Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/02/2023
Muzică

ALEGERILE CLAUDIEI | Anna of the North: Crazy Life

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii ALEGERILE CLAUDIEI | Anna of the North: Crazy Life Share ALEGERILE CLAUDIEI | Anna of the North: Crazy Life
Anna of the North


Crescută într-o familie de muzicieni, compozitoarea, cântăreața și instrumentista de origine norvegiană Anna Lotterud a început proiectul Anna of the North în anul 2014, când, aflată la universitate în Melbourne (unde studia design grafic), l-a întâlnit pe producătorul Brady Daniell-Smith, alături de care a lansat, în luna iunie, piesa Sway (devenită virală pe YouTube).

ALEGERILE CLAUDIEI | Anna of the North: Crazy Life
Foto: Naked Copenhagen

În anii următori, duo-ul a produs încă două melodii, The Dreamer și Baby (devenite, la rândul lor, virale), în timp ce albumul de debut, Lovers, a fost lansat pe 8 septembrie 2017, fiind descris ca un tribut adus celor care oferă, în orice formă, dragoste celor din jur.

Compus din 10 piese Synth-Pop (cei doi s-au folosit de foarte multe sunete experimentale, muzica lor fiind, așa cum spune și Anna, o exprimare a optimismului ei fără margini), inspirate de artiști precum Honne, Shura și Céline Dion, LP-ul, care începe, simbolic, prin piesa Moving On („Darling, I know, sometimes it’s hard to take/ Believe me, I know, you’re gonna make it through the day”), vorbește despre etapele unei relații dintr-o perspectivă plină de înțelegere și speranță pentru un nou început: „Chiar dacă ceva se termină, încă există un viitor…iar viața se va îmbunătăți!” (V Magazine, 2017)

Următoarea piesă, Someone, este inspirată de sunetul anilor ’80 (pe care îl putem regăsi în foarte multe melodii din discografia artistei), iar, mai departe, Anna ne cântă despre dorința ei de a întâlni persoana perfectă („I am looking for another lover/ I need someone who understands me”) și despre lecțiile învățate din relația sfârșită, prin intermediul pieselor precum Money, Always („I’m tired of being in love/ Always in the background”), Feels, Friends și Lovers („I guess there’s just some promises you shouldn’t make”), care a fost ascultată, pe Spotify, după ce a apărut pe coloana sonoră a filmului To All The Boys I’ve Loved Before, de peste 83 de milioane de ori.

Albumul se termină prin All I Want, care ne lasă, ca ascultători, datorită vulnerabilității solistei, cu acel sentiment de speranță despre care ne vorbea la început: „It don’t even matter anymore who’s wrong or right/ But can you stay the night?”

În anul 2018, Brady Daniell-Smith a decis să părăsească duo-ul, Anna of the North devenind, astfel, în totalitate proiectul Annei Lotterud.

Un an mai târziu, artista a lansat cel de-al doilea LP din carieră, Dream Girl, format din 13 melodii în care, păstrând sunetul specific personalității sale, descris perfect prin sintagma dreamy soundscapes, a reluat (adăugând elemente R&B și Hip Hop) temele primului material, oferindu-le, datorită trecerii timpului, noi perspective, la baza proiectului aflându-se nostalgia, bucuria și schimbarea.

Începând cu versul „I’m always walking to the same old place, just in case I see your face”, compozitoarea introduce tema iubirii (care, din nou, nu poate fi separată de speranță) prin amintirea tuturor locurilor pe care le vizita alături de persoana care, în prezent, nu mai face parte din viața ei.

După introducerea care se leagă perfect de finalul primului LP, albumul continuă prin piesa Leaning on Myself, în care Anna vorbește, pentru prima dată, despre cât de importantă este iubirea de sine atunci când ne simțim singuri și îndurerați: „Lately, I’ve been leaning on myself/ Lately, I don’t need nobody else”. Ideea continuă și în Time To Get Over It, care marchează clipa în care artista se întreabă dacă e timpul să renunțe la persoanele din trecutul ei („Is it time to get over it?”), în timp ce My Love se îndepărtează de toate sentimentele negative asociate lor: „Wherever you go, you got my love”.

Fiind descris ca un album „în care îți dorești să fii o persoană complet diferită de cine ești în prezent, pentru a încerca să fii mai fericit”, proiectul continuă prin piese precum Lonely Life („It’s a lonely life, it’s your only life/ Live it”), Thank Me Later, Used To Be și Playing Games, în care speranța și fericirea devin principalele sentimente căutate, în timp ce finalul, If U Wanna, ne amintește de vulnerabilitatea și sinceritatea cu care își povestește trăirile: „I’ll take you everywhere if everywhere is here with me/ I’ll show you everything if everything is meant to be”.

În anul 2020, cântăreața, aflată atunci în lockdown în Gjøvik (orășelul în care a copilărit), a lansat un EP acustic, pe care l-a numit Believe (un tribut adus piesei lui Cher, pe care o reinterpretează, în stil personal, în materialul discografic), format din 5 melodii (dintre care 2 reprezintă variante „homemade” ale pieselor din trecut) create în studioul din casa părinților ei.

La finalul anului 2022, Anna of the North a lansat cel de-al treilea album din carieră, Crazy Life, în care s-a folosit atât de sunetele acustice din Believe, cât și de cele mai puternice elemente din Lovers și Dream Girl.

Astfel, cele 11 melodii vorbesc despre parcursul artistei de până acum, fiind materialul în care putem vedea, poate cel mai bine, optimismul cu care Anna și-a obișnuit fanii de-a lungul timpului, alături de cele mai grele momente din călătoria sa. Mai mult, este și primul LP pe care îl descrie ca fiind un concept album, având la bază povestea unei fete care este blocată într-o buclă temporală (reprezentată printr-o casă ce poate fi vizitată pe site-ul oficial al artistei, apărând și în videoclipul piesei Red Light) din care nu poate ieși, retrăind toate amintirile din viața ei la nesfârșit.

Ideea personajului blocat în propria realitate (din care nu poate scăpa) este prezentă în majoritatea pieselor din LP, precum Bird Sing („Don’t want to get up, don’t want to go out/ There’s nothing there for me”), în care protagonistul visează la lumea din exterior, Living Life Right, unde apare întrebarea care stă la baza proiectului (ne trăim, oare, viața așa cum ar trebui?) și 60 Seconds, în care artista vorbește despre schimbările din existența ei.

Tema iubirii apare și ea din nou, ca un ecou al sentimentelor prin care personajul, izolat de restul lumii, trece, în melodii precum I Do You („I’m trying to be good for you/ There’s just some things that I can’t do”), Nobody („Don’t need nobody if it’s not you”), Dandelion („If you love someone you should set them free/ Maybe one day you’ll come back to me”) și Meteorite, realizată în colaborare cu Gus Dapperton, în care casa devine aproape bântuită de fantomele din trecut: „So I keep untangling tangles while I’m getting older/ My feet are on the ground and the world feels colder”.

Cel de-al treilea capitol din povestea compozitoarei se sfârșește prin piesa Let Go, care, începând prin „I just wanted to feel something real”, și având la bază versul „Let the feeling go”, prezintă perfect ce simte personajul care, după mult timp, își dorește, poate, să părăsească spațiul în care a fost închis.

Așa cum spune Anna, „albumul este un tribut adus acelor mici lucruri despre care nu vorbești întotdeauna, precum zilele în care stai întins pe canapea pentru că nu ai forța necesară de a ieși din casă. Ca oameni, suntem formați din foarte multe elemente diferite, iar viețile noastre sunt la fel. It’s a crazy life!

ALEGERILE CLAUDIEI | Anna of the North: Crazy Life
Foto: Naked Copenhagen

Text de CLAUDIA ALDEA

» Vezi alte articole din secțiunea ALEGERILE CLAUDIEI.

Foto cover: Naked Copenhagen

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută