Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/04/2023
Lifestyle Festival

Festivaluri de flori din lume: călătorind printre culori

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii Festivaluri de flori din lume: călătorind printre culori Share Festivaluri de flori din lume: călătorind printre culori
Festivaluri de flori


Festivaluri de flori din lume: călătorind printre culori

În fiecare primăvară, pentru a celebra frumusețea și revenirea la viață a naturii, în întreaga lume se organizează o serie de festivaluri dedicate florilor și simbolurilor pe care acestea le poartă, în funcție de cultura de referință.

Având o istorie care începe încă din Antichitate și atrăgând, anual, milioane de turiști, evenimentele au devenit extrem de importante în promovarea valorilor culturale și istorice ale regiunilor pe care le reprezintă, vorbind atât despre viețile oamenilor și despre legătura lor strânsă cu natura, cât și despre tradițiile și fenomenele în care cred.

Festivaluri de flori din lume: călătorind printre culori

Pentru început, una dintre cele mai populare celebrări de acest tip este Festivalul Lalelelor, care anul acesta a debutat în 23 martie și se va încheia în 14 mai. Cunoscut și sub numele de Keukenhof, el se organizează într-un parc de 32 de hectare, situat la aproximativ 30 de minute de Amsterdam, și aduce în fața vizitatorilor peste 7 milioane de lalele, narcise, crini, zambile, iriși, lăcrămioare și trandafiri.

Chiar dacă festivalul adoptă, în fiecare an, o temă diferită (regăsită în instalațiile și decorurile construite), în 2023, organizatorii au decis să ofere creatorilor libertatea de a vorbi, prin arta lor, despre lucrurile care reprezintă cu adevărat ceva pentru ei, renunțând la temele impuse.

Odată cu Festivalul Lalelelor, pe 22 aprilie, spectatorii vor putea participa și la Parada Bloemencorso, unde, prin intermediul grădinarilor, floriștilor și artiștilor, se vor putea bucura de aranjamentele ce vor lua forma animalelor, personajelor din desene animate sau construcțiilor arhitecturale, plasate în jurul Grădinii Keukenhof, alături de muzică live și dansuri tradiționale.

Festivaluri de flori din lume: călătorind printre culori

Un alt festival cu o puternică amprentă culturală este și Ueno Cherry Blossom Festival, din Tokyo, care anul acesta poate fi vizitat până pe 11 aprilie. Cunoscut în special pentru frumoasele flori de cireș japonez (sakura), care acoperă parcul Ueno prin intermediul a sute de mii de cireși, și pentru evenimentele organizate în jurul lor, precum picnicurile ce au loc sub copacii înfloriți, paradele tradiționale, concertele de muzică și dans, expozițiile de artă, nenumăratele localuri tematice (care servesc mâncare japoneză) și focurile de artificii, festivalul este un moment dedicat fragilității, unicității și efemerității vieții, florile de cireș înflorind o singură dată pe an, pentru aproximativ 14 zile.

Festivaluri de flori din lume: călătorind printre culori

Mai departe, în Marea Britanie, Chelsea Flower Show are o istorie care începe în anul 1862, cu dorința Royal Horticultural Society de a promova arta grădinăritului. După ce în anul 1913, festivalul a fost mutat în locația Chelsea Royal Hospital (unde are loc și în prezent, între 22 și 27 mai), începând să fie vizitat și de Familia Regală (tradiție menținută și astăzi), el a devenit unul dintre cele mai așteptate evenimente ale primăverii.

Anul acesta, vizitatorii se vor putea plimba prin locații realizate de designeri (concept denumit gardening theatre), în care vor exista mii de flori diferite, folosite pentru discuțiile despre importanța naturii în locuințele noastre, și vor fi primiți în spațiul Discovery Zone (unde se va vorbi și despre cum este lumea afectată de schimbările climatice), dedicat importantului rol pe care știința îl are în horticultură.

Festivaluri de flori din lume: călătorind printre culori

Dacă ne mutăm în Italia, în orașul Noto, Infiorata di Noto este un festival organizat anual, în weekendul dinaintea sărbătorii Corpus Christi (19-23 mai). Având și o componentă religioasă, evenimentul are rolul de a pregăti, din punct de vedere vizual, orașul pentru obiceiurile practicate în timpul celebrărilor, strada Via Corrado Nicolaci reprezentând punctul central, acoperită în întregime de mozaicuri formate din flori multicolore, petale, frunze și alte materiale vegetale.

În timpul festivalului, străzile orașului sunt aduse la viață de muzică, dansuri și activități tradiționale, în timp ce seara sunt luminate cu ajutorul lumânărilor. În 2023, tema festivalului va fi orașul Noto în cinematografie, amintind de producții precum Malèna, Tony Arzenta sau The White Lotus.

Festivaluri de flori din lume: călătorind printre culori

Alături de evenimentele menționate mai sus, nu putem uita nici de Virginia’s Historic Garden Week, care plimbă spectatorii prin casele și grădinile tradiționale din statul american, Biltmore Blooms, ținut într-o locație istorică din Carolina de Nord, construită de George Vanderbilt și decorată cu peste 1000 de orhidee, sau de Flower Carpet of Brussels, cu care ne vom revedea în 2024, fiecare spațiu cultural având astfel parte de propria sa celebrare a simbolurilor primăverii.

» Text de Claudia ALDEA.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.