Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/03/2023
Muzică

ANIVERSARE | PINK FLOYD, „The Dark Side of the Moon”

Alexandra Cuza De Alexandra Cuza
Comentarii ANIVERSARE | PINK FLOYD, „The Dark Side of the Moon” Share ANIVERSARE | PINK FLOYD, „The Dark Side of the Moon”
PINK FLOYD, „The Dark Side of the Moon”


ANIVERSARE | PINK FLOYD – The Dark Side of the Moon

Istoria muzicii Rock marchează anul acesta 50 de ani de la lansarea lui The Dark Side of the Moon, fără doar și poate, un etalon al rock-ului, fie că e el clasic sau progresiv. Înregistrat în 1972, la prestigiosul Abbey Road, spațiul sacru al Beatleșilor (și nu numai), albumul avea să vadă lumina zilei un an mai târziu, fiind lansat la 1 martie 1973, sub atenta îndrumare (de la butoane) a genialului Alan Parsons, pe atunci simplu sunetist.

Ba chiar, Paul McCartney era cât pe ce să ajungă contribuitor al albumului-fenomen, el aflându-se în acea perioadă în producție cu Red Rose Speedway al Wings. Chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat, câteva acorduri din Ticket to Ride se aud timid la finalul albumului, înainte de spusele portarului Abbey Road, ‚There is no dark side of the moon, really….

Pornind de la titlul A Piece for Assorted Lunatics, prima sesiune de studio a fost întreruptă de o pană de curent chiar în timpul piesei Money. Ulterior a apărut numele oficial, dar problemele nu s-au oprit aici. Un alt grup britanic, Medicine Head, lansase un album cu același titlu în 1971, Pink Floyd fiind nevoiți să schimbe din nou titlul proiectului în Eclipse. Norocul a făcut ca Medicine Head să nu se bucure de un succes răsunător, astfel Eclipse revenise la denumirea inițială.

And if the band you’re in starts playing different tunes… Spre deosebire de Atom Heart Mother sau Meddle,  The Dark Side of the Moon a trecut testul timpului, rămânând la fel de relevant și la 50 de ani. În același timp, este inspirat din povestea de viață a celui dintâi creator, ‚fantoma’ lui Syd Barett bântuind puternic povestea muzicală.

Albumul explorează natura umană, bazându-se, într-un fel sau altul, pe un soi ciudat de empatie, după spusele lui Waters. De la Time, care examinează modul în care trecerea timpului poate controla viața oricui și oferă un avertisment dur celor care rămân concentrați pe activitățile lumești, până la The Great Gig in the Sky, metafora muzicală dedicată fricii de moarte, dar și renașterii, sau la succesul comercial Money, The Dark Side of The Moon a reușit să-și păstreze un loc în topuri timp de 724 de săptămâni legate, fiind vândut în peste 45 de milioane de exemplare.

PINK FLOYD, „The Dark Side of the Moon”

Pe lângă aportul membrilor Pink Floyd, discul se bucură de prezența saxofonistului Dick Parry, pe care-l vedem și auzim alături de grup și 20 de ani mai târziu, dar și a vocalistei Clare Torry, care a transformat The Great Gig in the Sky în cea mai puternică reprezentare a emoțiilor omenești. Ajuns la 50 de ani, The Dark Side of the Moon continuă să schimbe mentalități, vieți și destine, deschizând calea spre cunoaștere și adevăr, oricât de deranjant ar fi acesta.

Galerie imagini

Share

4 răspunsuri

  1. Sunt cei mai buni; niste vizionari. Complexi = nu a reusit, pana acum, sa-i egaleze. Anii lor de glorie mi-au marcat tineretea, in niste vremuri urate, negre, tulburi. PINK FLOYD THE BEST !!!

  2. Geniali,geniali inovatori . Inchizi ochii si vezi toata lumea lor plina de culoare a lumini calauzitoare a spiritului uman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută