Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/03/2023
Artă & Cultură

Performance | Limbi străine pentru începători

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Performance | Limbi străine pentru începători Share Performance | Limbi străine pentru începători
Irina Gheorghe | Limbi străine pentru începători


Irina Gheorghe | Limbi străine pentru începători

performance, 2015 – prezent
25 martie 2023
Indecis artist run

Ne face plăcere să vă invităm la Limbi străine pentru începători, un performance de Irina Gheorghe, parte din expoziția – TIMPURI NOI: Xenogeneze ale SF-ului.

Te așteptăm sâmbătă, 25 martie, de la 18:00, la spațiul Indecis (Piața Libertății Timișoara, str. Coriolan Brediceanu, nr. 2, et. 1, interfon 08).

Limbi străine pentru începători face parte dintr-un proiect de lungă durată în care istoria încercărilor de comunicare cu o ipotetică inteligență extraterestră informează situații performative, desene, fotografii și instalații. Pornind de la ideea unei limbi abstracte, universale care ar putea facilita această interacțiune, performance-ul care dă numele proiectului explorează imaginarul primului contact prin text, sunet și mișcare.

Punctul de plecare îl constituie mesajele transmise de-a lungul timpului în speranța unei comunicări extraplanetare, recontextualizate și aduse în spațiul cotidian al întâlnirii dintre performer și public. Progresiv, modul de adresare, limbajul și situația devin din ce în ce mai nefamiliare.

Irina Gheorghe | Limbi străine pentru începători

Irina Gheorghe lucrează în principal cu performance, în combinație cu instalație, fotografie, colaj sau sunet pentru a adresa tensiunile care apar în încercarea de a vorbi despre lucruri dincolo de posibilitățile noastre de observație, de la viața extraterestră la planete ipotetice.

În 2009, Irina a fondat împreună cu Alina Popa duo-ul Biroul de Cercetări Melodramatice pentru a investiga felul în care pasiunile afectează societatea contemporană. Începând cu ianuarie 2019 este parte din Corul Psihedelic.

Lucrările ei au fost prezentate la NCAD Gallery Dublin, MNAC București, Künstlerhaus Bremen, Ivan Gallery, Suprainfinit Gallery, Salonul de Proiecte, Grazer Kunstverein, Project Arts Centre Dublin, Swimming Pool Sofia, Changing Room Berlin, Centre for Contemporary Art Derry, Glasgow International, TRAFO Budapest, Pratt Manhattan Gallery New York, Times Museum Guangzhou, HOME Manchester, Contemporary Art Centre Vilnius, BAK Utrecht, DEPO Istanbul și Galeria Posibila, printre altele.

• • Particip la eveniment
• • Urmărește SFTV: invitată Irina Gheorghe

Performance-ul face parte din Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului, un proiect itinerat la Timișoara în spațiul INDECIS. Expoziția a fost produsă în 2021 de Asociația Ephemair, împreună cu Fundația9 și prezentată la Rezidența9 din București cu susținere financiară din partea BRD-Groupe Société Générale, AFCN – Administrația Fondului Cultural Național și Goethe-Institut București.

La Timișoara acest proiect continuă în parteneriat cu Asociația Foc și Pară, a colectivului INDECIS și face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, co-finanțat de BRD-Groupe Société Générale, Fundația9 și Asociația Ephemair și Indecis.
Partener: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută