Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 03/03/2023
Film

PREMIERĂ | Aftersun

Alina Mușina De Alina Mușina
Comentarii PREMIERĂ | Aftersun Share PREMIERĂ | Aftersun
PREMIERĂ | Aftersun


PREMIERĂ | Aftersun

Un film despre o vacanță de vară, ca o fotografie Polaroid

Aftersun, debutul în lungmetraj al cineastei scoțiene Charlotte Wells, recent premiat cu BAFTA, care are premiera în cinematografele noastre pe 3 martie, este o călătorie existențială uimitoare, care chestioneză memoria la fiecare pas.

Povestea filmului se derulează pe parcursul unei vacanțe de vară în Turcia, în anii ’90, o vară care va schimba pentru totdeauna relația dintre un tată de 32 de ani, Callum (Paul Mescal – The Lost Daughter, God’s Creatures),  și  fiica lui, Sophie (debutanta Frankie Corio).

O fetiță băiețoasă, dar dornică să înțeleagă lumea din jur cu detaliile și curiozitățile specifice vârstei de 11 ani, filmează fiecare moment important din vacanța petrecută împreună cu tatăl ei, cu inocența cu care citește nestingherită o carte pe plajă. Ea simte că se bucură de un timp și un spațiu privilegiat, la care nu va mai avea acces prea curând.

Mai târziu, o Sophie matură va derula caseta video din VHS la nesfârşit, în încercarea aproape disperată de a obține răspuns la câteva întrebări stringente… cum ne raportăm la amintirile noastre? Sunt lucruri care ne scapă? Trecutul tatălui ei, Callum, și prezentul lui Sophie încep să se întretaie și se poate observa cum fiecare dintre cei doi a dus, la un moment dat, o bătălie cu memoria proprie.

Regizoarea Charlotte Wells a declarat că: „Filmul acesta este o ficțiune, dar care conține un sâmbure de adevăr. Adevărul acela îl cunosc doar eu, iubirea aceea am trăit-o numai eu.” Acest adevăr recunoscut vine să întărească elementul autobiografic prezent în film.

Pelicula mizează pe un contrast permanent între o explozie de culori, nuanțe și lumini, o desfășurare de forțe, atât în scenele exterioare de pe plaja din exotica Turcie, cât şi în cele de interior, din camera de hotel, unde avem de-a face cu lumini difuze, estompate… o dinamică interesantă, de care este răspunzător directorul de imagine al filmului, Gregory Oke.

Cei doi actori, Paul Mescal – nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal – și Frankie Corio, se completează reciproc, iar interpretarea lor debordează de expresivitate și de libertate, indiferent că dansează sau practică scuba diving.

Un film independent, care vine cu o notă personală, pregnantă în privința relațiilor de familie, cu accent pe dinamica unei familii disfuncționale, Aftersun: A fost odată ca o vară vorbește despre iubire și pierdere, dar și despre curajul de a rămâne lângă cei dragi, indiferent de situație.

Alte Articole, Știri din FILME – PREMIERE.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută