Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 06/05/2023
Film

FILM | Filmele lunii mai, entertainment pentru o mai mare poftă de viaţă

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii FILM | Filmele lunii mai, entertainment pentru o mai mare poftă de viaţă Share FILM | Filmele lunii mai, entertainment pentru o mai mare poftă de viaţă
Filmele lunii mai


Filmele lunii mai, entertainment pentru o mai mare poftă de viaţă

Indiferent unde am vieţui pe această planetă, expuşi fiind în aceşti ultimi ani unui cumul de crize nemaiîntâlnit ca anvergură şi gravitate, am devenit tot mai nesiguri pe noi, vulnerabili şi anxioşi.

Suntem năpădiţi în micile noastre bule de temeri şi gânduri apăsătoare, alimentate cotidian de ce se întâmplă în jurul nostru şi ne afectează existenţa, de la dereglările climatice sau costurile energiei la violenţa războiului şi absurdul jocurilor de putere.

În condiţiile în care mintea noastră tinde să abandoneze logica din neputinţa de a schimba ceva în cursul unor evenimente care ne depăşesc, cultura Pop(ulară) îşi reiterează rolul peren – să nu uităm că Superman tocmai a împlinit 85 de ani! – de calmant şi, totodată, energizant emoţional, prin intermediul feluritelor exerciţii de imaginaţie ce amintesc de lucrurile importante în viaţă pe care merită să le apărăm, indiferent că acestea ne sunt împărtăşite pe un ton realist sau metaforic, sobru sau ludic, dramatic sau amuzant.

O baleiere a premierelor din luna mai se constituie într-o bună dovadă a modului în care cinematografia, cea mai prizată formă de expresie culturală, reacţionează organic la nevoia noastră de protecţie, de gardieni ai unor valori sau principii care ne menţin funcţionali ca societate.

De nevoia de a proteja natura este vorba în animaţia de familie Mavka. Zâna pădurii, cu a sa eroină ce pune în balanţă sentimentele personale cu responsabilitatea de gardian faţă de Inima Pădurii, aşa cum, în extrema cealaltă, ca tip de poveste – adultă, ultra-violentă -, tot nevoia de a apăra ceva, propria proprietate, stă la temelia filmului de acţiune pe fundal de război Sisu, născut din fantezia întunecată a finlandezului care ne-a dat Rare Exports.

În geriatricul Rom-Com Book Club: The Next Chapter, Jane Fonda & Co. se străduie, în fond, să îşi protejeze stilul de viaţă, la fel cum în comedia nostalgică Din nou îndrăgostită ni se reaminteşte că tezaurizarea de amintiri, ca formă instinctivă de auto-protecţie, poate duce la o reinventare în plan personal.

Pentru cei mai mulţi dintre noi, familia reprezintă însă cel mai concret obiectiv al preocupărilor noastre cotidiene şi de cât poţi şi trebuie să lupţi pentru a o apăra, ne vorbesc, în felul lor super-spectaculos, cele două serii aflate, probabil, la final de drum în cinema, Gardienii galaxiei: Volumul 3 şi Furios şi iute X.

În luna mai vom putea evada astfel, cu regularitate, din realitatea stresantă, călăuziţi pe ecran fie de un raton mutant sau de o Melissa McCarthy-caracatiţă, fie de o jună ce-i dă sms-uri logodnicului ei defunct ori de gaşca lui Dom Toretto, dar nu trebuie să uităm că, până la urmă, dincolo de purul entertainment, ce ne reamintesc aceste filme, în esenţa lor, e să apărăm ce avem preţios şi să ne menţinem pofta de viaţă.

Citește mai multe Articole din FILM | PREMIERE | PROGRAM CINEMA AZI

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.