Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 04/05/2023
Film

CAY Films aduce pe marile ecrane din România cel mai aclamat film francez al anului: Noaptea de 12 / La Nuit du 12

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii CAY Films aduce pe marile ecrane din România cel mai aclamat film francez al anului: Noaptea de 12 / La Nuit du 12 Share CAY Films aduce pe marile ecrane din România cel mai aclamat film francez al anului: Noaptea de 12 / La Nuit du 12
CAY Films aduce pe marile ecrane din România cel mai aclamat film francez al anului: Noaptea de 12 / La Nuit du 12


CAY Films aduce pe marile ecrane din România cel mai aclamat film francez al anului: Noaptea de 12 / La Nuit du 12

Noaptea de 12 / La Nuit du 12, cel mai recent film de la regizorul francez Dominik Moll a avut premiera la Cannes 2022 și e Marele Câștigător Cesár 2023, fiind unul dintre cele mai aclamate producții franceze ale anului atât de public, cât și de critici. Thriller-ul polițist atipic de sensibil și uman va avea premiera în cinematografele din România vineri, 5 mai, distribuit de CAY Films.

Printre polițiștii criminaliști circulă ideea că fiecare anchetator are la dosar o crimă care-l bântuie. Mai devreme sau mai târziu, vor avea de rezolvat un caz care îi va afecta mai mult decât altele, fără ca ei să-și dea seama de ce. Încet-încet, cazul le ocupă total mintea, până devine obsesie. Tânăr ambițios, căpitanul Vivés (Bastien Bouillon) tocmai a fost numit șef al Brigăzii de Criminalistică din Grenoble când primește pe birou dosarul ce conține cazul Clarei.

Vivés și echipa sa investighează viața fetei și relațiile complexe ale acesteia, dar analiza din punct de vedere profesional și metodic a vieții Clarei se transformă într-o obsesie. Suspecții nu încetează să apară, iar îndoielile căpitanului continuă să crească. Un singur lucru este cert: crima a avut loc în noaptea de 12.

În fiecare an, Departamentul de Criminalistică deschide 800 de anchete de omucidere. Unele dintre ele nu vor fi niciodată rezolvate. Filmul este despre unul dintre aceste cazuri. Bazat pe cartea lui Pauline Guéna 18.3 – Une année à la PJ (18.3 – Un an la poliția judiciară), filmul adaptează un aspect din imaginea întinsă pe 500 de pagini a instituției poliției judiciare, echivalentul francez al instituției nord-americane detective bureau.

Pauline Guéna s-a inspirat parțial din cartea lui David Simon Homicide, A Year on the Killing Streets.

CAY Films aduce pe marile ecrane din România cel mai aclamat film francez al anului: Noaptea de 12 / La Nuit du 12

Noaptea de 12 a avut premiera în cadrul celei de-a 75-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes și a revendicat 6 premii Académie des César 2023 pentru Cel mai Bun Film, Cel mai Bun Regizor, Cel mai Bun Actor în Rol Secundar (Bouli Lanners), Cel mai bun Actor Debutant (Bastien Bouillon), Cel mai Bun Scenariu Adaptat, Cel mai Bun Sunet, dar și premii Lumière 2023 pentru Cel mai Bun Film și Cel mai Bun Scenariu.

Filmul a fost descris de Jordan Mintzer pentru Hollywood Reporter drept „un thriller bine construit, penetrant, unul dintre filmele cele mai puternice realizate de Moll, având la bază un gen cinematografic potrivit pentru a aborda teme precum violența, problemele de gen și activitatea poliției din Franța zilelor noastre”. De asemenea, Paul Byrnes susține în Sydney Morning Herald că „valoarea filmului este dată de profunzimea emoțiilor. Personajele sunt dure, creionate abrupt, dar rămân în mod esențial umane”.

Trailer: 

Noaptea de 12 / La Nuit du 12 s-a văzut în avanpremieră în cadrul Festivalului Filmului Francez 2023, la secțiunea Panorama, iar vineri, 5 mai, va avea premiera oficială în cinematografele din România, distribuit de CAY Films.

Filmul va putea fi vizionat în București (Cinema Elvire Popesco, Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Park Lake București, Cinema Hollywood Multiplex, Movieplex, Cinema Europa), Cluj-Napoca (Cinema City Iulius, Cinema ARTA, Cinema Victoria), Timișoara (Cinema Victoria, Cinema City Shopping City), Sibiu (Cinema CineGold, ESTE Film Festival), Iași (Cinema Ateneu, Cinema City Iulius), Bistrița (Centrul Cultural Dacia), Constanța (Cinema City City Park), Craiova (Cinema Patria), Galați (Cinema City Galați), Lugoj (Cinema Bela Lugosi), Miercurea Ciuc (Cinema Csíki Mozi), Ploiești (Cinema City Shopping City) și Sfântu Gheorghe (Cinema Arta).

CAY Films aduce pe marile ecrane din România cel mai aclamat film francez al anului: Noaptea de 12 / La Nuit du 12

CAY Films este un nou distribuitor de film pe piața din România și urmărește două direcții principale: producții contemporane dedicate cinefililor și filme concepute pentru publicul tânăr sau întreaga familie.

Printre filmele dedicate publicului adult, se numără producții europene contemporane, dar și filme independente de artă sau pelicule clasice din istoria cinematografiei internaționale. Filmele pentru copii aduc pe marele ecrane din România atât titluri mainstream sau îndelung căutate, cât și animații arthouse menite să dezvolte cultura cinematografică și limbajul vizual sau emoțional al celor mici.

Prin propriul portofoliu, CAY Films își propune să susțină debuturile relevante, regizorii emergenți și inițiativele autentice din cinematografia europeană contemporană.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută