Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/03/2023
Artă & Cultură

Întâlnire cu scriitorul Radu Sergiu Ruba la Casa Muzeelor într-o discuție privind inventarea alfabetului universal Braille

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Întâlnire cu scriitorul Radu Sergiu Ruba la Casa Muzeelor într-o discuție privind inventarea alfabetului universal Braille Share Întâlnire cu scriitorul Radu Sergiu Ruba la Casa Muzeelor într-o discuție privind inventarea alfabetului universal Braille
Intalnire cu scriitorul Radu Sergiu Ruba


Joi, 2 martie 2023, începând cu ora 17:00, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează în sala de conferințe a Casei Muzeelor evenimentul De la sistemele de scriere în imagini la alfabetul nocturn.  Inventarea alfabetului universal Braille, ce îl are ca invitat pe Radu Sergiu Ruba. Acesta va vorbi publicului despre inventarea alfabetului universal Braille, despre evoluția istorică a sistemelor de scriere, în final realizând și o demonstrație de scriere practică în Braille.

 

Radu-Sergiu-Ruba

Poet, eseist, prozator şi radiojurnalist, Radu Sergiu Ruba s-a născut la 14 octombrie 1954, în Ardud, județul Satu Mare. La unsprezece ani, şi-a pierdut complet vederea. A studiat la Institutul pentru Orbi din Cluj-Napoca, apoi a absolvit Facultatea de Limbi Străine, secția Franceză-Engleză, la Universitatea din Bucureşti.

" "

În calitate de președinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România, a înfiinţat o filială pentru deficienţe de vedere a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti şi a facilitat construirea unui centru multifuncţional pentru aceeaşi categorie de persoane. Acesta a publicat trei cărţi de interviuri şi eseuri, dintre care unul în colaborare cu soţia sa Nicoleta Ruba, două volume de proză scurtă şi patru romane, fiind tradus în mai multe limbi și premiat la nivel internațional.

 

 inventarea alfabetului universal Braille

 

La evenimentul de joi, 2 martie 2023, publicul va avea ocazia să afle detalii interesante despre scrierea în imagini, alfabetul nocturn și apariția sistemului Braille. În anul 1784, la Paris, filantropul Valentin Haüy a înființat, în spiritul perioadei, prima şcoală pentru orbi din Occident. L-au urmat îndată alţi pionieri, în Anglia, în spațiul german și în Statele Unite ale Americii. Filantropul devenit pedagog îi învăţa pe discipolii săi alfabetul vizual latin de tipar imprimat în relief pe foi groase.

Metoda s-a dovedit ineficientă, orbii au învăţat semnele, dar nu au putut susţine o lectură continuă din cauza necesităţii de a identifica prin explorare anevoioasă fiecare semn de sub degete. În contextul campaniilor napoleoniene, căpitanul de artilerie Charles Barbier, pentru a evita riscanta comunicare prin semnale luminoase pe timpul nopţii, transmitea soldaţilor săi comenzile prin mesaje cu puncte în relief pe suporturi perforabile. Şi-a denumit metoda „scriere nocturnă” sau „alfabet nocturn”.

Barbier și-a dat seama că invenția sa poate fi utilă celor ce vieţuiesc sau acţionează în afara luminii și și-a prezentat metoda de scriere la Institutul Orbilor. Louis Braille, fără vedere de la vârsta de trei ani, elev al institutului, a simplificat sistemul lui Barbier, încadrându-l în şase puncte. Împlinise 16 ani când a finalizat alfabetul ce avea să-i poarte numele şi care a apărut pe coperta manualului imprimat cu sistemul său în 1829. (Radu Sergiu Ruba)

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută