Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 17/05/2023
Festival Film

Cinepolitica Nights: proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice între 18 și 21 mai, la Cinemateca Eforie

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Cinepolitica Nights: proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice între 18 și 21 mai, la Cinemateca Eforie Share Cinepolitica Nights: proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice între 18 și 21 mai, la Cinemateca Eforie
Cinepolitica Nights


Cinepolitica Nights: proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice între 18 și 21 mai, la Cinemateca Eforie

Seria Cinepolitica Nights revine la București, în perioada 18-21 mai, la Cinemateca Eforie, cu șapte proiecții de lungmetraje de ficțiune și documentare, majoritatea în premieră națională. Selecția de anul acesta cuprinde filme multipremiate pe teme politice și sociale de actualitate, thrillere captivante, documentare, precum și primul film narativ despre protestele din Belarus.

Programul și biletele sunt disponibile în rețeaua Eventbook.

Trailer

Seria Cinepolitica Nights debutează joi, 18 mai, de la ora 20, cu proiecția lungmetrajului Jocul / A játszma (r: Péter Fazakas, Ungaria, 2022) – un thriller dramatic plasat în anul 1963, la Budapesta. Ofițerul de securitate a statului, András Jung (Zsolt Nagy), are o viață perfectă: trăiește fericit cu soția sa, Éva (Gabriella Hámori), iar singurul lucru care îi împiedică promovarea este un coleg competitiv, Kulcsár (Péter Scherer).

Când legendarul spion Pál Markó (János Kulka) apare din trecut în legătură cu un caz nerezolvat, începe un duel fără milă, în care nimeni și nimic nu este ceea ce pare, iar un singur gest uman te poate costa viața.

Vineri, 19 mai, de la ora 19, seria Cinepolitica Nights continuă cu proiecția în premieră națională a documentarului Dream’s Gate (Iran, Franța, Norvegia, 2023), realizat de Negin Ahmadi. Cineasta iraniană călătorește în zona de război din nordul Siriei pentru a documenta viețile femeilor din YPJ – o grupare paramilitară kurdă exclusiv feminină. Înarmată doar cu aparatul său de filmat, realizatoarea surprinde greutățile, speranțele dar și bucuriile acestor femei incredibile, pentru care lupta împotriva ISIS reprezintă o evadare dintr-o societate patriarhală dominată de restricții. Un film nominalizat la Berlinale 2023 – Ursul de Cristal – Generația 14+ și distins cu mențiune specială – Best Young Director la festivalul ZagrebDox de anul acesta.

Tot în programul zilei de vineri, 19 mai, de la ora 20:30, va fi proiectată, în premieră națională, drama Autobiography (2023), o co-producție Indonezia, Polonia, Germania, Singapore, Franța, debutul regizoral al cineastului Makbul Mubarak, laureat FIPRESCI – Venice Film Festival 2022. Povestea maturizării tânărului Rakib, în umbra unui general corupt, filmul este în același timp o radiografie a societății din Indonezia.

Seria Cinepolitica Nights continuă sâmbătă, 20 mai, de la ora 18, cu proiecția, în premieră națională, a documentarului Fritz Bauer’s Legacy / Fritz Bauers Erbe (Germania, 2022), realizat de Sabine Lamby, Cornelia Partmann și Isabel Gathof. Presărat cu testimoniale emoționante ale supraviețuitorilor lagărelor de concentrare, documentarul dezvăluie parcursul anevoios al judecății crimelor regimului nazist, dar și semnificația acestor procese pentru viitorul umanității.

Tot în programul zilei de sâmbătă, 20 mai, de la ora 20, este și proiecția în premieră națională a lungmetrajului In The Blind Spot / Im toten Winkel (Germania, 2023), nominalizat anul acesta la Berlin International Film Festival – Encounters Award. Thriller-ul psihologic urmărește o echipă de cineaști germani care filmează un documentar în nord-estul Turciei, dezvăluind o rețea complexă de conspirații, paranoia și traume transgeneraționale.

Seria Cinepolitica Nights se încheie duminică, 21 mai, cu două proiecții de lungmetraje de ficțiune, în premieră națională. De la ora 18, Minsk (2022) în regia lui Boris Guts, este primul film narativ realizat despre protestele din Belarus, din august 2020. Filmată dintr-un singur cadru lung, pelicula spune povestea unui cuplu de tineri căsătoriți, Yulia și Pasha, a căror viață se transformă în infern, pe măsură ce oameni nevinovați devin victime ale brutalității poliției.

De la ora 20, Kompromat (Franța, 2022) este un thriller captivant, bazat pe fapte reale. La câțiva ani după ce termenul „kompromat” s-a întipărit în memoria publică, filmul cu același nume regizat de Jérôme Salle vine ca un avertisment despre ce înseamnă să fii luat în colimator de guvernul rus.

Cinepolitica Nights

Biletele la proiecțiile din cadrul Cinepolitica Nights sunt disponibile online pe Eventbook.ro și în rețeaua partenerilor Eventbook, la prețul de 10 de lei.

Ajuns la a XI-a ediție, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine și patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Susținut de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerul Culturii, DACIN SARA, și Cinemateca Eforie.

Parteneri: Radio Guerrilla, Cărturești, Zile și Nopți, MovieNews.ro, FILM MENU, CineFan, Cinemagia, DIN FILME, CineGhid, AaRC – All About Romanian Cinema, AIVI Media Hub și IQads.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.