Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/04/2023
Lifestyle

Vama intră în luptă cu Killa Fonic pentru trofeul Red Bull SoundClash 2023

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Vama intră în luptă cu Killa Fonic pentru trofeul Red Bull SoundClash 2023 Share Vama intră în luptă cu Killa Fonic pentru trofeul Red Bull SoundClash 2023
Red Bull SoundClash 2023


Sensul victoriei. Ce sens mai are pentru o formație care vinde concerte peste concerte și se-aude peste tot să mai intre în orice fel de competiție muzicală?

E însăși conceptul de bază al evenimentului Red Bull SoundClash – o bătălie muzicală unică, doi adversari consacrați, două scene față-n-față, două armate de fani, o singură miză: aplauzele publicului. Avertisment: așteaptă-te la neașteptat!

Nu te speria deci dacă ajungi în public și inima ta începe să bată pentru adversari. S-a mai întâmplat, așa e show-ul. Două săptămâni ne mai despart de ediția din 2023. Anul acesta, lupta se dă între Vama și Killa Fonic.

Red Bull SoundClash 2023
Vama

Am discutat cu Tudor Chirilă, Eugen Caminschi, Gelu Ionescu, Lucian Cioargă și Dan Opriș despre cum văd ei… sensul victoriei.

Ce înseamnă succesul pentru VAMA, sunt cei care vor să câștige cu orice preț sau cei care consideră că este mai importantă, de fapt, călătoria?

Suntem foarte diferiți, din multe puncte de vedere, așa că succesul e și el înțeles diferit de fiecare dintre noi. E evident că întotdeauna călătoria este cea care definește și rezultatul final (cântecul) și odată ajunși acolo, la final, ai speranțe să primești confirmarea că ascultătorii vor aprecia și înțelege mesajul tău atât din punct de vedere text, cât și muzical. Nu se întâmplă asta întotdeauna, cred ca e și normal să fie așa, iar atunci o iei de la capăt și pornești într-o altă călătorie în care spui altă poveste, în care iți pui alte speranțe. Despre asta e viața unui creator de cântece, despre ups and downs, despre mulțumire și dezamăgire.

Ce compromis nu ați face niciodată, ca formație?

Never say never! Cred că ce pentru unii înseamnă compromis, pentru alții ar putea însemna o provocare.

Ați fost vreodată puși în situația de a refuza un proiect, dar nu toți ați fost pe aceeași lungime de undă? Cum gestionați astfel de situații?

De mai multe ori. La noi e democrație, se votează. Și cum suntem cinci membri în formație, nu există egalitate niciodată.

Ați experimentat vreodată să pierdeți un concurs sau să nu fiți aleși pentru un concert pe care vi-l doreați cu adevărat? Cum v-ați descurcat?

Încă nu ne-am confruntat cu situația asta, probabil datorită faptului că nu ne-am propus neapărat să fim într-un anume festival sau club. Credem însă că am cântat cel puțin o dată în cele mai importante festivaluri și cluburi din țară și pentru asta le mulțumim organizatorilor.

E competitivitatea un aspect esențial al industriei muzicale?

E foarte important să fii la curent cu ce se întâmplă în jurul tău, nu numai în muzică, și să încerci să te adaptezi la schimbare. La fel de important e și să ai capacitatea să te ridici deasupra ta și să te privești, de acolo de sus, iar atunci când schimbarea te schimonosește, te transformă în ceva ce nu te mai reprezintă, să ai curajul și discernământul să faci un pas înapoi și să spui: asta nu e pentru mine.

Cum echilibrați competiția cu colaborarea și susținerea altor artiști? Mai ales prin prisma celor 17 ani de carieră, în care probabil ați colaborat cu foarte mulți.

Când ajungi la o anumită maturitate de viață și artistică este absolut necesar să împărtășești experiența ta cu cei mai tineri, care sunt poate la început de drum și au nevoie să știe mai multe despre acest drum, ce nu e presărat doar cu succes, faimă și zeci de mii de fani care te aclamă. E și despre mii de ore petrecute în sala de repetiții, în mașina de turneu, în studio, e și despre renunțări, dezamăgiri și momente în care crezi că nu ești în locul potrivit, în contextul potrivit. Bineînțeles ca vremurile vor fi altele pentru ei, dar indiferent de cât de tehnologizați vom deveni, în muzică va fi întotdeauna despre creativitate si bun simț, două trăsături eminamente umane.

V-ați comparat vreodată cu alți artiști? Dacă da, cum ați lucrat pentru a depăși aceste sentimente?

Sigur ca da, fiecare dintre noi are influențe de la artiști cu care a rezonat de-a lungul vieții și care probabil că se simt și în piesele noastre. Nu cred însă că trebuie să te compari cu alți artiști în sensul de competiție, pentru că, probabil, dusă la extrem, te va duce într-o gaură de vierme din care nu vei ieși niciodată. Mai important și mai grav, asta te va transforma într-o copie a artistului preferat, fără nici cea mai mică urmă de originalitate.

Cum vă descurcați cu criticile/feedback-ul negativ, fie că vine de la colegi de industrie, critică muzicală sau fani?

E destul de greu să iei în piept critici, mai ales când vin de la fanii core ai trupei. Le ascultăm, discutăm și încercăm să remediem acolo unde rezonăm cu ele.

Cum vă motivați să continuați după o perioadă în care nu abundă concertele sau nu obțineți recunoaștere pentru munca voastră?

Nu avem o rețetă anume pentru astfel de momente. În ceea ce privește lipsa feedback-ului pozitiv pentru unele dintre piesele noastre, e vorba de momentul ăla când trebuie să ridici capul din pământ și să o iei de la capăt cu speranță și încredere. Nu există altă variantă. Lipsa concertelor însă e un lucru care poate afecta o trupă sau un artist atât emoțional, cat și financiar. Într-un final, asta nu poate duce decât la renunțare. E un fenomen care, din păcate, se întâmplă destul de des în industria muzicală de la noi și de afară.

De 17 ani, Red Bull SoundClash înconjoară lumea aducând în fața fanilor dueluri artistice creative cu miză emoțională enormă. Din Jamaica anilor ‘50 până azi, provocările tip SoundClash au făcut deliciul publicului, la început pe ritmuri de reggae. Prima ediție a Red Bull SoundClash a avut loc în 2006 în Olanda, iar de atunci a făcut înconjurul lumii pe cinci continente, în peste 50 de dueluri.

Red Bull SoundClash 2023

Cum se desfășoară showul:

THE WARM UP – Rivalii își încălzesc fanii cu 3 piese din repertoriul lor.

RUNDA 1: ‘THE COVER’ – Vama și Killa Fonic abordează un hit celebru în dulcele stil propriu.

RUNDA 2: ‘THE TAKE OVER’ – Vama începe o piesă, Killa Fonic o preia din mers pe cealaltă scenă şi o continuă în stilul propriu, apoi începe Killa și preia Vama și tot așa între cele 2 scene… timp de 4 piese.

RUNDA 3: ‘THE CLASH’ – Artiștii reinterpretează 3 piese proprii în 3 stiluri muzicale diferite.

RUNDA 4: ‘THE WILDCARD’ – Pe fiecare dintre scenele adversare își face apariția un invitat surpriză.

Ultimele bilete sunt disponibile pe redbull.ro/soundclash

Red Bull SoundClash 2023

11 Mai 2023, Romexpo București, România

 

Red Bull Flugtag Bucuresti 2023

 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută