Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/05/2023
Artă & Cultură / Performing arts

Interviu cu Amalia Mîndruțiu, despre cea mai nouă premieră a Teatrului de Balet Sibiu, ”Tango”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Interviu cu Amalia Mîndruțiu, despre cea mai nouă premieră a Teatrului de Balet Sibiu, ”Tango” Share Interviu cu Amalia Mîndruțiu, despre cea mai nouă premieră a Teatrului de Balet Sibiu, ”Tango”


Teatrul de Balet Sibiu prezintă în 27 mai o nouă premieră, ”Tango”, în care dansatorii corpului de balet aduc un omagiu nemuritorului și îndrăgitului tango. Cum reușește spectacolul să transpună publicul sibian în atmosfera misterioasă din tavernele argentiniene, am aflat de la coregrafa Amalia Mîndruțiu.

 

Să treci de la balet clasic la tango e o provocare. Universul tango e fermecător, însă Buenos Aires e departe. Ce te-a inspirat să aduci tangoul pe scena Teatrului de Balet Sibiu?

Trecerea de la baletul clasic la neoclasic a fost una firească, pentru că am dansat foarte mult neoclasic pe scena Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” Constanța, în coregrafiile lui Horațiu Cherecheș, iar odată cu primele mele lucrări coregrafice pe care le-am creat la Constanța, la Iași, la Belgrad, în China la Lanzhou și astăzi la Sibiu, am revenit în registrul neoclasic. Prima mea montare coregrafică din registrul clasic a fost ”Cenușăreasa”, pe scena Operei Naționale Române Iași și tot acolo, în anul 2021, am montat primul spectacol de tangouri argentiniene. Ce m-a fermecat dintotdeauna la muzica de tango este ritmul său specific care m-a inspirat. La începutul carierei, am dansat într-o coregrafie pe muzică de tangouri, creată de Francisc Valkay și am rămas până astăzi cu muzica respectivă în suflet. Buenos Aires e departe, dar tangoul are forța de a ne aduce aproape.

 

Interviu cu Amalia Mîndruțiu, despre cea mai nouă premieră a Teatrului de Balet Sibiu, ”Tango”

 

Tango înseamnă dans, muzică live, atmosferă. Cum se vor regăsi toate aceste elemente în spectacolul pe care îl pregătești la Sibiu?

Tangoul e un dans al apropierii, al pasiunii, iubirii și intimității și exact această atmosferă ne dorim să o recream pe scenă. Un atu în plus, pe care îl avem la Sibiu, e distribuția în care se vor regăsi dansatori din zona Cuba, Spania, Portugalia, Republica Dominicană, Italia, dansatori care simt ritmul tangourilor într-un mod cu totul aparte, foarte sensibil și profund.

 

Cât de mare e provocarea realizării unui spectacol despre un univers atât de specific în tehnică și emoție cu o trupă de balet a cărei principală caracteristică e diversitatea culturală?

Nu am niciun fel de emoție la Sibiu în ceea ce privește atât tehnica dansatorilor, cât și expresivitatea, plasticitatea și capacitatea lor de a transmite emoție pură. Diversitatea culturală a acestei companii e un atu pentru orice coregraf, pentru că nu doar ei învață de la noi, dar și noi, cei care lucrăm cu ei, putem învăța de la ei. Am avut deja primele repetiții și am fost suprinsă de capacitatea absolut extraordinară a lor de a învăța într-un timp scurt, elemente coregrafice noi. Sunt foarte receptivi și implicați, ceea ce face ca procesul creativ să fie plăcut și ușor. În același timp, mă bucur de încrederea deplină a domnului Ovidiu Dragoman, care m-a invitat să montez pentru prima dată la Sibiu și căruia îi mulțumesc. O am alături pe doamna Beatrice Rancea, care semnează regia, scenografia și light-design-ul spectacolului, ceea ce întregește echipa de creație.

 

Interviu cu Amalia Mîndruțiu, despre cea mai nouă premieră a Teatrului de Balet Sibiu, ”Tango”

 

Premiera spectacolului e programată în 27 mai. De ce le-ai recomanda sibienilor să vadă acest spectacol?

Pentru muzica extraordinară, care va fi interpretată live de instrumentiști ai Filarmonicii de Stat Sibiu, dar și de artiști de operă din țară, pentru atmosfera unică pe care tangoul o are, pentru bandoneonul care are o tonalitate specifică tangoului. Am convingerea că spectatorii vor fi cuceriți de această întâlnire și-și vor dori negreșit să revadă acest spectacol. Am ales personal cele mai frumoase melodii și partituri din repertoriul tangoului argentinian Astor Piazzola, Carlos Gardel etc. și cred că spectacolul va ajunge la sufletul publicului.

 

INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN

Foto credit TBS, Ovidiu Matiu

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.