Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/04/2023
Lifestyle / Fashion

NEW FASHION | Kunihiko Morinaga: când moda și tehnologia se întâlnesc

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii NEW FASHION | Kunihiko Morinaga: când moda și tehnologia se întâlnesc Share NEW FASHION | Kunihiko Morinaga: când moda și tehnologia se întâlnesc
Kunihiko Morinaga


Kunihiko Morinaga: când moda și tehnologia se întâlnesc

În anul 2003, bazându-se pe legătura dintre A Real, Unreal și Age (și pe modul în care cei trei termeni se completează unul pe celălalt în era contemporană, prin intermediul tehnologiei), creatorul japonez Kunihiko Morinaga a înființat casa de modă Anrealage, cunoscută, astăzi, pentru abordarea sa inovatoare și experimentală în ceea ce privește designul, materialele și experiența consumatorului cu produsele.

Introducând țesăturile cu proprietăți fotocromatice (care se schimbă în funcție de luminozitate) cu aproape un deceniu în urmă, în anul 2021, Anrealage a colaborat cu Fendi pentru a folosi tehnica într-o colecție ce a inclus, alături de o linie de sportswear, și o reinterpretare a faimoasei genți Peekaboo.

Anul acesta, Kunihiko Morinaga s-a folosit din nou de tehnologie pentru Paris Fashion Week, când, în show-ul din Théâtre de la Madeleine, a integrat tehnologia folosind, pentru prima dată, blană sintetică, dantelă, catifea, tricotaje și satin, care au căpătat, odată cu luminile UV, nuanțe de galben, roșu, albastru și mov.

Kunihiko Morinaga

Întregul spectacol a avut în centrul său și un concept filosofic, provenit din teoria germană Umwelt: percepția asupra mediului înconjurător este definită de capacitatea noastră de a înțelege, iar lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi la prima vedere.

Kunihiko Morinaga
foto tokion.jp

Alături de țesăturile speciale, casa de modă a dezvoltat o tehnologie de imprimare 3D, prin care hainele capătă modele tridimensionale, și o aplicație mobilă ce permite utilizatorilor să descopere detaliile ascunse ale pieselor prin intermediul unui filtru de realitate augmentată.

În anul 2022, Anrealage a lucrat împreună cu animatorul japonez Mamoru Hosoda, construind o colecție dedicată anime-ului Belle (rochia multicoloră purtată de eroină este creația lui Morinaga), în care s-a folosit de tehnologia 3D (spectacolul a fost ținut în metaverse) și de materiale reflectorizante.

Produsele au fost comercializate, mai târziu, sub formă de NFT-uri și cumpărate de NFT Naruto Museum pentru aproximativ 350.000 de euro.

Anrealage Spring-Summer 2022 Collection ”DIMENSION” AT ”U”

Colecțiile sale au fost prezentate în multiple expoziții din întreaga lume, inclusiv la Metropolitan Museum of Art, din New York, și la Musée des Arts Décoratifs, din Paris, proiectul Anrealage fiind descris de designer în felul următor:

„Simt că libertatea de a crea haine într-o formă digitală a extins gama de expresie mai mult decât aș fi crezut vreodată.

Totuși, chiar dacă amprenta mea în modă este una tehnologizată, poate ca o reacție, viața mea privată este foarte clasică.

Pentru mine, comunicarea față în față este și va rămâne, întotdeauna, foarte importantă.”

Kunihiko Morinaga
foto tokion.jp

 

Text de Claudia Aldea | Fashion

Fotografii: Vogue/ tokion.jp

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută