Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/03/2023
Muzică / Depeche Mode

ALBUM | Fantomele… viitorului! DEPECHE MODE – un nou single, un nou album

Valentin Moraru De Valentin Moraru
Comentarii ALBUM | Fantomele… viitorului! DEPECHE MODE – un nou single, un nou album Share ALBUM | Fantomele… viitorului! DEPECHE MODE – un nou single, un nou album
DEPECHE MODE


Fantomele… viitorului! DEPECHE MODE – un nou single, un nou album

După o pauză de șase ani, Depeche Mode revine în actualitate cu un nou single ce precede cel de-al cinsprezecelea album al trupei, Memento Mori. Intitulată Ghosts Again, piesa are șanse să intre în lista scurtă a pieselor memorabile ale formației, grație unei abordări synthpop clasice și a unui ambalaj comercial apetisant.

După ce în mai anul trecut, vestea trecerii în neființă, la doar 60 de ani, a lui Andrew Fletcher, membru fondator al trupei, a lovit ca un trăznet, Martin Gore și Dave Gahan au hotărât să ducă la bun sfărșit un nou album, aflat în lucru de ceva vreme. În premieră în formulă de duo, dar având alături multe perechi de urechi fine și mâini dibace, au produs un nou material, intitulat Memento Mori, ce urmează a fi lansat pe 24 martie.

Inspirat de peripețiile recente ale Doamnei cu coasa, atât prin familia DM, cât și prin lume, în general, este de așteptat ca albumul să conțină o doză consistentă de umor negru. Din punctul de vedere al producției muzicale, este de așteptat ca el să se înscrie în discutabila linie electro a ultimelor trei materiale discografice ale trupei (Spirit, Delta Machine și Sounds of the Universe).

De altfel, asta ne arată și single-ul în discuție, Ghosts Again, care e o piesă simplă, dar catchy, cu versuri ce îmbie la nostalgie. Pare că Depeche Mode se uită în urmă, fie în căutarea inspirației, fie doar pentru a rememora momente plăcute și a le da o nouă formă, un sens mai larg, care să cuprindă și perspectiva unui final așteptat. Și fiindcă veni vorba, nu ar fi deloc o surpriză ca Memento Mori să fie ultimul album Depeche Mode.

Revenind la single, trebuie spus că e o melodie scufundată într-un ocean electronic aparent nemărginit, procesat la infinit, dar cu un ritm sintetic de calitate. Începe, curge, te poartă pe val, te răsucește, te dansează, iar apoi te lasă un pic amețit și posibil nedumerit de ce s-a întâmplat. Cu siguranță, iubitorilor muzicii exclusiv electronice le vor plăcea plonjoanele dintre strofe și poate chiar și finalul abrupt. Live, cu tobe și chitară, va fi însă și mai și.

DEPECHE MODE

foto: depechemode.com | © Anton Corbijn

Acum, gurile rele pot critica nițel producția, de la plasarea vocilor poate un pic prea în față și de la pierderea ocazională a consistenței liniei de bas, dar cum spuneam, valurile piesei duc până la urmă spre un țărm predictibil, eminamente pop, vandabil, deci e o bună ancoră comercială.

Și fiindcă tot veni vorba de promovare, Ghosts Again a beneficiat de un videoclip marca Anton Corbjin: alb-negru, format 4:3, plin de simboluri: fantome, locuri de veci, că, deh, Ghosts Again, Memento Mori și o partidă de șah cu moartea – cadre inspirate din filmul The Seventh Seal, al lui Ingmar Bergman.

Alte Articole, Știri din MUZICĂ – DEPECHE MODE.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută