Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 06/03/2023
Film Festival

De la Jihlava la București – 5 documentare de văzut între 7-11 martie

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii De la Jihlava la București – 5 documentare de văzut între 7-11 martie Share De la Jihlava la București – 5 documentare de văzut între 7-11 martie
Jihlava documentare


De la Jihlava la București – 5 documentare de văzut între 7-11 martie

Echoes of Ji.hlava revine la București între 7 și 11 martie 2023 cu titluri premiate, discuții, un masterclass, bere și atmosferă de festival!

Jihlava, un oraș de doar 50 000 de locuitori, situat pe granița istorică a regiunilor Moravia și Boemia, se află pe harta iubitorilor de film și a profesioniștilor industriei încă din 1997. Atunci avea loc prima ediție a Festivalului Internațional de Filme Documentare, prin inițiativa unui grup de liceeni pasionați.

Douzeci și șase de ediții mai târziu, Ji.hlava este cel mai important eveniment din categoria sa la nivelul Europei centrale și estice, cu mii de spectatori, regizori, producători, critici și jurnaliști, reuniți an de an la sfârșitul lunii octombrie, pentru a „gândi prin film”.

„Ecourile”, extensia festivalului în restul lumii, sunt deja o tradiție a Centrelor Cehe. Ele caută să aducă cele mai interesante titluri ale fiecărei ediții în fața unui public larg și să pornească discuții pe marginea lor. Anul acesta, programul se va desfășura la București, Bruxelles, Paris, New York, Bratislava și Košice.

Jihlava documentare
Happily Ever After

Proiecțiile încep marți, 7 martie, cu Happily Ever After, în regia Janei Počtová. Câștigătorul Audience Award și al Student Jury Award la Ji.hlava, filmul urmărește, pe parcursul mai multor ani, viața unor cupluri care practică forme alternative de parteneriat și oferă un stop-cadru lucid asupra familiei în lumea contemporană.

Jihlava documentare
Pongo Calling

Urmează, în același spirit al subiectelor de actualitate, Pongo Calling, de Tomáš Kratochvíl, care se va putea vedea pe 8 martie. Filmul îl are în centru pe Štefan Pongo, un activist rom stabilit în Marea Britanie, și urmărește valul de mobilizare civică pe care protagonistul reușește să îl stârnească, dar și consecințele acestuia asupra vieții sale de familie.

Jihlava documentare
Pongo Calling

Programul continuă, pe 9 martie, cu Kapr Code, un portret experimental al compozitorului Jan Kapr. Îmbinând materialele de arhivă filmate chiar de compozitor cu detaliile biografice și, mai ales, cu o coloană sonoră imersivă, filmul Luciei Králová s-a bucurat de o primire caldă în critica de specialitate și a fost distins cu premiul Best Czech Documentary la Ji.hlava.

Jihlava documentare
Kapr Code

Ziua de 10 martie îi va fi consacrată documentarului Art Talent Show, o incursiune inedită în culisele admiterii la Facultatea de Arte din Praga, în regia lui Tomáš Bojar și a Adélei Komrzý. Cu ocazia proiecției, Tomáš Bojar va vorbi despre activitatea și tehnicile sale în cadrul unui masterclass pentru studenții de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”.

Jihlava documentare
Art Talent Show
Jihlava documentare
Art Talent Show

În fine, programul se încheie pe 11 martie cu Bloom, câștigătorul premiului pentru debut la Ji.hlava IDFF, care are în centru bucuriile și problemele specifice adolescenței în epoca social media.

Jihlava documentare
Bloom
Jihlava documentare
Bloom

Proiecțiile din cadrul Echoes of Jihlava vor avea loc la Centrul Ceh (Str. Ion Ghica nr. 11). Acestea încep la 19:30 și vor fi urmate de sesiuni Q&A cu regizorii. Intrarea este liberă, iar berea Budweiser Budvar este oferită publicului din partea casei, în cantitate limitată. Filmele vor fi subtitrate doar în limba engleză.

Programul este organizat de Ji.hlava International Documentary Film Festival și Centrul Ceh București, în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București și cu sprijinul Budweiser Budvar.

Eveniment Facebook aici.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută