Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/03/2023
Artă & Cultură / Performing arts

PERFORMING ARTS | Ediția a XI-a a turneului SoNoRo Conac

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii PERFORMING ARTS | Ediția a XI-a a turneului SoNoRo Conac Share PERFORMING ARTS | Ediția a XI-a a turneului SoNoRo Conac
SoNoRo


Începe ediția a XI-a a turneului SoNoRo Conac

În fiecare primăvară ne-am obișnuit să primim vești despre SoNoRo Conac și acestea nu se lasă așteptate nici în 2023, căci prima parte a turneului va avea loc în perioada 19-21 martie, în București, Caracal și Ploiești.

Creat din dorința de a atrage atenția asupra arhitecturii de patrimoniu și a clădirilor excepționale din România, SoNoRo Conac ajunge în acest an la ediția a XI-a, „The Fiddlers on the Roof, titlu care se referă la cele patru viori prezente în turneu, dintre care două Stradivarius. De-a lungul turneului organizat în lunile martie și iunie, SoNoRo Conac ne va purta și de această dată în istoria a 10 clădiri importante din țara noastră, muzica fiind liantul dintre trecut și viitor. Muzicienii care vor susține concertele din luna martie sunt Tatiana Samouil (vioară), Aylen Pritchin (vioară) și Răzvan Popovici (violă).

SoNoRo

Templul Coral. Foto © Șerban Mestecăneanu

Primul concert este programat la Templul Coral din București, pe 19 martie. Edificat în perioada anilor 1864-1866, în stil arhitectural neomaur, acesta este o replică fidelă a splendidei sinagogi Leopoldstädter Tempel din Viena, distrusă de naziști. Proiectul de construcție a fost realizat de arhitecții vienezi I. Enderle și G. Freiwald. Numele templului provine de la termenul cor, fiind singura sinagogă din România care încă mai are un cor, în întreaga lume existând doar aproximativ 100 de temple corale.

SoNoRo

Al doilea concert, de pe 20 martie, va avea loc la Teatrul Național „Ștefan Iordache” din Caracal, construit în perioada 1896-1901, în stil eclectic, cu accente neobaroce şi neorenascentiste, după planurile arhitectului austriac Franz Billek. La Teatrul Național din Caracal au susținut conferințe nume mari ale ştiinţei, literaturii şi artei: Nicolae Iorga, Vasile Pârvan, A. D. Xenopol, Octavian Goga și mari politicieni, precum Tache Ionescu și Nicolae Titulescu. De asemenea, George Enescu a interpretat aici câteva concerte, iar actorul Constantin Nottara a obținut aprecierea publicului local.

SoNoRo

Pentru al treilea concert (21 martie), publicul este invitat la Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, care îşi are originea în Pinacoteca Municipiului Ploieşti, înfiinţată în noiembrie 1931. Clădirea care găzduiește muzeul este un monument de arhitectură de valoare naţională, înscrisă pe lista monumentelor istorice. Palatul a fost iniţial o reşedinţă particulară, ridicată în perioada 1885-1894, după planurile arhitectului Leonida Negrescu, format la École des Beaux Arts din Paris şi profund marcat de personalitatea lui Charles Garnier, cel mai important reprezentant al stilului Second Empire.

Alte Articole, Știri din ARTĂ-CULTURĂ.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută