Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/02/2023
Lifestyle

Lansarea expoziției online „10 ani de acțiuni feministe în stradă” (2011 – 2021)

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Lansarea expoziției online „10 ani de acțiuni feministe în stradă” (2011 – 2021) Share Lansarea expoziției online „10 ani de acțiuni feministe în stradă” (2011 – 2021)
Lansarea expoziției online „10 ani de acțiuni feministe în stradă” (2011 – 2021)


Lansarea expoziției online „10 ani de acțiuni feministe în stradă” (2011 – 2021)

Imagini din istoria recentă a mișcării feministe din România din perioada 2011 – 2021 au fost strânse laolaltă și sunt prezentate publicului în cadrul expoziției online „10 ani de acțiuni feministe în stradă”.

Expoziția a fost lansată pe pagina www.expozitie.ongen.ro de Asociația Front în cadrul proiectului EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație.

Expoziția foto-video rememorează marșuri, proteste și flashmoburi pentru drepturile femeilor din București, Cluj-Napoca, Sibiu, Iași, Brașov, Timișoara, Giurgiu, Valea Seacă, Alba-Iulia și Târgoviște, prin care organizații neguvernamentale sau grupuri informale au atras atenția asupra unor probleme ca violența domestică, hărțuirea sexuală și violul, restrângerea dreptului la avort, lipsa educației sexuale în școli, discriminarea femeilor rome sau încălcarea drepturilor femeilor din alte țări.

Sunt rememorate marșurile „Împreună pentru siguranța femeilor” de condamnare a violenței de gen organizate începând cu anul 2015 de Rețeaua VIF, manifestația feministă din fața M.A.I ca reacție la cazul Caracal, manifestațiile artistice ocazionate de 8 martie – Ziua Internațională a Femeilor, organizate sub denumirile „Cade una, cădem toate”, „Cât mai costă un viol, domnilor judecători?”, ”Liturghia feministă”, ”Misoginie, cealaltă pandemie”, flashmob-urile pe tema dreptului la avort sau educației sexuale în școli și alte manifestații feministe.

Imaginile expoziției sunt însoțite de textele originale de la fiecare acțiune, cuprinzând apeluri la solidarizare, scandări, luări de poziții, mărturii emoționante și cerințe către autorități. Sloganuri care s-au auzit în stradă – „Credeți-ne”, „Nu ești singură!”, „Solidaritate, să ne unim toate!”, „De 8 Martie se luptă!”, „Corpul meu, alegerea mea” sunt reamintite în cadrul expoziției, prin imagini și texte.

Expoziția surprinde doar o parte din acțiunile civice feministe din cei 10 ani, cele realizate în stradă sub formă de manfestații publice. Multe alte numeroase intervenții cu caracter feminist s-au desfășurat în comunități, școli, locuri de muncă sau în cadrul unor întâlniri cu autorități sau au luat forma unor petiții și propuneri de politici publice.

Acțiunile în stradă reprezintă vârful de iceberg al mobilizărilor civice pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen din ultimii ani, partea vizibilă a multor altor eforturi civice de a aduce pe agenda publică probleme legate de discriminare și violență de gen. Lor li se adaugă și acțiunile din zona culturală, din ce în ce mai numeroase, situate în avangarda revendicărilor feministe, din literatură, teatru, film, muzică, artă contemporană etc., precum și activitatea de cercetare din sfera academică.

Culegerea imaginilor și textelor incluse în cadrul expoziției s-a realizat în baza arhivelor proprii ale organizatoarelor manifestațiilor și prin contribuțiile voluntare ale altor persoane participante, inclusiv ale unor fotografi profesioniști.

Vizitează expoziția aici: www.expozitie.ongen.ro

Lansarea expoziției online „10 ani de acțiuni feministe în stradă” (2011 – 2021)

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută