Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/02/2023
Lifestyle / Fashion

TRIBUTE | VIVIENNE WESTWOOD – Punk până la sfârșitul timpurilor

Alina Bălan De Alina Bălan
Comentarii TRIBUTE | VIVIENNE WESTWOOD – Punk până la sfârșitul timpurilor Share TRIBUTE | VIVIENNE WESTWOOD – Punk până la sfârșitul timpurilor
VIVIENNE WESTWOOD Punk


VIVIENNE WESTWOOD – Punk până la sfârșitul timpurilor

La câțiva ani după căderea comunismului, începuse să se răspândească în orașele țării noastre tunsoarea la cerere de tip „Punk”, care devenise de fapt un răsfăț și, de ce nu, un manifest al adolescenților și tinerilor cu amintiri ceaușiste.

Ceea ce e important, de fapt, e că Punk-ul a întrecut forma muzicală și pe cea vestimentară și a devenit subcultură și o stare în sine.

Și dacă e să vorbim despre energia punkistă – și avem număr limitat de cuvinte – cel mai bine ne agățăm de unul dintre pivoții acestei mișcări, designerul și activista Vivienne Westwood.

Dame Vivienne Westwood (1941-2022)

VIVIENNE WESTWOOD Punk
foto © instagram.com/viviennewestwood/

Dame Vivienne Westwood (1941-2022) a fost, în primul rând, un observator minunat al timpurilor și al oamenilor, atât figuri publice, cât și oameni obișnuiți. Înrădăcinată în viața englezească underground a tinerilor, ce erau anticorupție, anti-consumerism, anti-autoritate, și fascinată în adolescență de mișcarea hippie, Vivienne a devenit o voce a tinerelor generațiilor încă de la decizia de a renunța la meseria de profesoară pentru a crea haine cu mesaje scandaloase.

Așadar, motivul pentru care, chiar și în 2023, lumea vede în designer o inspirație este promovarea prin sine. Vivienne Westwood a devenit cunoscută pentru că ieșea în evidență, era vizibilă, tot timpul promovându-și valorile prin propriile acțiuni și look-uri.

The Queen of Punk

VIVIENNE WESTWOOD Punk
foto © www.collater.al

A fost, spre deosebire de ceilalți designeri, mereu model pentru propriile sale creații. Asta înseamnă că, atât la prezentările sale de modă, cât și în viața de zi cu zi, aceasta își purta hainele create chiar de ea, obicei foarte neobişnuit, dacă analizăm look-ul majorităţii creatorilor de modă, care au obiceiul să se afișeze în cele mai minimaliste, dar impecabile ținute… nesemnate de ei înşişi. Astfel, în cele ce urmează, vom vorbi pe scurt despre stilul personal al lui Vivienne Westwood.

Mesaje pe textile.

Începutul relației cu Malcolm McLaren, adept al Situaționismului, și deschiderea magazinului de pe King’s Road, pe atunci numit Let It Rock, au adus-o pe Vivienne la adevăratul sine, și acela este momentul când a început să fie mai vocală cu mesajele sale.

VIVIENNE WESTWOOD Punk
foto © instagram.com/viviennewestwood/

Latura activistă, spunea ea într-un interviu, a avut-o mereu, fiind convinsă că e de fapt în natura oamenilor, iar atașarea ideilor sale pe haine era un mod de exprimare foarte directă.

De la vopsirea și schimbarea părului într-un blond vâlvoi, a început apariția mesajelor precum The Reasonable Demand The Impossible, semnul svasticii și celebrul God Save The Queen, creat pentru piesa trupei Sex Pistols.

VIVIENNE WESTWOOD Punk
foto © www.collater.al

Ulterior, odată cu interesul pentru protecția mediului și a drepturilor omului, tricourile sale au fost imprimate cu mesaje precum Climate Revolution și I am not a terrorist, please don’t arrest me, susținând totodată și ideea că Punk-ul englez, spre deosebire de cel american, nu avea doar rolul de a șoca, ci și pe cel de a influența social.

Feminin vs. androgin, în orice caz, fără vârstă.

VIVIENNE WESTWOOD Punk
foto © www.collater.al

Privind la fotografiile cu Vivienne, din trecut și ceva mai actuale, realizăm că look-ul ei nu a putut fi niciodată încadrat în aria de masculin sau feminin, pentru că întotdeauna s-a jucat cu proporțiile, și-a acceptat corpul – și aici nu mă pot gândi decât la fotografia cu ea și Jordan, cu numele magazinului de îmbrăcăminte, care pe atunci era Sex, inscripționat pe spate – și a jonglat cu stilurile.

VIVIENNE WESTWOOD Punk
foto © www.collater.al

Unii observatori spun că în momentul în care o estetică propusă de ea ajungea în culmea gloriei, renunţa să o mai folosească. Acest lucru se poate vedea și în trecerea de la Punk la New Romantic, când a început să îmbine trecutul cu viitorul, cu ajutorul corsetelor și a minicrinolinelor.

Mereu în centrul atenției.

Orice apariție a lui Vivienne Westwood reprezenta un soi de inspirație, iar dacă aveți probleme cu garderoba, iată câteva aspecte pe care le puteți observa la ea: layering-ul și combinațiile de pattern-uri, niciodată prea multe, mereu susținute, purtarea bijuteriilor-statement, tocuri pentru foarte multe ocazii și haine ce pot părea vulgare, purtate însă atât de bine, încât nu puteau fi niciodată etichetate astfel.

VIVIENNE WESTWOOD Punk
foto © instagram.com/viviennewestwood/

Sper să vă lăsați inspirați de cea care a fost Vivienne Westwood, atât ca stil personal, cât și ca atitudine!

Text de Alina Bălan

Cover foto VivienWestwood

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută