Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/05/2023
Artă & Cultură / Teatru

Despre relații toxice și abuz, în cele mai noi spectacole de teatru independent din București și Cluj-Napoca

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Despre relații toxice și abuz, în cele mai noi spectacole de teatru independent din București și Cluj-Napoca Share Despre relații toxice și abuz, în cele mai noi spectacole de teatru independent din București și Cluj-Napoca
Despre relații toxice și abuz, în cele mai noi spectacole de teatru independent din București și Cluj-Napoca


Despre relații toxice și abuz, în cele mai noi spectacole de teatru independent din București și Cluj-Napoca

Două noi producții independente, ce abordează în mod diferit tema relațiilor toxice și abuzului, îmbogățesc peisajul cultural românesc. Este vorba despre spectacolul „Câinele mamei mele” de Alex Gorghe, regia Luiza Mihăilescu, realizat de Apollo 111, București și instalația performativă „Unele rufe se spală în public”, regia Anda Drăgan, realizată de compania de teatru Amalgam, în colaborare cu Centrul Filia și Centrul de Creație Maidan, Cluj-Napoca.

Amblele au fost produse în cadrul programului cultural Bucharest Indie Network, derulat de Asociația Teatrelor Independente, cu sprijinul AFCN.

„Câinele mamei mele” vorbește despre o relație-toxică mamă-fiu, prin povestea unei familii (mamă, tată, fiu, câine) care se destramă și în urma căreia rămân mama și fiul, uniți printr-un pact pentru o iubire pe care mama o condiționează.

Distribuția îi reunește pe Katia Pascariu, Ana Dumitrașcu, Vlad Ionuț Popescu, Rolando Matsangos

Regia: Luiza Mihăilescu

Ecleraj: Marius Nițu și Luiza Mihăilescu

Scenografie: Cosmin Stancu

Sound design: Alex Bălă

Sunet: Daniel-Octavian Nae

Regie video și foto afiș: Andreea Lăcătuș

Actrițe video: Mihaela Rădescu, Kiki Simion, Alexandra Bălan

Grafică: Diana Vasilescu

Producție: Alex Mircioi

Evoluția textului a beneficiat de un atelier de scriere dramatică în cadrul New Stages Southeast (proiect organizat de Goethe Institute) și de două spectacole lectură la Centrul de Teatru Educațional Replika București și la Teatrul ”Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe.

Spectacolul „Câinele mamei mele” poate fi văzut joi, 11 mai, orele 20.00, la Teatrul Apollo 111 din București.

„Unele rufe se spală în public”, instalația performativă a companiei Amalgam, are la bază o dramaturgie colectivă, inspirată din povești reale, documentate de Centrul FILIA și Asociația ANAIS în cadrul proiectului „Împreună pentru Siguranța Femeilor”, implementat de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, prin expoziția „Unele rufe se spală în public”, și de membrii echipei AMALGAM.

Poveștile sunt reale dar sunt modificate astfel încât să nu divulge identitatea supraviețuitoarelor.

Regia: Anda Drăgan

Performează: Ioana Cojocărescu, Sorana Eșanu, Cătălina Nichitin

Imagine și univers sonor: Octavian Șaramet

Lumini: Sergiu Cornelius

Pentru că „unele probleme nu se pot rezolva între patru pereți” a fost creat acest spectacol care simulează, în interacțiune 1 la 1 cu spectatorul, confesiuni ale victimelor violenței domestice, la care se adaugă expoziția formată din rufe agățate, ce au pe ele mesaje din poveștile documentate de Centrul Filia. Instalația își propune să tragă un semnal de alarmă referitor la abuzurile, agresiunile și tăcerea la care sunt supuse femeile aflate într-o astfel de situație, prin mecanisme teatrale, în speranța că sub această formă va reuși să încurajeze comunicarea și să dezinhibe atitudinea pasivă care e atât de nocivă sănătății emoționale.

Spectacolul a avut reprezentații la Cluj-Napoca și la București și va fi reluat în lunile următoare.

Ambele producții vor putea fi vizionate și online, de oriunde din țară și din lume, pe o platformă a teatrelor independente care urmează a fi lansată la finalul lunii mai și care va cuprinde oferta culturală independentă din București și din țară.

Programul cultural Bucharest Indie Network este primul program derulat de Asociația Teatrelor Independente, organizație cuprinzând companii de teatru/dans și spații culturale indepentende atât din București cât și din țară și urmărește să consolideze și să dezvolte sectorul cultural independent din România, privilegiind cooperarea extinsă între organizații și grupuri de artiști independenți, implicând shimburi de experiență, coproducție și promovarea comună a evenimentelor culturale.

Programul Bucharest Indie Network este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută