicării în proiecte de conservare a naturii, precum și un atelier despre fotografie, susținut de specialiștii din acest domeniu. În plus, pe toată perioada Festivalului, precum și după terminarea acestuia, publicul va putea vizita două expoziții de fotografie despre natură, atât în interior cât și în aer liber.

LYNX Festival Brașov
LYNX FF @ Brașov

Unul dintre invitații speciali de anul acesta este Ellen Windemuth, producător My Octopus Teacher și CEO WaterBear – prima platformă interactivă de streaming dedicată viitorului planetei noastre. Mai multe detalii despre întâlnirea cu ea, despre ceilalți invitați ai primei ediții, precum și programul complet vor fi anunțate curând.

LYNX Festival Brașov
Atelierele LYNX FF

Proiectul România Sălbatică a luat naștere în 2010, la inițiativa fotografului de natură Dan Dinu, iar printre proiectele realízate se numără cel mai amplu documentar despre natura României, lansat în 2021 și multi-premiat în festivaluri naționale și internaționale, numeroase proiecții speciale cu scop educativ, expoziții de fotografie organizate în România și străinătate, un album de fotografie unic tipărit în 9.000 de exemplare din care aproximativ 10% au fost donate pentru a sprijini educația, o aplicație mobilă cu peste 5.000 de utilizatori și o comunitate online interactivă de aproape 150.000 de utilizatori.

Din 2022 inițiativa a luat forma unei Asociații, având ca scop conservarea naturii prin informarea și educarea oamenilor cu ajutorul fotografiei și filmului documentar.

FORONA (Organizația Fotografilor de Natură din România) a fost înființată în 2015 cu scopul de a dezvolta și promova domeniul fotografiei de natură și de a sprijini conservarea zonelor naturale prin implicarea membrilor în proiecte ce vizează arta fotografică și protecția mediului. Din asociație fac parte unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați fotografi autohtoni, iar cei peste 130 de membri sunt implicați în diverse proiecte de conservare a naturii. Asociația a susținut până acum 5 expoziții naționale itinerante în aer liber.

Festival organizat de Asociația România Sălbatică, în parteneriat cu Asociația FORONA, Fundația Propark, Fundația Conservation Carpathia, Grupul Milvus și Primăria Brașov.

LYNX Festival Brașov
LYNX FF, ediția 1 – AFIȘ

Cu sprijinul: Garanti BBVA

Sponsori: Fundația Conservation Carpathia, Wildlife Management Consulting 

Parteneri: Tipografia, Zizam, Sub Tâmpa

Recomandat de: Europa FM

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Brașov, Zile și Nopți, Cinemap, Adevărul, Observator Cultural, AGERPRES, Ziarul Metropolis, Mindcraft Stories, Savantgarde, Happ.ro, #DeMilioane, SuntPărinte.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Mai multe noutăți vor fi postate pe pagina de Facebook precum și pe pagina de Instagram.

Mai multe informații:  https://lynxfestival.ro

Rezervă bilet la proiecții:  https://bilete.lynxfestival.ro

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută