Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/03/2023
Muzică

OM LA LUNĂ – Muzică pentru părinți

Doru Pușcașu De Doru Pușcașu
Comentarii OM LA LUNĂ – Muzică pentru părinți Share OM LA LUNĂ – Muzică pentru părinți
OM LA LUNĂ - Muzică pentru părinți Doru Pușcașu


OM LA LUNĂ – Muzică pentru părinți

Când a rămas soția mea însărcinată pentru prima dată nu am știut ce m-a lovit.

Eram primii din grupul nostru de prieteni care urmau să aibă copii și nu aveam nici cea mai vagă idee ce o să urmeze pentru noi. Pe lângă cea mai mare bucurie pe care am trăit-o, a apărut cea mai mare frică din lume. Mă întrebam dacă o să mă descurc ca tată, dacă o să fiu suficient de bun pentru copilul meu, dacă el o să fie bine, dacă nu cumva o să repet greșelile – cu voie sau fără de voie – făcute de cei dinaintea mea. Nu sunt nici primul, nici ultimul care și-a pus întrebările astea și care a trăit cu îndoieli despre el, asta e clar. 

Nu știu cum le-a fost altora, dar pe mine m-a ajutat muzica.

Am pus în ea toate fricile, toate întrebările și gândurile, m-am certat și m-am împăcat cu mine însumi, în multe rânduri, m-am războit și am căzut la pace. Am scris despre mine și am descoperit cu surprindere că, deși muzica și versurile mele pot fi interpretate în fel și chip, iar oameni de toate vârstele și felurile se regăsesc cu adevărat în ele, de fapt eu am scris în cele mai multe momente muzică pentru părinți. Pentru tați și pentru mame. Viitori și actuali. 

" "
om la lună
Foto Ruxandra Scripcariu

Pentru că acolo am fost eu și acolo m-a prins perioada asta din viața mea. Asta mi-a activat toate emoțiile de tot felul. Acolo, în lumea părinților și a copiilor, în lumea fricii uriașe, dar și a bucuriei și recunoștinței, în lumea pașilor mici și a mersului de-a bușilea, copil sau părinte fiind. Și deși nu am spus-o niciodată cu voce tare, găsesc de fiecare dată în public oameni care știu exact despre ce vorbesc eu acolo într-un cântec sau altul. Și simt că ne conectăm cu adevărat acolo, în sala de concerte. Și ne privim complice și ne înțelegem unii pe alții. 

om la lună
Foto Ruxandra Scripcariu

Salutare, tati, salut mămico, ce bine că ați venit azi.

Uite, ați venit și cu cel mic. Ce frumoși sunteți, ce bine că ascultați om la lună și îi puneți muzica asta și puiului vostru. E greu, fraților, da, știu. E greu ca naiba să fii părinte. Dar e și cel mai frumos. Și o să ne descurcăm, da. O să muncim și o să fim răbdători, o să învățăm zi de zi cum să fim mai buni sau să facem mai bine. Și deși cu siguranță vom face la rândul nostru o mulțime de greșeli, o să facem tot posibilul să ducem treaba asta grozavă până la capăt. Și o să ținem aproape unii de alții. 

Există o mulțime de muzici pentru copii.

Există și pentru îndrăgostiți, pentru despărțiți, pentru revoltați sau neadaptați. Pentru fricoși, curajoși, războinici sau resemnați. Eu scriu despre fiecare dintre ei. Și îi prețuiesc pe toți. Dar am descoperit cu uimire că de fapt toate cele de mai sus sunt prinse perfect în ceea ce trăiește și simte zi de zi un părinte. Așa că, uite că eu scriu, de fapt, muzică pentru părinți. În realitate sau în spirit. Actuali și viitori. 

om la luna
Foto Miluță Flueraș

Pe cei de la om la lună o să îi puteți vedea cântând prin țară, toată această primăvară, pentru că lansează pe vinil cele trei albume de studio și pornesc în cel mai mare turneu național din istoria trupei: Om la lună | Totul pe vinil. Trei luni și 23 de concerte, în care trupa aduce în fața publicului cântecele cunoscute și deja iubite, într-un show cu multă energie și emoție.

Om la lună

Turneul începe pe 3 martie și parcurge toată țara, încheindu-se pe 21 mai. Detalii despre concerte și bilete, pe www.omlaluna.ro

om la lună
Foto Miluță Flueraș

Text de DORU PUŞCAŞU | Opinii

Cover foto: Roxana Cociorva

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută