Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/05/2023
Artă & Cultură / Art Expo Viața Orașului

RAD Art Fair 2023 – Ghidul vizitatorului

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii RAD Art Fair 2023 – Ghidul vizitatorului Share RAD Art Fair 2023 – Ghidul vizitatorului
RAD Art Fair 2023


RAD Art Fair 2023 (4-7 mai) este un eveniment de patru zile dedicat artei contemporane și în special galeriilor de artă din România.

Fiecare dintre cele 20 de galerii participante – din București, Cluj, Timișoara și Chișinău – vor prezenta o selecție curatoriată de lucrări în diferite medii artistice, de la pictură, sculptură, la fotografie, instalație, artă textilă, video, realizate de artiști români și internaționali din generații diferite. La rândul lor, și galeriile sunt din generații diferite, cea mai matură fiind deschisă de 20 de ani, cea mai tânără având abia câteva luni.

RAD Art Fair 2023 - Ghidul vizitatorului
“Alive in Sight Only for a Second” – installation view. Sector 1 Gallery

Din aproximativ 200 de artiști români reprezentați de galeriile participante, veți avea ocazia de a cunoaște lucrările a cel puțin 50, dar și de a-i cunoaște personal pe o parte dintre aceștia. RAD nu este doar un mediu expozițional, nu este dedicat doar vizionării lucrărilor, ci și interacțiunii cu cei prezenți și chiar cu unele dintre lucrări.

Știm că lumea artei pare uneori intimidantă, rezervată celor care înțeleg mai mult, care au deja resursele pentru a descifra mecanismele sale, dar la RAD am pregătit și un program de dezbateri, tururi ghidate și discuții, tocmai pentru a-i ajuta pe cei ce își doresc să afle mai multe, dar poate nu au avut ocazia până acum.

RAD Art Fair 2023 - Ghidul vizitatorului
Mircea Stănescu – “Meditation upon Measure” – 2021. basement (Gaep)

În afară de standurile expoziționale propriu-zise (practic, niște expoziții în miniatură, atent curatoriate), la RAD veți descoperi și un parc de sculpturi întins pe cei 5000 mp din grădinile Caro, cu 21 de lucrări de sculptură, de la cele mai monumentale la cele mai subtile. Așezate pur și simplu pe iarbă și invitându-ne să interacționăm cu ele, ascunse în copaci, ocupând o bancă, inserate în gazon, atârnate în aer sau plutind pe Lacul Tei, fiecare dintre ele ne îndeamnă să înțelegem arta dintr-o altă perspectivă.

Această diversitate de abordări, pe care am ținut să o avem atât în parcul de sculpturi, cât și în târgul propriu-zis, este unul dintre punctele forte ale proiectului RAD, un proiect organizat în mod colaborativ de un grup de galerii.

RAD Art Fair 2023 - Ghidul vizitatorului
Anastasia Calinovici – “Somewhere between fever and decay” – Atelier 35

Dorința noastră este ca publicul să vină spre RAD cu o curiozitate de a descoperi arta și de a cunoaște mai multe nu doar despre ceea ce fac artiștii, ci și despre întregul sistem al artei, care cuprinde curatori, galeriști, critici de artă, colecționari, instituții, publicul în sine. Cred că în primul rând trebuie să existe o curiozitate în fiecare, nu doar pentru artă, ci pentru a descoperi, a cunoaște, în general.

Doar cu această deschidere putem începe să discutăm cu adevărat și despre artă. Știu că uneori, lumea artei pare elitistă, prin tot ceea ce o înconjoară, inclusiv prin textele cu care se prezintă expozițiile, dar cred că apropierea dintre public și artă trebuie să vină din ambele părți.

RAD Art Fair 2023

Niciodată când vei intra într-o galerie nu vei fi luat la rost, nu va trebui să îți justifici prezența – nici măcar nu va trebui să plătești bilet de intrare, galeriile fiind spații culturale gratuite pentru oricine. În schimb, vei putea să-ți faci o părere proprie – chiar și una negativă – despre ceea ce vezi și vei putea afla mai multe despre intențiile, contextul și biografia autorilor citind textele de sală – care, de obicei, nu lipsesc și sunt, la fel, gratuite și la îndemână.

Vă invit să urmăriți programul pregătit – vineri și sâmbătă au loc câte două dezbateri despre ecosistemul artistic, despre scena de artă din București, critica de artă și ce înseamnă a colecționa. Sâmbătă seara vă așteptăm la o petrecere, tot la Caro, iar sâmbătă și duminică, pe parcursul zilei, sunt organizate și ateliere artistice pentru copii. Tot în timpul weekendului vă puteți bucura și de un picnic, chiar în parcul de sculpturi (puteți comanda coșuri de picnic cu tot ce trebuie, inclusiv păturică, de la Caro), dar și de ceva bun de mâncare și băut de la food trucks, coffee corner sau restaurantele din complex.

RAD Art Fair 2023 - Ghidul vizitatorului

În afară de lucrările din standuri, există și secțiunea de Ediții artistice – în diferite medii și tehnici, de la gravură (de toate felurile), la fotografie, ceramică sau chiar sculpturi de mici dimensiuni – care sunt accesibile ca preț și pornesc de la 100 de euro. Ne dorim ca târgul să încurajeze o nouă generație de colecționari, pentru că, de fapt, și contrar presupunerilor, nu e nevoie de o avere ca să începi să colecționezi artă.

Arta contemporană există în foarte multe forme, poate vorbi despre lucruri foarte diferite, de la cele mai politice și universale, la cele mai personale. Oricând te întâlnești cu o nouă lucrare, un nou artist, o tehnică sau un stil nou, fii curios să le descoperi, fără a le judeca neapărat prin prisma celor pe care le știi deja.

Vă așteptăm cu mare drag la RAD, între 4 şi 7 mai, în complexul hotelier Caro, din strada Barbu Văcărescu 164 A. Ne găsiți în partea din spate a complexului, mergeți spre a doua parcare și urmăriți steagurile de semnalizare RAD (informații și bilete: www.radartfair.com). Vă recomand să păstrați cel puțin două ore pentru întreaga vizită.

Text de DANIELA PALIMARIU, co-director artistic RAD

» Vezi alte articole din capitolul Artă & Cultură

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.