Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/05/2023
Artă & Cultură / Performing arts

După șase ani din nou la Opera brașoveană – ”Pescuitorii de perle”

Horia C. Deliu De Horia C. Deliu
Comentarii După șase ani din nou la Opera brașoveană – ”Pescuitorii de perle” Share După șase ani din nou la Opera brașoveană – ”Pescuitorii de perle”
După șase ani din nou la Opera brașoveană - ”Pescuitorii de perle”


După șase ani din nou la Opera brașoveană – ”Pescuitorii de perle”

După o așteptare de șase ani iubitorii spectacolului „Pescuitorii de perle” de Georges Bizet, capodoperă a liricii franceze, au bucuria să-l revadă pe scena Operei Brașov, sâmbătă, 13 mai 2023, de la ora 18.30. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Brașov.

”Les pêcheurs de perles” este titlul original al frumoasei opere a lui Georges Alexandre César Léopold Bizet, compozitor francez al Erei romantice, celebru mai ales datorită operei sale ”Carmen”. În cazul de față Libretul a fost scris de Michel Carré și Eugène Cormon. Premiera a avut loc la 30 septembrie 1863, la ”Théâtre Lyrique” din Paris. La acel moment, Bizet nu împlinise încă 25 de ani, nefiind consacrat în lumea muzicală pariziană. Cererea de a compune „Pescuitorii de perle” a venit în urma câștigării prestigiosului ”Prix de Rome”.

În ciuda primirii favorabile din partea publicului, reacțiile presei au fost ostile, deși alți compozitori, printre ei și Hector Berlioz, au apreciat în mod deosebit muzica.

Acțiunea este plasată în Antichitate pe exotica Insulă Ceylon și înfățișează povestea de prietenie dintre doi bărbați, Zourga și Nadir. Ambii sunt pescuitori de perle, numai că jurământul de loialitate le este periclitat de dragostea lor pentru aceeași femeie, Leila. Ea trăiește măcinată de conflictul moral dintre iubire și jurământul ei sacru de Mare preoteasă. Zurga a devenits şeful căutătorilor de perle.

După o îndelungată absenţă, bunul său amic, Nadir, se reîntoarce la tribul din care făcuse parte cu ani în urmă, dar îl părăsise din pricina dragostei ce o nutrea pentru frumoasa Leila. Numai că și bunul său prieten Zurga o iubea. Cei doi tineri se regăsesc cu bucurie, reînnodând legământul de prietenie.

În persoana necunoscutei preotese ce înalţă rugi şi cântece menite a îndupleca zeii să ocrotească viaţa plină de primejdii a pescuitorilor de perle, Zurga şi Nadir o recunosc pe Leila, renunţând la ea din cauza jurământului de castitate rostit în faţa altarului pentru a îndupleca apele oceanului. Tânăra nu-şi poate înăbuşi puternicul sentiment de dragoste pentru Nadir. Surprinsă de către preotul Nurabad, Leila ştia că acesta va cere pedeapsa cu moartea pentru sacrilegiul înfăptuit de Nadir şi de ea.

Dar, datorită unui colier, Zurga recunoaşte în Leila pe copila care, de mult, îi salvase viaţa. Cu preţul propriei sale vieţi, Zurga va salva la rândul lui dragostea Leilei şi a lui Nadir.

Duetul de prietenie „Au fond du temple saint”, consacrat sub numele de „Duetul pescuitorilor de perle”, este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate arii în repertoriul liric. De altfel, Bizet a compus, pentru această operă, o muzică cu un efect „halucinogen”, plină de un romantism melancolic, ne-a precizat Cecilia Maria Toma, PR al apreciatei instituții de artă brașoveană .

Distribuția este următoare: Leila – soprana Cristina Radu, care a revenit spectaculos pe scenă după concediul de maternitate; Nadir – tenorul Liviu Iftene, Zourga – tânărul baritor Alexandru Chiriac (debut); Nourabad – basul Dan Popescu. Soliştii baletului sunt Andreea Rusu și Bogdan Rădăcină. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul.

Conducerea muzicală îi aparține maestrului Traian Ichim. Regia poartă semnătura maestrului Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia și asistența de regie: Nermina Damian. Coordonator spectacol: Anda Tabacaru. Regia de scenă: Marilena Aldea.

După șase ani din nou la Opera brașoveană - ”Pescuitorii de perle”

Vineri, 12 mai 2023, de la ora 11.00, spectatorii care nu au mai găsit biletele pentru sâmbătă pot asista la repetiția generală a spectacolului cu opera „Pescuitorii de perle” de G. Bizet.

Horia C.Deliu

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.