Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/05/2023
Artă & Cultură

Reactor lansează un program artistic despre tema viitorului

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Reactor lansează un program artistic despre tema viitorului Share Reactor lansează un program artistic despre tema viitorului
Reactor lansează un program artistic despre tema viitorului


Focus: PERSPECTIVE

Reactor lansează un program artistic despre tema viitorului

Între 10 și 22 mai, Reactor încheie printr-o serie de evenimente programul multianual Perspective, care, timp de doi ani, a sondat tema viitorului din perspectiva relațiilor de iubire, de muncă și a proiecții personale.

 Focus: Perspective încheie proiectul multianual Perspective, început în 2021. În contextul încă proaspăt al pandemiei, ne-am hotărât atunci ca în următorii 5 ani la Reactor să sondăm tema viitorului din multiple unghiuri și prin diferite mijloace. Am făcut acest lucru atât prin producții de teatru, cât și prin ateliere și discuții, în cadrul platformei Framework, precum și printr-o întâlnire cu filosoful și autorul croat Srećko Horvat – discuție care se poate urmări pe canalul de YouTube Reactor Cluj (youtu.be/UHR8e1uzRFs).

Primul rezultat a fost spectacolul Partea 1. Iubirea, în regia lui Petro Ionescu, care semnează și dramaturgia, alături de Cosmin Stănilă. Spectacolul vorbește despre multiplele forme pe care le poate lua iubirea, cu un ochi în prezent și altul în viitor. Partea 1. Iubirea va putea vi văzut la Reactor în 10 și 11 mai, de la ora 20:00.

A urmat spectacolul de teatru radiofonic Puntea (proiecții colective despre un viitor incert), creat în coproducție cu Teatrul Național Radiofonic și scris și regizat de Oana Hodade. Spectacolul pornește de la mărturii despre un viitor imaginat de la echipa artistică și de la public, culese în urma unui atelier de storytelling senzorial condus de Ana Maria Ciobanu în aprilie 2022. În 13 mai, de la ora 20:00, spectacolul va putea fi audiat la Reactor, într-o atmosferă specială creată de autoarea lui.

Ultimul spectacol produs în cadrul programului Perspective a fost Gliese 445, în regia lui Raul Coldea, care a avut premiera în martie 2023. Gliese 445 este o meditație asupra trecutului și viitorului umanității, precum și o provocare de a reflecta la fragilitatea vieții și la puterea teatrului de a imagina viitoruri posibile. Spectacolul este o coproducție Reactor și Teatrul Andrei Mureșanu, Sfântu Gheorghe, și se joacă simultan în ambele orașe, fiind transmis parțial, video și audio, dintr-un spațiu în celălalt. În cadrul Focus: Perspective va putea fi văzut la Reactor în data de 22 mai, de la ora 19:00.

Pe lângă aceste trei producții, Focus: Perspective include două proiecții de film, prezentate în parteneriat cu Cinema Arta, care ating temele spectacolelor Partea 1. Iubirea și Gliese 445, fiind selectate de regizorii acestora, Petro Ionescu și Raul Coldea. D’amore si vive, în regia lui Silvano Agosti, este un documentar din 1984, rezumatul a peste 9 ore de interviuri cu o mamă, o femeie devotată castității ei, un copil, o dependentă de droguri, persoane trans și o lucrătoare sexuală. Fiecare dintre ei își explică cu propriile cuvinte modul lor de a vedea lumea și viața. Filmul va putea fi urmărit în data de 12 mai, de la ora 19:00, la Cinema Arta.

Al doilea film din program, selectat de Raul Coldea, este Memoria, în regia cineastului Apichatpong Weerasethakul, un film meditativ despre memorie, timp și incertitudinea radicală în fața adevărurilor lumi, câștigătorul Premiului juriului IFF la Cannes în 2021. Memoria este programat în 20 mai, de la ora 20:00, la Cinema Arta.

Reactor lansează un program artistic despre tema viitorului

Aceste evenimente sunt organizate în cadrul programului cultural multianual Perspective, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul www.reactor-cluj.com, pe www.facebook.com/ReactorCluj.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută