Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/03/2023
Muzică / Muzica nouă

Ce ascultăm în luna martie 2023

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii Ce ascultăm în luna martie 2023 Share Ce ascultăm în luna martie 2023
martie 2023


În martie 2023, punk-ul, pop-ul și rock-ul se amestecă în lansări discografice demne de ascultat, fie că vorbim despre revenirea discografică a celor de la Fall Out Boy, întoarcerea înspre trecut a rockerilor U2 sau inspirația din ultimii ani a cantautoarei Lana Del Rey, influentă reprezentantă a pop-ului melancolic, de inspirație șaizecistă.

Una peste alta, nu ne rămâne decât să le consumăm lansările și să ne bucurăm de prezența constantă a albumelor în lumea lui 2023, fie că o facem în mod fizic sau digital.

Fall Out Boy

So much (For) Stardust

Fall Out Boy
Fall Out Boy – So much (For) Stardust

Rockerii americani care dominau topurile pop-punk ale începutului de mileniu se întorc cu primul LP după o pauză de cinci ani. De altfel, albumul este produs de vechiul colaborator al formației, Neal Avron, cel care și-a pus amprenta sonoră și asupra discului Folie à Deux, lansat în 2008 și primit cu brațele deschise de către critici și fani.

Dacă ar fi să ascultăm single-urile deja lansate și să ne luăm după spusele solistului Patrick Stump, noul LP pare că este construit în jurul sonorităților chitarei electrice, fără însă a fi un ,,album nostalgic”, ci mai degrabă, o îmbinare a prezentului cu esteticile care i-au făcut faimoși acum mai bine de 15 ani.

Lana Del Rey

Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd

Lana Del Rey
Lana Del Rey – Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd

Regina neîncoronată a esteticilor ‘60 revine cu un nou LP, iar dacă ar fi să ne ghidăm doar după copertă, ne este clar că vom fi purtați din nou către sunetele deceniului șaicezist. Albumul apare și într-o perioadă prolifică pentru cantautoarea americană, fiind al cincilea material discografic lansat din 2017 încoace.

Așa cum ne-a obișnuit încă de la debut, Lana nu se abate de la estetica sa, ce a făcut-o faimoasă, aducând constant omagii trecutului și folosindu-se de mitul Americii în crearea baladelor siropoase, pline de patos, dezamăgiri sentimentale și referințe constante la cultura pop a Statelor Unite.

U2

Songs of Surrender

U2
U2 – Songs of Surrender

Conceptul noului album al rockerilor irlandezi este cât se poate de interesant: reînregistrarea a 40 de piese lansate de-a lungul carierei. De altfel, reorchestrarea acestora a fost făcută, conform spuselor basistului Adam Clayton, într-o manieră acustică, diferită față de versiunile originale.

Totodată, LP-ul servește drept companion al biografiei solistului Bono, Surrender: 40 Songs, noile înregistrări ale cântecelor fiind folosite și în cadrul versiunii audiobook a cărții. Așadar, la aproape 50 de ani de la debut, U2 îmbrățișează cu maturitate trecutul, îmbrăcând fostele hituri în livrări vocale și instrumentale serioase, demne de muzicieni trecuți de a doua tinerețe.

Text de ALEX MUȘAT.

» Vezi alte articole din capitolul MUZICĂ.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută