Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 13/03/2023
Film

PREMIERĂ | SPRE NORD: Un thriller românesc realmente impresionant

Alina Mușina De Alina Mușina
Comentarii PREMIERĂ | SPRE NORD: Un thriller românesc realmente impresionant Share PREMIERĂ | SPRE NORD: Un thriller românesc realmente impresionant
Spre Nord


SPRE NORD: Un thriller românesc realmente impresionant

Filmat pe nave de transport ce traversează oceanul, cu dialoguri în cinci limbi şi cast internaţional, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte româneşti din ultimii ani, Thriller-ul psihologic Spre Nord, reprezintă primul lungmetraj de ficţiune al apreciatului realizator de filme documentare Mihai Mincan (Emigrant Blues, Omul care a vrut să fie liber) şi se bazează pe o poveste inspirată din fapte reale. „În 2016 am avut ideea de a ecraniza un incident violent care avusese loc în mijlocul Oceanului Atlantic, pe un vas de tip cargo aflat în drum spre America.

Deși faptele din care Spre Nord s-a inspirat parțial se întâmplaseră la mijlocul anilor ’90, mi se părea că-mi spun multe despre lumea în care trăiam… Au trecut de atunci șase ani, iar lumea s-a schimbat prea puțin de atunci”, a explicat autorul filmului, apreciat deja deopotrivă de critici (care l-au premiat la Biennale di Veneția, unde a avut premiera mondială) şi spectatori, fiind câştigătorul Premiului Publicului la Les Filmes de Cannes a Bucarest.

Încadrat în genul Thriller, o surpriză dacă ne gândim la numărul restrâns de astfel de producţii româneşti din ultimii ani, Spre Nord vine cu un concept unic, menit să asigure o adevărată experiență cinematografică. Dumitru (Niko Becker), un tânăr român fermecat de mirajul „visului american”, decide să urce clandestin la bordul unei nave care pornește din sudul Spaniei și are ca punct terminus America de Nord.

El devine astfel prizonier voluntar al vasului condus de un grup de ofițeri taiwanezi intoleranţi faţă de acest fel de pasageri, iar ajutorul vine doar din partea lui Joel, un marinar filipinez cu credință în Dumnezeu, care își propune să-l salveze cu orice risc. Dinamica relaţiei dintre cele două personaje se schimbă însă progresiv, din cauza mai multor factori externi.

Chiar prin natura plot-ului, Spre Nord se relevă ca un film aparte, tematica fugii clandestine fiind prea puţin fructificată în cinematografia noastră recentă (avem doar un exemplu, scurtmetrajul Apele tac, din 2010, de Anca Miruna Lăzărescu). De imaginile impresionante din Spre Nord responsabil este DoP-ul George Chiper-Lillemark (Touch Me Not, Imaculat), iar montajul a fost asigurat de Dragoş Apetri (Malmkrog, Balaur).

Muzica întregește perfect imaginea, fiind concepută de profesionişti reputaţi din țară și din străinătate, precum tandemul de compozitori Marius Leftărache-Alessandro Cortini, deci un român multipremiat pentru OST-uri (Closer to the Moon, Urma) şi un muzician italian, component al trupei Nine Inch Nails, sau… câștigătorul de Oscar şi BAFTA pentru sunetul filmului Sound of Metal, sound designer-ul francez Nicolas  Becker. În condiţiile date, e limpede că, din 17 martie, drumurile cinefililor duc… Spre Nord!

Spre Nord

Alte Articole, Știri din FILME-PREMIERE.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută